Upplevelser
Robert Larsson
May 09, 2016

Ölprovning i Uppsala den 07/05

Lördagen hade visat att den gamla sanningen, efter vinter kommer vår och sommar, verkligen stämde. Ett tjugotal deltagare hade samlats i Akademihotellets anrika lokaler. Samtliga fyllda av det goda humör som sommarsolen inspirerar till.

Första öl upp för provning var Herold Black Lager den tjeckiska mörka lagern. Att tjeckerna har mångårig erfarenhet av att brygga goda och välgjorda mörka lageröl blev tydligt. Den visade upp en angenäm bränd ton vid första doftkontakten. Smaken hade toner av lite lakrits och mörk choklad ackompanjerad av en distinkt beska, som inte låg kvar alltför länge. En mycket trevlig bekantskap.

Därefter var det dags för Big Foot ,kvällens vackraste öl, En bärnstensfärgad amerikansk Barley Wine. En typ av öl som presenterades  i USA första gången 1976. Även om man hänvisar till dryckens rötter i form av ett risvin som är känt från antikens Grekland. Trots dess höga alkoholhalt, 9,5 % var det inte alkohol som dominerade i doften, där fanns doft av kola och doft av exotiska frukter. Som alla välgjorda drycker hade den en lång smak och i gommen kunde vi glädja oss åt en tung beska som det krävdes vatten för att ge plats för nästa smak.

Det lilla kanadensiska bryggeriet Dieux du ciel, vi tolkade namnet som " Gud i himlen", Aphrodisiaque och Moralité. Aphrodisiaque en Stout som var smaksatt men kakao och vanilj. det visade sig att smaksättningen var en riktig smakförhöjare. Det fanns ingen övertydlighet utan smakerna fanns där, milda men ändå tydliga och alla eventuella farhågor om att den skulle likna Oboy kom på skam. En behaglig beska fanns där och såg till att alla frukost liknelser uteblev. En idealisk kamrat att dricka sval i gassande sol.

Moralitè en IPA av amerikansk typ. Kvällen ende ljusa öl. Merd en distinkt doft av överjäst öl och en klar ton av lite spetsig beska var Moralitè kvällens riktiga törstsläckare. Den hade alla de kvalitèer som har gjort IPA så populär de senaste åren. Snygg och ren, mångas favorit denna kväll.

Gonzo, en amerikansk Imperial Stout, åter en alkoholrik öl. Med sina 9,2 % garanteras att den kan klara transporter av ansenlig längd. Det var ju Katarina Den Stora som på mitten av sjuttonhundratalet satt i Ryssland och importerade Imperial Stout från England. Gonzo var en svart stout med kvällens största beska, som sig bör. Återigen var det många som fascinerades av att den höga alkoholhalten inte slog igenom vare sig doft eller smak.

Provningen hade inletts med gott humör hos deltagarna och den avslutades med osannolikt gott humör. Solen sken och livet var värt att leva.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS