Upplevelser
Skribent Frida
Jun 15, 2015

Ölprovning i Västerås den 12/6

Ölprovning Västerås 12062015 3Den varmaste dagen på året hade vi passande nog en ölprovning. Vi provade 5 st olika öl där varje öl fick representera en typisk öl stil. Provningen började med att vi pratade om skillnaden på öl och vin, där öl är en jäst spannmålsdryck medans vin är jäst druvdryck. Likheten mellan öl och whisky pratade vi också om där även whisky är baserat på spannmål men sedan självklart destillerat. Under kvällen varvade vi att prova ölen och jämföra med att prata och diskutera kring ölhistorien, tillverkning, olika öltyper och matchning mot mat med grundsmakernas hjälp. Bland annat berättades det om de Tyska renhetslagarna (rheinheitsgebot) från 1516 som bestämde att lageröl måste innehålla malt, vatten, humle och sedan jäst. Vi provade under kvällen följande ölsorter:


Mariestads Old Ox - En underjäst lageröl med doft och smak som är maltig med inslag av ljust bröd, honung, pomerans och karamell. Old Ox har en härlig fyllighet med måttlig beska, i den här ölen är det malten som talar och inte beskan. Old Ox är en klassisk Bocköl. Det är en stil som ursprungligen kommer från Tyskland och har en mer robust maltkaraktär än vanlig lager samt en mer balanserad humlebeska. Här ska som sagt malten och inte beskan som spelar första fiolen. Just Mariestads Old Ox lanserades i sluten utav 1950 talet och var under 60-talet bryggeriets flaggskepp. Deltagarna var i stort sett rörande överens om att denna öl var en perfekt gräsklipparöl, perfekt medans man jobbar i trädgården o så.


Erdinger Weissbier mit Hefe - En klassisk veteöl med en mycket fruktig smak med inslag av citrus, aprikos, kryddor, banan, och jasminris. Veteölen görs som namnet säger utav vete och korn som råvaran i malten. Det ger ölen en helt annan karaktär än vanlig lageröl. Just den här ölen som heter Hefe är ofiltrerad vilket betyder att jästen finns kvar i drycken. Den är då grumlig och genom att låta jästen vara kvar så bibehåller man många smakämnen som annars skulle filtrerats bort. Veteölen som den här med lite sötma i sig passar bra till det "asiatiska" köket som gärna använder lite starkare kryddor. Erdinger Weissbier kommer från staden Erding i Bayern, vilket svenska historiker känner till som den staden svenska armén plundrade 2 gånger under det 30-åriga kriget.


Newcastle Brown Ale - Mycket stor och fruktig, smörig doft med inslag av både humle och knäck. Luktar smörkola utropade en deltagare. Efter ölet hade lanserats ställde bryggaren upp i en stor internationell tävling som han vann och det är dessa medaljer som idag får pryda etiketten. Öltypen Brown ale görs på en hög andel brunmalt och karamellmalt vilka skänker ölen dess härliga karamelltoner.


Sleepy Bulldog Pale Ale - En mycket komplex malt och humlearomatisk doft med tydliga exotisk fruktighet. Beskan i ölen är precis som den ska vara i en pale ale, markerad och
väldigt tydlig.Eftersmaken är lång och full av frukt och humlebeska. Just Slippy Bulldog görs
av Gotlands Bryggeriet i Visby. Öltypen Pale Ale är en ale med större del blekt malt vilket
gör den ljusare.


St Peter's Cream Stout - Komplex, rostad smak med inslag av kaffe, lakrits, tamaring,
katrinplommon,mörk choklad och pumpernickel. En vattendelare bland deltagarna,antigen
tycker man om den eller så är denverkligen inte en trevlig upplevelse. Smakar som en helmåltid
tyckte en utav deltagare. Det här är ingen gräsklipparöl enligt en deltagare. Ölen passar till mat
och i vissa fall som sällskapsdryck kom vi alla överens om.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS