Upplevelser
Sommelier Sofia
Mar 24, 2016

Ölprovning i Örebro den 19/03

Vårkänslorna sprudlade i luften när ett gäng genuint ölintresserade människor möttes på Scandic Örebro för att tillsammans ta oss genom en resa i ölens värld.

Vi började resan genom att gå igenom hur det går till när öl provas och vad som är viktigt att tänka på. Näsa och mun skapar en symbios av dofter och smaker och det är tillsammans som de fungerar bäst. Det är just därför det är så viktigt att vi drar in luft i munnen när vi provar vår dryck. Då upplever vi den så mycket bättre. Under tiden hälldes fem olika ölsorter upp för att skapa ett vackert skum och för att inte ölen skulle förlora sin kyla och kolsyra. Sedan reste vi vidare genom ölets historia och pratade om den tyska renhetslagen, som än idag är mycket viktigt för öltillverkningen. Här blev det naturligt att berätta om hur öl tillverkas och varför varje råvara är viktigt. Malt, humle, jäst och vatten är vad som behövs för att skapa ett fantastiskt öl. Vattnet påverkar vilken typ av öl som önskas. Jästen ger ölet möjlighet att skapa alkohol och kolsyra. Malten tillför smak och typ och humlen står främst för beska men också hållbarhet. Humle är en fantastiska växt och till öltillverkningen används honkottar. Humlen kan växa så snabbt som 3 VM i timmen under goda förhållanden.

Nu var det dags att prova de fem utvalda ölsorterna. Eftersom deltagarna ville utveckla sitt ölintresse provades unika öl med speciella tillverkningsmetoder och smaker. Först provades Cirrus the Cloudy lager, en ofiltrerad lager öl gjord på ekologisk malt och humle. Denna öl blev mångas favorit. Sedna provades Tale of A whale. En vete öl bryggd på 55% vetemalt men med amerikansk humle och skotsk alejäst. Efter den provades Santiago. En intressant öl från Rioja i Spanien, bryggd i belgisk Abbey stil. Här var det också många deltagare som hade hittats sig en ny favorit. Som nummer fyra kom Sour to the people. En suröl från Storbritannien som fått lagras på Bourgogne fat. Detta är en unik och väldigt speciell öl typ som har en härlig och markant syra. Till sist provades Wisby Stout. En gotländsk mörk stout från Visbys bryggeri. Gotland har länge varit känt för sina mörka öl. Detta på grund av den typ av vatten som finns här.

När vi provat igenom alla öl pratade vi om hur dessa och andra öl kan kombineras med mat samt hur det fungerar att lagra öl. Vissa öltyper lämpar sig nämligen ypperligt för ett par års lagring i källaren.

Ölprovning i Örebro den 19/03

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS