Upplevelser
Sommelier Johan
Jun 13, 2017

Från tät skumkrona till ett diskret flyktigt cirrusmoln

Försommar, studenttider och omisskännliga dofter som tyder på att grillsäsongen redan har smygstartat – bättre förutsättningar för att inleda en lika svalkande som smaklig ölprovning här på Scandic Grand Hotel i Örebro skulle man inte kunna önska sig!

Ölprovningen denna kväll bestod av ett urval av fem smakprov från Sverige och Irland, alla skiftande i stil, färg och alkoholstyrka. Till detta bjöds lite tilltugg i form av lufttorkad skinka från Italien, spansk salami, grekiska oliver och en klassisk ostassiett. Efter en kort presentation av kvällens program, inleddes sammanställningen med en liten fördjupning i själva begreppet smakupplevelse. Hur uppfattar vi en smakupplevelse? Hur samverkar våra sinnen när vi avnjuter exempelvis en god öl, och framför allt, vad gör ölen i sig så god?

Murphy´s Irish Stout
Välförsedda med lite teoretisk bakgrund kunde vi således ge oss in på mera konkreta angelägenheter, det vill säga kvällens första öl: en irländsk Stout, ogenomtränglig till färgen, krönt med en tät skumkrona och en fyllig smak där en tydlig rökighet och bitterhet blandades.

Wisby Klosteröl
Därefter provade vi en ofiltrerad lager från Wisby Klosterbryggeri. Den tåldes att jämföras med vår Stout, och inledde en diskussion om öltillverkningens grunder, som i sin tur inledde en jämförelse av de bägge ländernas säregna ölhistoria och bryggmetoder. Värt att nämna i detta sammanhang är även vattnets betydelse för ölsmaken.

A Full Ship of IPA & Wisby Weisse
Efter att provat en nykommen IPA från Spendrups samt en veteöl från Gotlands Bryggeri, startade ytterligare intressanta diskussioner. Likheter och olikheter bland ölsorterna väckte en livlig debatt där var och en hade hittat sin favorit. Tilltuggens sälta upplevdes annorlunda, vissa tyckte att den gjorde humlebeskan lite mjukare, andra att veteölets sötma blev något mindre intensiv. Men alla var överens om att den bidrog till en rikare smakupplevelse. Därtill delade de med sig av sina egna erfarenheter av goda kombinationer av mat och öl.

Cirrus Cloudy Lager
Kvällen avrundades med den femte och sista ölen, Cirrus Cloudy Lager, även den från Spendrups. Den är en ofiltrerad lager med en viss citruston, och som namnet antyder, pös det faktiskt ut ett diskret cirrusmoln vid öppningen av kapsylen! Det blev således många svenska öl denna afton, vilket speglade den växande skaran av nytillkomna mikrobryggerier i Sverige. Vi kunde konstatera att det är en både välkommen och spännande trend, då innovation och tradition måste slå samman för att åstadkomma så vitt skilda resultat, med i stort sett endast fyra basingredienser: spannmål, oftast korn, sedan jäst, humle och vatten. Insikten att det vi hade i glaset var från början sannolikt endast en vision hos en enskild bryggare, gjorde kvällens smakupplevelser ännu mer förtjusande.

Tack för en mycket trevligt afton i ölets tecken!

 

Du kan också prova på vidden av smakupplevelser som öl har att erbjuda, här hittar du mer information om provningar och bokningar.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS