Upplevelser
Skribent Frida
Apr 13, 2015

Ölprovning i Örebro den 11/04

Ölprovning Örebro 11042015 2Denna lördagskväll hade en vänlig grupp samlats på Grand Hotel i centrala Örebro för att  tillsammans få prova på olika ölsorter. Sommelier Claes hälsade alla välkomna till kvällen och började provningen med att berätta om öl och dessa långa historia som är en av, och kanske till och med, den äldsta av de alkoholbaserade drycker som vi känner till. Hur ölet har utvecklats från forntiden fram till man lärde sig att mälta spannmål och använda humlen i tillverkningen. Hur öl under medeltiden genomgick till att mer likna den öl som vi dricker idag.

Under provningen fokuserade vi att prova olika öltyper. Vi tittade på vad det innebär att ett öl är över eller underjäst och vilken påverkan det har på smaken samt hur malten och humlen påverkar smak och utseende. Vidare diskuterades vad som kännetecknar de olika öltyperna och vad som krävs för att ett öl ska få kallas för t.ex. veteöl. Dessutom redde vi upp skillnaden mellan vanlig ale, ipa och vad som skiljer brittisk och amerikansk ale. Kontinuerligt under provningen gick vi igenom provningsmetodik och hur vi upplever smaker.

Ölprovning Örebro 11042015Efter provningen pratade vi igenom vad vi smakat och hur alla upplevde de olika ölstilarna. Alla var överens om att det var mycket gott och givande. Kvällens favorit blev Red Seal Ale följt av Lagunita IPA. Efter ca 1,5 timmar avrundade vi provningen med en frågestund och de flesta gick därifrån men nya intryck och kunskaper om öl och dess hemligheter. De olika ölsorterna:

The Crisp Lager
Detta är en underjäst lager av pilsnertyp från bryggeriet Sixpoint.. Färgen var ljusgul med viss grumlighet samt rikliga bubblor. I doften som var ren och fräsch fann vi en tydlig humledoft. Smaken var ren och frisk med en tydlig humlebeska som man kan förvänta sig från en öl av pilsnertyp.

Wisby Weisse
Ett vete öl från Gotlands Bryggeri som är gjort efter inspiration från bayern. Färgen är ljusgul och Ölprovning Örebro 1104 nr3lite grumlig. När vi doftar i glaset kommer olika associationer från deltagarna så som citrus, skumbanan och smörkola. I smaken känns en ganska pigg nästan aggressiv kolsyra och smaker som aprikos, ananas och smörkola men även lite citrus. Den upplevs även ha lite brödighet och en diskret beska.

Red Seal Ale
Detta är en ale från ”microbryggeriet” som inte längre är så litet North Coast Brewing Company. Färgen är mörk nästan bärnstensfärgad. I doften hittar vi en tydlig humletoner, sötma som drar mot sirap och knäck samt en örtighet. Smaken är stor utan att vara svulstig där vi finner en tydlig och väl integrerad beska tillsammans med knäck och torkad frukt.

Lagunita IPA
En modern amerikans IPA där vi i doften hittar både granskog och syrlig frukt samt citrus. Smaken är ganska stor med fruktig, blommig humle och vissa toner av barr. Även en viss sötma och en tydlig beskhet framför allt i eftersmaken.

Gotlands Bryggerier Shogun Bulldog Jipa
En IPA bryggd enbart på den japanska humlen Sorachi Ace.
Ölen har en fräsch fruktig doft som minner om plommon.
Smaken är ren till att börja med lite blyg men fyllighet med
en tydlig humlefruktig och beska som möts upp bra av
maltigheten.

 

Ölprovning i Örebro den 11/04

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS