Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Jul 03, 2018

Ost & ölprovning med hedersgäst: Champion Beer of Britain

Idag var det dags för en sista ost och ölprovning på CityStay Hotell i Uppsala innan sommaren. Vädret har varit mycket fint den här säsongen, och vi firar med en eftermiddag med gott sällskap och förhoppningsvis ännu godare drycker.

Totalt provade vi åtta öl tillsammans med fyra olika ostar samt andra tillbehör som marmelad och salta dinkel rågkex. Bland kvällens drycker hittar du svensk öl, traditionell veteöl samt även engelsk ale och till och med en öl som blivit utsedd till "Champion Beer of Britain". Nu skulle varje deltagare få experimentera med dessa smaker, och hitta sin favoritkombination.

Traditionell veteöl med Brieost


Vi började provningen med öl i stilen Berliner Weisse. Det här är en veteöl med citrussyrlig smak. Den syrliga smaken kommer från att ölen har fått jäsa en andra gång tillsammans med laktobaciller vid varmare temperatur.

Doft och smak på Stone White Ghost är brödig och syrlig, med inslag av knäckebröd, örter och citrus. Den här ölen passar till fisk och skaldjursrätter, som aperitif, till sushi och varför inte till en Ägg Benedict. Mycket sommar i den här ölen, tyckte vi allihopa.

Weihenstephaner Hefe Weissbier, kvällens andra veteöl kommer ifrån världens äldsta bryggeri. Det är beläget strax norr om München. Denna veteöl är traditionell med jästfällningen kvar i (hefe). Den här ölen är fruktig och kryddig med inslag av jasmin, vetebröd, kryddnejlika och aprikos/banan.

Det finns en touch av sötma och en låg beska. Den låga beskan gör Weihenstephaner till ett mycket bra kompliment till kryddstarka rätter som kräftor och asiatisk mat. Den mogna brieosten vi provade till var härligt krämig, salt, och hade smak av svamp.

Champion Beer of Britain & lagrad herrgårdsost


Efter veteölen var det dags att prova en svensk öl. Jämtlands Bärnsten är en lager i stilen Wiener/Märzen. Färgen är bärnsten, därav namnet och ölen är fyllig med en uttalad beska och låg sötma.

Smak och doft är fruktig och maltig med inslag av honung, aprikosmarmelad och kryddor. Ölens påtagliga beska gör att den passar bra till smakrik svensk husmanskost. Prova till sill, Janssons frestelse eller gubbröra med kavring till exempel.

Fuller's ESB är en engelsk ale som flera gånger fått utmärkelsen ”Champion Beer of Britain”. Den är gjord på pale ale malt, karamellmalt, majs och fyra humlesorter.

Doft och smak är stor och maltig med toner av rostat kaffe och nötter. Den har en fyllig smak med en lätt knäckig touch samt citrus och apelsin. En påtaglig beska har ölen också som balanseras upp till viss del av sötman. Fish n' Chips är perfekt till Fullers ESB.

Den 16 månader lagrade herrgårdsosten har en fast konsistens med mycket salt smak, nötter och lätt sötma. En deltagare tyckte Jämtlands Bärnstens beska neutraliserade ostens sälta för mycket medans några andra tyckte det blev gott. Fullers ESB gick helt perfekt till osten, både fick sina smaker framhävda.

Italiensk parmesan med sälta


Duvel är en belgisk ale med jästfällningen kvar som genomgått en andra jäsning på flaska. Efter den andra jäsningen får flaskorna vila i en sval källare i ytterligare sex veckor för mer mognad.

Den här ölen har en doft och smak som är fruktig med inslag av vetebröd, citrus, honung och halm. Den är fyllig och har en bra beska och en lätt sötma. Prova gärna denna till grillad tonfisk eller ceasarsallad.

La Trappe Dubbel är en trappistöl från Nederländerna i stilen dubbel. En dubbel bryggs på vörten som är först avrunnen och den blir då sötare.  Den är fyllig, har en bra beska och en härlig sötma.

Den mörka färgen kommer från kandisocker. Smak och doft är fruktig med inslag av torkade aprikoser, röda äpplen, knäck, nötter och sirapslimpa. Väldigt god tillsammans med kalops med rödbetor eller till ankbröst med apelsinsås.

Parmesan är en italiensk hårdost gjord på komjölk. Smaken är söt och fruktig med ananas, pepprig med viss sälta och nötig. Här tyckte vi att La Trappe passade bäst till den smakrika parmesanosten.

En kraftig italiensk Gorgonzola


Fuller's London Porter har en doft och smak som är maltig med mörkrostad doft, inslag av kaffe, kavring, mörk choklad och lakrits. Den är fyllig och besk med bara en liten hint av sötma.

Prova helst till grillade kammusslor som blir en söt- och saltkombination av höga mått. Gorgonzola är en grönmögelost från Italien som är stark i både smak och doft. Den är även salt, stallig och lite stickig och mycket smakrik.

Ostens kraftiga smak polerade bort den kraftiga beskan i ölen och ölen polerade bort den starka och stickiga smaken på osten. Det blev godare helt enket.

Vi avslutar kvällen med en belgisk öl och en skål


Gulden Draak är en belgisk öl som även den genomgått en andra jäsning på flaskan. Vinjäst är tillsatt vilket ger ölen en högre syra. Doft och smak är varmt maltig, något kryddig med karamell, kola, och blommor. Den har en medelhög fyllighet med en sötma och syra i sig.

En del deltagare tyckte det blev för sött att dricka den här ölen som den är. Med bara en liten klick marmelad på ett kex kunde vi mjuka upp den.

Tack för oss!


Goda ostar och goda öler provade vi den här eftermiddagen. Vi var eniga om att brieosten inte gick bra att kombinera med Fullers London Porter eller Gulden Draak, ölen tog över osten helt och hållet. Alla deltagare hittade ändå sin favorit bland allt vi provade under kvällens gång.

Tack till alla entusiastiska deltagare, och vi ser fram emot fler provningar under sommaren och hösten!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS