Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Apr 18, 2016

Ölprovning i Stockholm den 15/04

Under denna fantastiska fredagskväll då vårsolen stannande kvar i himlen och solens sista strålar fortfarande värmde, så möttes en mindre grupp av ölfantaster i centrala stockholm på Sheraton Hotell för att prova lite öl. Det stämmer, en svalkande ölprovning var i sitt rätta. Fem olika ölsorter skulle provas under aftonen, under tiden skulle vi komma att diskutter allt från ölens historia, tillverkning och ölstilar till vad som är nytt och trendigt. Till provningen hade även hotellet förberett med goda snacks. Följande ölsorter provades under kvällen.

Nils Oscar God Lager
Provningen började med en lageröl från Sverige. Stilen är dock inte internationell lager utan en kraftigare lageröl. Doft och smak är maltig, något humlearomatisk med inslag av honung, knäck, örter och ljust bröd. Färgen är mörkare än vanlig ljuslager, vilket kommer från att den bryggs på winermalt, vilket rostas vid lite högre temperaturer än vanlig malt. Det här var den första öl som bryggeriet tog fram under varumärket Nils Oscar.

Paulaner Hefe Weissbier
Veteöl bryggd på 60% vetemalt och 40% kornmalt. Doft och smak är fruktig, kryddig med inslag av aprikos, skumbanan, jasminris och peppar. Upplevs som lite söt. Veteölen kommer främst från Tyskland och Belgien men finns nuförtiden på många platser i världen. Ölen vi provade var Mit Hefe vilket betyder att den är ofiltrerad och har kvar jästfällning. Det finns även Kristall som är filtrerad och Dunkel som bryggs på mer rostad malt. Veteölen är generellt en väldigt bra öl att dricka till mat då den inte har en dominerande beska. Perfekt till kryddstarka rätter och kräftor.

Brew dog Punk IPA
Brew Dog är ett skottskt bryggerie som enligt egen utsago gör hantverksöl till folket. De är relativt nystartade, grundat 2007 och är idag ett utav de snabbast växande ölmärkerna i Storbritannien. Punk IPA har en smak och doft som är nyanserad med tydlig humlearomatik, aprikoser, apelsinmarmelad, ingefära, ljust bröd och tallbarr. Det är en IPA med en påtaglig beska.

Brutal Bulldog Double IPA
Från Gotlandsbryggerier hämtade vi provningens 4:e öl, Brutal Bulldog Double IPA.  Humlen som används till denna öl kommer från Australien och Nya Zeeland. Dessa humlesorter ger en helt annan karaktär än vanligt. Doft och smak är fruktig med en tydlig arom som påminner om exotiska frukter som mango, papaya, krusbär, aprikoser och till viss del svarta vinbär. Beskan är hög och tydlig. På Double IPA ligger alkholen över 7%.

Wisby Stout
Sista ölen var en stout, även denna från Gotlandsbryggerier. Doft och smak är maltig, med en nyanserad doft och inslag av torkad frukt, kavring, mörk sirap kastanjer och lakrits. Den mörka färgen på porter och stout kommer ifrån att en liten del utav malten rostas väldigt hårt. Stout är även det en väldigt bra matöl. Passar bra till grytor, stekar, och bland annat ostron.

Ett utav snacksen till provningen var oliver vilka är salta i smaken. Vid ett tillfälle provade vi en besk öl med dessa oliver för att lära oss hur sälta och beska fungerar tillsammans. Det var en aha upplevelse för många deltagarna som var rolig att se. Vi hade även en fundering vilket land som konsumerade mest öl per capita vilket svaret blev Tjeckien.

 

Ölprovning Sheraton Stockholm 15/4 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS