Upplevelser
Claes Johansson
Mar 06, 2017

En ölprovning bland ekfaten med Wisby Oaked Porter

Denna lördagskväll i början på mars samlades ett trettiotal personer i god anda på Grand Hotel i Örebro för att genom en ölprovning lära sig lite mer om öl och dess historia. Kvällen inleddes med att provningens sommelier Claes hälsa deltagarna välkomna och berättade lite om kvällens aktiviteter.

Denna ölprovning inleddes först med en genomgång av ölens historia och utveckling, samt vad som skiljer ölen från andra drycker.  Bland annat, så ställdes frågan om hur ölen gått från att vara en av världens äldsta alkoholbaserade drycker till att utvecklas till den dryck vi känner idag. Vi diskuterade även tillsammans maltens betydelse för ölens färg och smak, samt hur humlen började användas och hur det påverkar ölens kvalité och karaktär. Vi passade även på att under provningens gång gå igenom provingsmetodik och smaksensorik, vilket bidrog till en lärorik och trevlig kväll.

Kvällen öllista bestod av de följande 5 spännande alternativen:

Cirrus the Cloudy Lager

Från Brutal Brewing, kommer ölens namn från det latinska ordet Cirrus (fjädermoln), vilket är en referens till de slöjor som bildas när man häller upp denna ofiltrerade lagern. Man har även valt att torrhumla ölen för att ytterligare förstärka smakerna. Doften är rik på humle med ett uppfriskande inslag av citron och grape. Smaken kan bäst beskrivas som humlearomatisk med markerad beska och hög fruktighet.

Wisby Wiesse

Wisby Wiesse är en vete öl från Gotlands Bryggeri som är inspirerad av bayern. Färgen är ljusgul och lite grumlig. När vi doftade i glaset bjöd deltagarna på olika associationer, såsom citrus, skumbanan och smörkola. I smaken finns det en underliggande ton av en ganska pigg och nästan aggressiv kolsyra. En unik blandning av smaker som aprikos, ananas och smörkola men även lite citrus anades. Ölen upplevs även ha lite brödighet och en diskret beska.

Böna och Be

Detta är en ale av typen bitter från Örebro Brygghus, ett hantverksbryggeri som är relativt ny i branschen. Ölets doft är ren och klar med toner av sirap, knäck, viss fruktighet, choklad och en viss malt. I smaken fann vi tydlig malt, torkad frukt, knäck och en tydlig men inte påträngande humlebeska. Ett tips i matlagningen är att Böna och Be sägs passa väl som dryck till grytor och även kötträtter.

Rådanäs IPA

Denna India Pale Ale härstämmar från Rådanäs bryggerier. IPA kännetecknas av en relativt hög alkoholhalt, en tydlig humlesmak och beska vilket kommer från att ölen torrhumlas. Torrhumlandet utfördes från början i produktionen för att klara av skeppning från England till Indien. Både den högre alkoholhalten och ökad andeln humle har en konserverande effekt på ölen.

Denna öl har en fräsch och frisk doft av citrus och exotiska frukter, vilket sammanflätas med en stram humledoft. I smaken finner vi en tydlig och dominerande humlebeska tillsammans med exotiska gula frukter och lite blommighet.

Wisby Oaked Porter

En överjäst öl av typen Porter, här i Wisby bryggeriers tappning där de låtit ölen mogna på ekfat. Ölen är som man kan förvänta sig opakt svart i sin färg med en kraftig skumkrans. Doften är maltig med inslag av kaffe och vanilj. I smaken som är väl balanserad finner vi en bra humlebeska tillsammans med kaffe och lite rostade mandlar. Det finns en tydlig fatkaraktär i ölen som ger det en lång eftersmak.

Efter att vi provat alla ölen fortsatte vi diskutera kring öl och öltillverkning samt att deltagarna fick möjlighet till att ställa frågor. Vi genomförde även en lite omröstning om vilka öl som var mest populära. I denna ölprovning tog de två alen första plats, men värt att notera är att ingen av ölerna blev utan röster utan alla sorter föll någon utav deltagarna i smaken. Avslutningsvis, så bidrog kvällen förhoppningsvis till att få lite mer kunskap och utveckla nyfikenheten på den underbara och komplexa dryck som vi kort och gott kallar ÖL.

Vi tackar för en spännande kväll och ölprovning!

 

Nyfiken på att veta mer om ölens värld? Klicka här för att del av en ölprovning.

 

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS