Upplevelser
Claes Johansson
Nov 06, 2016

Ölprovning i Örebro den 05/11

En vackert kylslagen lördagskväll hade 21 personer tagit sig till Grand Hotel i Örebro för att lära sig lite mer om öl och dess historia. Kvällen inleddes med att kvällens sommelier Claes hälsade deltagarna välkomna och informerade lite om kvällen.

Provningen inleddes med en genomgång av öl och dess historia. Vi pratade om hur ölet har gått från att vara ett av världens äldsta alkoholbaserade drycker till att utvecklas till den dryck vi känner idag. Vi pratade om malten och dess betydelse för ölens färg och smak samt om hur humlen började användas och hur det påverkar kvalitet och karaktär på ölen. Dessa saker fortsattes att diskuteras under själva provningen där vi även gick igenom provingsmetodik och smaksensorik.

Kvällens öl:

1. Ballast Point Fathom
Detta är en IPL India Pale Lager eller som det tidigare kallades Imperial Lager. Det är med andra ord en underjäst lager som har lite högre alkoholhalt och har torrhumlats på samma sätt som en IPA. Både i doft och smak finner man en tydlig sötma och fruktighet och i eftersmaken kommer en distinkt beska och lite alkoholkänsla.

2. Firestone Walker DBA
Firestone Walker grundades 1996 av svågrarna Adam ”The Bear” Firestone och David ”The Lion” Walker. Idag är de ett av USAs och världens ledande bryggerier av hantverksöl. De kan som enda bryggeri stoltsera med att ha vunnit priset som bästa "mid size brewery of the year" på Great American Beer Festival och Beer World Cup fler än en gång, -båda priserna har de vunnit hela 4 gånger. Detta öl har till hälften lagrats på bryggeriets egna ekfat och till hälften på stålfat och där av namnet DBA som står för dubble barrel ale. Ölet har en tydlig ale-smak och man märker av fatlagringen både i doft och i smak där man även kan ana en viss vanilj och ekton. Utöver detta är det en en ganska mild öl med väl balanserad beska och en del brödtoner.

3. A Ship Full of IPA
IPA var från början en ölsort som skapades i Storbritannien för att få ett öl som skulle klara frakten över till Indien. För att klara detta bryggde man en alkoholstarkare ale som man även torrhumlade, d.v.s. man la till humle i faten efter att man bryggt färdigt ölet. Genom att göra detta drog man nytta av humlens antibiotiska engenskaper och fick ett mer hållbart öl. Kvällens IPA är från Brutal Brewing, den är ganska låg i sin alkoholhalt samt att det är gjord på humle från USA och Australien. Detta ger en ganska frisk IPA med mycket grame och melontoner i doften tillsammans med viss blommighet. I smaken återkommer citrusen och vi hittade även toner av tropisk frukt. Det finns en tydlig och nästan kraftig beska som är väl integrerad och bidrar till ett bra avslut.

4. Sour to the People
Detta är en så kallad suröl, ett spontanjäst öl som får jäsa långsamt och där man använder rester från tidigare jäsning, så kallad sour mash teknik. Detta för att man även startar en mjölksyra-jäsning, vilket ger detta öl sin karakteristisk sura ton. Doften är fruktig och ger ett ganska fräscht intryck och i smaken hittas röda vinbär och så klart en tydlig syrlighet.

5. Wisby Oaked Porter
En överjäst Ale av typen Porter, här i Wisby bryggeriers tappning där de låtit ölet mogna på ekfat. Ölet är som man kan förvänta sig opakt svart i sin färg med en kraftig skumkrans. Doften är maltig med inslag av kaffe och vanilj. I smaken som är väl balanserad hittar vi en bra humlebeska tillsammans med kaffe och lite rostade mandlar. Det finns en tydlig fatkaraktär i ölet som ger det en lång eftersmak.

Efter att vi provat alla ölen gavs tillfälle för frågor och diskussioner om kvällen och det vi provat. Det var inte någon av ölen som ingen gillade under kvällen även om Sour to the People bara fick en deltagare som tyckte den var kvällens bästa. Efter detta avslutades provningen och kvällens värd tackade för intresset.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS