Upplevelser
Torbjörn Schelin
Oct 24, 2017

Spridda tankar kring öl i Gävles oktobermörker

Lördagen den 21 oktober var det dags för den första ölprovningen för en skara nybörjare i Gävle. Kvällen på Elite Grand Hotellen kom att erbjuda fem välvalda öl samt en rad tilltugg i form av ost och chark, som var och en hade valts ut för att harmonisera med respektive öl. Kvällens program bestod av:

Ölsnedkeren Håndlager Pilsner
Ölsnedkeren är ett litet danskt mikrobryggeri som har lyckats balansera på en knivsegg mellan det klassiska och det moderna med denna lager. Då vi är vana att se lageröl som en massproducerad, ofta ganska slätstruken produkt med en mycket återhållsam användning av den dyra humlen, möttes vi här av en skarp kontrast. Resultatet har nämligen blivit en öl som är grumlig och torrhumlad och vars smak och doft domineras helt av den märkligt örtiga och ekologiska humlen från Tyskland. Till ölen serverades en holländsk getost.

Jämtlands IPA
Den gamla engelska ölsorten IPA har i modern tid kommit att delas upp i två varianter – å ena sidan en alkoholsvagare, ofta lite mörkare, brittisk variant; å andra sidan en ljusare, ofta mer humlad, variant från den amerikanska västkusten. Detta är ett bra exempel på den förstnämnda sorten. Till IPA:n serverades den franska hårdosten Ossau Iraty.

Amager/Oppigårds Building Bridges IPA
Allt sedan Sierra Nevada Company påbörjade sin verksamhet 1979 så har det
sett ljust ut för den amerikanska ölscenen; och deras Pale Ale är idag en
industristandard för IPA. Så att förknippa ljus ale med de
citrusdoftande humlesorterna Chinook, Cascade och Centennial från delstaten Kalifornien är inget konstigt. Denna öl är bryggd på just dessa humlesorter men i Dalarna, och visar klart och tydligt hur en extra välhumlad öl doftar och smakar. Till denna öl serverades en fransk bondeost.

Jämtlands Julöl
Årets första julöl var en pedagogisk och välkommen vändning efter tidigare
humle-chocker; här fick vi fokusera på malten och känna av hur mycket den kan
göra för en god doft och smak. Till denna öl serverades en svensk salami
med tomat och basilika.

Sierra Nevada Bigfoot
Avslutningsvis serverades en öl som sår frön till många tankar och
funderingar. Man skulle kunna kalla den för en helmaltsöl, då man enbart använder sig av malt i denna öl som toppar på 9,6 procent alkohol. Resultatet är en mycket söt öl, som även har en del lagringspotential – som många viner behöver även alkoholstarka och karaktärsfulla öl vila i en källare under några år för att uppnå en utsökt balans mellan sötma och beska. Samspelet med en ganska stöddig dansk ädelost lämnade en ren och lång smak av humle efter sig.

 

Tack för en trevlig afton och en spännande provning som jag hoppas öppnade flera dörrar till ölvärldens ofantliga smakrikedom. Det kommer fler ölprovningar att se fram emot, se här för mer information.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS