Upplevelser
Claes Johansson
Jun 20, 2016

Ölprovning i Örebro den 18/06

Denna murrig lördagskväll hade 27 förväntansfulla gäster tagit sig till Grand Hotels stora matsal i Örebro för att avnjuta en ölprovning. Kvällens värd Claes inledde med att hälsa deltagarna välkomna. Provningen startade med att vi gick igenom öl och dess historia. Hur det gått från att vara ett av världens äldsta alkoholbaserade drycker till att utvecklas till den dryck vi känner idag. Vi pratade om tillverkningsprocessen och hur humle och malt används för att skapa olika smakkarktärer på öl. Vidare gicks provningsmetodik och hur vi upplever dryck och smaker med alla våra sinnen. Under kvällen provades följande öl.

1) Wisby Wiesse
Ett vete öl från Gotlands Bryggeri som är gjort efter inspiration från bayern.
Färgen är ljusgul och lite grumlig. När vi doftar i glaset kommer olika associationer från deltagarna så som citrus, skumbanan och smörkola. I smaken känns en ganska pigg nästan aggressiv kolsyra och smaker som aprikos, ananas och smörkola men även lite citrus. Den upplevs även ha lite brödighet och en diskret beska

2) Cirrus the Cloudy Lager
Namnet kommer från det latinska namnet Cirrus (fjädermoln) och det ska appellera till de slöjor som bildas när man häller upp denna ofiltrerade lagern. Man har även valt att torrhumla ölet för att ytterligare förstärka smakerna. Doften är humlig med inslag av citron och grape. Smaken är humlearomatisk med markerad beska och hög fruktighet.

3) Ballast Point Fathom
Detta är en IPL India Pale Lager eller som det tidigare kallades Imperial Lager, det är med andra ord en underjäst lager som har lite högre alkoholhalt och har torrhumlats på samma sätt som en IPA. Både i doft och smak finner man en tydlig sötma och fruktighet och i
eftersmaken kommer en distinkt beska och en lite alkoholkänsla.

4) Sixpoint Bengali IPA
Bengali IPA, även känd som Bengali Tiger, är Brooklynbaserade Sixpoint’s egna sätt att skapa en traditionell engelsk india pale ale. Man söker efter en IPA med substans och i balans, där aromatiska och distinkt humle landar i mustig maltkropp. Bengali är ett av Sixpoints mest profilerade öl och har bryggts sedan 2004.

5) Sigtuna Organic Ale
Här har vi en ekologisk APA, american pale ale det som skiljer en APA från en IPA är framförallt hummlen. I denna öl har används endast amerikansk humle i form av ekologisk Cascade och Perle humle. Detta ger en mycket aromatisk öl med en friskhet och viss sötma.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS