Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Jan 25, 2016

Ölprovning i Stockholm den 22/01

Under en mysig ölprovning i Stockholm provade vi fem olika ölsorter. Många av deltagarna hade en önskan att de under provningen skulle få veta mer om vilken ölstil som de uppskattade mest, att få möjlighet att hitta just sin ölstill är en av anledningen till att vi har en bred på utbudet på våra provningar. Kvällens tilltugg var whiskycheddar, Kittost, Parmesanost, och vitlöksölkorv. Kvällens ölsorter var följande:

Nils Oscar God Lager
God Lager från bryggeriet Nils Oscar har en maltig karaktär. Doften är maltig med inslag av ljust bröd, örter, knäck, honung. Smaken är även den maltig med en viss humlearomatiska inslag och smak av honung, knäck, bröd och örter. Nils Oscar God Lager var provningens enda underjästa öl. Den bryggs på bland annat wienermalt så den har en mörkare färg än vad vanlig ljus lager har.

Innis & Gunn Oak Aged Beer
Det skotska ölet Innis & Gunn är en riktig succéhistoria. Skapades i början av 2000-talet i Edingbourgh. Whiskytillverkarn Grants & sons ville skapa en whisky som lagrades på ölfat då de ville ge whiskyn karaktär av en Ale. Ölen de lät ligga på whiskyfattet blev så god och bra att de insåg att de började sälja produkten. Ölen har en tydlig fatkaraktär och smak och doft av smörkola och vanilj. Den här ölen hade ungefär 50% av deltagarna som sin favorit.

Brew Dog Punk IPA – Brew Dog
Punk IPA har en tydlig humlearomatisk doft med inslag av aprikos, bröd, ingefära, och tallbarr. Smaken går åt samma hål med en tydlig beska. Punk IPA var Brew Dogs framgångsöl, det var med den här de kom på Tesco i Storbritannien och på Systembolaget här i Sverige. Brew Dog gjorde för några år sedan världens då starkaste öl, en öl på 32-vol%

Brutal Bulldog Double IPA – Gotlands Bryggeri
Den här svenska Double IPAn kommer från Gotland. Den har en humlearomatisk doft med inslag av krusbär, mango, papaya och en tydlig arom av rostad malt. Smaken har en tydlig maltfyllig kropp och en humlebeska tillsammans med en honungssöt fruktig eftersmak, med svartavin bär och exotisk frukt. Då det här var en double IPA var den beskare än föregående öl. Dock så stack den inte iväg extremt mycket på beskan. De deltagare som inte uppskattade besk öl ansåg att den här ölen var för besk.

Cookie Stout – PangPang Brewery
Vi avslutade provningen med en riktigt svensk hantverksöl. Cookie Stout från PangPang Brewery i Hökarängen Stockholm. En stout med stor doft av choklad, mjuk pepparkaka, kaffe, lakrits, och farinsocker. Smaken är bränd, rostad, söt, med inslag av choklad, kaffe, pepparkaka, lakrtis, och farinsocker. Den här ölen är riktigt besk och fyllig. En utav deltagarna sa att man blir mätt av en sådan, då det är en full måltid i glaset.

Det bästa med provningen var att en del utav deltagarna fick hitta lite utav sin ölstil, om man föredrar beska, sötma, fruktighet, bränd karaktär eller så.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS