Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Oct 11, 2016

Ölprovning i Stockholm den 08/10

Den här kvällen hade vi samlats för att prova öl på Sheraton hotell i Stockholm. Under kvällen skulle vi prova 5 olika öler tillsammans med goda ostar som tilltugg. Följande öl provade vi under kvällen.

Nils Oscar God Lager
Vi började kvällens provning med en lager. En lager är en kalljäst (underjäst) öl. Nils Oscar God Lager är ingen ljus och lätt lager utan istället en mer mörk och maltig lager bryggd på wienermalt. Doft och smak är maltig med ett något humlearomatiskt inslag och doft av honung, knäck, örter, och bröd. Beskan är markerad men den tillåts aldrig ta överhanden. Som tidigare nämnts bryggs den här ölen på wienermalt och jästen som används är av tysk pilsner typ.

Paulaner Weissbier mit Hefe
Kvällens andra öl var Paulaner Weissbier. Det här är en grumlig öl vilket deltagarna noterade då de jämförde den med Nils Oscar God Lager. Grumligheten kommer från att jästen lämnats kvar i flaskan, vilket ger ölen mer smak. Det är vanligt att veteölen ibland har kvar sin jästfällning i flaskan, då skrivs det ut på etiketten "mit hefe". Paulaner har en fruktig söt doft och smak vilket får många att tänka på mogen banan (skumbanan), kryddpeppar, jasminris och lätta inslag av aprikos.Veteöl är en öltyp som med sin milda beska och lätta sötma passar utomordentligt till kryddstarka rätter och till bland annat kräftor.

Innis & Gunn Oak Aged Orginal
Den skotska alen från Innis & Gunn var kvällens tredje öl. Den här ölen kom till av en slump då whiskytillverkaren Grants önskade skapa en whisky som lagrats på ölfat. Vilket då skulle ge whiskyn smak av alen som tidigare lagrats på fatet. Från början var det tänkt att alen skulle hällas ut men så blev det inte då de upptäckte att ölen som lagrats på whiskyfatet hade fått en god och angenäm smak. Smaken och doften av ölen är fruktig, med tydliga inslag av fat, trä, smörkola och vanilj. Den har en härlig fyllighet och en sötma som gör den mjuk och behaglig.

Sleepy Bulldog Pale Ale
Gotlands Bryggeriets Sleepy Bulldog Pale Ale är uppkallad efter den kraftiga bulldogen Krut. Det här var den ölen som deltagarna upplevde som klart beskast, det drog till rejält i munnen hos många. Smak och doft är humlearomatiskt, med inslag av aprikoser, sirap, örter, mandarin och blommor.

Wisby Stout
Vi avslutade provningen med en riktigt mörk öl. Wisby Stout är en överjäst öl med myket rostade toner och mörk härlig färg. Smak och doft är maltig, med inslag av torkad frukt, kavring, rostade kastanjer, kaffe, memma och lakrits. Öl av stilen porter och stout är alltid mörka. Den mörka färgen kommer från att man i tillverkningen använt en del hårt rostad malt. Den rostade malten ger både mörk färg och även den speciella smaken på den här ölen.

 

Till den här provningen så serverades också olika ostar som tilltugg. De olika ostarna gav deltagarna möjlighet att prova hur öl och ost fungerar tillsammans och varför det oftast är en bra kombination med just öl och ost. Samtidigt pratade vi också om varför det ibland uppstår en metallisk smak när man dricker vin tillsammans med ost.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS