Upplevelser
Dryckesexpert Helena
nov 19, 2019

Ölprovning i höstruggit Gävle

Denna höstruskiga fredag kändes redan lite muntrare då 23 härliga deltagare köade utanför dörren till en av de vackra lokalerna på Elite Grand Hotell, redo att smaka på öl. Vi startade upp med lite information om historia och tillverkning.

Vi börjar med en smäll


Sedan blev det muntra tillrop då vi serverades det första ölet Oud Beersel från Belgien. Detta öl har en kork med grimma, likt mousserande vin & champagne. Denna lambic-gueuze är en blandning av både ung och lagrad lambic. Här finns en tydlig syra och fruktighet som de flesta deltagarna sa påminde dem om cider. Ett tips till alla ölälskare som vill höra korkar smälla vid t ex stundade jul & nyårstider.

Vidare fortsatte vi med Celia, en organisk glutenfri lager från Tjeckien. Här vi finner smaker så som aprikos, sirap, apelsin och kryddor. Smaker som de flesta i gruppen ville anknyta till den kommande julen i både mat och julgodis.

En belgisk djävul


Nästa öl på tur är den ljusa ”djävulska” alen Duvel som är ett av Belgiens mest kända öl och ett riktmärke för Belgisk Blonde Ale. Karaktäristiskt för detta öl är jästen som Victor Moortgat odlade fram 1918. Den förvaras på endast sex platser i världen. Duvel jäses även i 3 omgångar som ger den dess höga alkoholhalt. Detta var dock något som inte kändes av i detta fina hantverk.

Efter detta kom sen ett veteöl från Tyskland. Weihenstephaner Hefe Weissbier kommer från Bayerische Staatsbrauerei som är ett världens äldsta aktiva bryggerier. Detta öl är bryggeriets stolthet och ett utav Tysklands mest kända öl. Under de sista 30 åren har intresset för veteöl ökat explosionsartat. Det blir ingen Oktoberfest utan detta smakrika öl!

Så krossar vi Atlanten...


...till USA för en IPA i Brittisk American stil; Sierra Nevada. Här finner vi en IPA med typisk humlenyans i både smak och doft. En tydlig beska finns men inslag av bl a honung ger den mer jämnhet.

Vi avslutar med ett härligt Trappistöl Westmalle Dubbel från Westmalle, ett av de numera endast tio Cisternkloster som får tillverka detta speciella öl. För att kvalificera så måste man godkännas av ITA och uppfylla stränga kriterier. Ölet måste sedan bryggas inom klostrets väggar och får inte vara huvudnäringen eller vara vinstdrivande. Eventuellt överskott ska täcka munkarnas övriga verksamhet.

Det var en trevlig kväll som avslutades med lite frågor och info om senare event. Denna gång fanns många deltagare med som besökt mindre microbryggerier vilket också ledde till vidare samtal mellan deltagarna, ett supertrevligt avslut. Nu säger jag tack och hej för denna gång. Vi ses igen på nästa provning!

 

 

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS