Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Oct 18, 2015

Ölprovning på Sheraton Hotell den 16/10

På häIMG_20151016_170847rliga Sheraton Hotell i Stockholm hade vi en ölprovning för en väldigt positiv grupp gäster, åldrarna var blandade och alla kom dit med ett glatt humör. Fem olika ölstilar skulle provas och diskuteras, för sig själva och tillsammans med tillbehör. Tillbehören för kvällen var gröna/svarta oliver med mycket sälta, rotfruktschips med både sälta och sötma samt en vitmögelost. Vi provade följande öltyper under kvällen:

 

God Lager, Nils Oscar
Den Goda Lagern från Nils Oscar var provningens enda underjästa lager öl. Den är en lageröl med lite maltigare än den vanliga ljusa lagern såsom tex Carlsberg Hof. Smak och doft på denna öl som sagt mera maltig med inslag av humlearomatisk och honung, knäck, ljust bröd och örter. Beskan är för att vara en lager påtaglig och finns där hela tiden och ölen har en bra fyllighet. Fylligheten och beskan gör att det här är en trevlig matöl till den svenska husmanskosten med mycket rimmat, rökt och saltat. Nils Oscar Bryggeri grundades på 1990-talet och hade än gång I tiden några lokaler omkring Fridhemsplan Stockholm. Just idag ligger hela bryggeriet I Nyköping. När de skulle lansera God Lager utomlands fick de rådet utav “marknadsföringsfolk” att de var tvugna att byta namn. Deras namn på ölen var inte gångbart internationellt sades det. Men bryggeriet stod på sig, God lager fick fortsätta heta God Lager även då den såldes I England. Vilken tur för de har fått mycket positiv press på just det namnet som anspelar på engelska stavningen av gud.


Paulaner Weissbier mit Hefe
IMG_20151016_185258
En klassisk veteöl från Munchen Tyskland. Just Paulaner måste bryggas inom Munchens stadsgräns för att få heta Paulaner Weissbier. Ölen bryggs på både vete och kornmalt. Den här veteölen har fruktig doft med inslag av aprikos, mogen banan, kryddpeppar och jasminris. Smaken är även den fruktig med viss kryddighet, aprikos, mogen banan och ljust bröd. Paulaner Weissbier har en relativt låg beska, och en medelfyllighet med viss sötma. Veteöl är en väldigt bra kompliment till kräftskivan, skaldjur och kryddstark mat.


5:am Saint BrewDog
Den här amber alen från det skotska bryggeriet BrewDog var fullpackad av både doft och smak. Doften är mycket humlig, kåda citrusfrukter, och socker. Smaken var mycket humle och maltig, hö, blommor, sirap, och mogen frukt. Beskan var påtaglig och kraftig, fylligheten medel och färgen rödaktig. BrewDog är ett ugnt bryggeri, grundad 2007 och är ett hantverksbryggeri med stora volymer. De satsade tidigt internationellt och Skandinavien är en viktig marknad för dem. Sverige är deras största marknad I dagsläget och de har öppnat några egna barer här I Sverige. 2009 hade de världens då starkaste öl, Tactical Nuclear Penguin på hela 32-vol%.


Lagunitas IPA
En öl med en nyanserad tydlig humlearomatisk doft med inslag av passionsfrukt, sirapslimpa, grapefrukt och örter. Smaken är även den med mycket humlearomatisk med väldigt mycket beska, och smaker såsom sirapslimpa, grapefrukt, och örter. Det här vara provningens helt klart beskaste öl. Riktigt mycket beska och bitterhet I eftersmaken. Lagunitas var med I den första vågen utav Microbryggerier som välde över USA under 1990-talet. De ligger utanför San Fransisco men har expanderat mycket med produktion även I Chicago. Idag är Lagunintas ett utav de 20 största bryggerierna I USA. Trots sin storlek har de inte blivit tråkiga och bara gör massproducerad industriöl.


Wisby Stout. Gotlands Bryggerier
En öl som är mörk till färgen och doften maltig, med inslag av torkade frukter, mörk sirap, bröd som kavring. Smaken var full av den rostade karaktären med malt, kavring, kakao och lakrits, Eftersmaken ger toner av mörk choklad, vanlilj och torkade fikon. Beskan var påtaglig men inte överdriven och fylligheten kraftig. Stout är en väldigt bra matöl och passar till många olika maträtter; söndagssteken tex. Den mörka färgen och de rostade tonerna I ölen kommer från att man använder en liten del specialmalt som är krafttigt rostat. Överraskande var det många som ansåg att just Wisby Stout var den öl som passade bäst med vitmögelosten. Vitmögelosten neutraliserade den lite brända tonen som fanns I ölen och kvar blev alla andra härliga smaker.


 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS