Upplevelser
Sommelier Johan
Sep 25, 2017

Ölprovning på hög höjd i Örebro

En mörk och ljummen höstkväll samlades ett skönt gäng på restaurang Svampen, uppe i Örebros vattentorn. Ölen som skulle provas var å andra sidan allt annat än ljummen. Kvällens urval speglade en tydlig trend i Sverige, nämligen den överjästa stilen, och kom från Belgien, Skottland och England. Aftonen inleddes med en kort presentation av ölets rika kulturhistoria.

Kvällens öl var, i tur och ordning:

1 Vit Chimay, Belgien
2 Blå Chimay, Belgien
3 Double Chocolate Stout, England
4 Twisted Thistle IPA Belhaven, Skottland
5 Boon Kriek, Belgien

Tilltuggen bestod av salta pinnar, salami, oliver och ost.

Provningen inleddes med Vit och Blå Chimay. Den vita är ljus till färgen och frisk och fräsch i smaken, medan den blåa, gjord på hårt rostad kornmalt, bär på tydliga vörtbrödstoner. Gästerna fick i uppgift att jämföra dem och komma fram till sin favorit. Förutom ursprunget var det gemensamma att båda var ofiltrerade samt jästa till en tämligen hög alkoholhalt, 8 respektive 9 vol%. Lite lömsk på sitt sätt med så höga alkoholhalter kommenterade en av gästerna. Vi kom fram till att det inte alltid är så lätt att känna detta på smaken, då övrig smakrikedom döljer smaken av alkohol en aning. Salamin berikade inte minst ölupplevelsen.

Under en provning jobbar våra sinnen för fullt, och i samband med aftonens tredje öl, en Stout, diskuterade vi oss fram till vad en smakupplevelse är, samt hur doft och smak samspelar och kommunicerar med både sinne och minne. Vår Stout hade tydliga chokladtoner som också namnet antyder. Och till denna öl var några i gruppen eniga om att en Tiramisu – med sin kaffe- och chokladton – skulle kunna utgöra en spännande kombination. Och visst finns likheter i smaken, då denna Double Chocolate bjöd på tydlig sötma. Tack för den kreativa tanken! Här jämförde också några av gästerna Porterölets likheter och olikheter med Stout.

Öl nummer fyra var en IPA från bryggeriet Belhaven i Skottland. Flera i gruppen valde ut den som en tänkbar sommarfavorit med sina 5,6 volymprocent och friska, fräscha och långa eftersmak.

Slutligen var det dags för aftonens spontanjästa Boon Kriek, ännu en öl från Belgien. Både landets särpräglade ställning på ölvärldskartan och ölen i sig gav oss ett utmärkt tillfälle att fördjupa oss lite på öltillverkning i stort, jäsningsmetoder, råvarors betydelse samt öltrender, från land till land. Boon Kriek, med sina 4 vol%, är lika körsbärsröd till färgen som den är körsbärsrik i smaken. Förklaringen är att den just smaksätts med körsbär efter en tids lagring på ekfat. Det var för många i gruppen en ny upptäckt och flera påpekade att de antagligen inte hade kunnat gissa sig fram till en öl vid en blindprovning. Ett trevligt alternativ som sällskapsdryck en varm sommardag, i all sin fräschör, och för all del till en fruktdessert.

Tack gänget för en berikande afton! Det finns flera trevliga provningar att se fram emot i höst.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS