Upplevelser
Patrik Wahlberg
Feb 09, 2016

Ölprovning i Gävle den 06/02

Under lördags eftermiddagen droppade ett glatt gäng in i god tid för ölprovning i värmen på
Central Hotellet i Gävle för skydd från vinterrusket utanför. Det förväntansfulla gänget var allt från rutinerade hembryggare till intresserade noviser, vilket gav en omfattande provning då frågorna ibland till och med hamnade på en nivå tillhörande en heldagskurs. Provningen som utgick från Scandics öl sortiment gick i europeiskt tecken från sydtyskland över till brittiska öarna med tydlig historisk förankring.

Paulaner Weissbier Kristallklar
Första ölen ut fick exemplifiera det riktigt lätta ölstilarna med hög fräschör som är karaktäristiskt för underjästa öl. Som namnet avslöjar var det en Tysk veteöl som filtrerats till att vara helt klar. I doften dominerar en kryddig doft med aprikos och citrus med något vete i bakgrunden. Smakbilden är kryddig och fruktig nära estrar som en ale, med en söt eftersmak, till skillnad från dom ofiltrerade som ofta domineras av vete och skumbanan både i doft och smak. Tilltugget i enklaste form till denna lätta Tysk i form av Seltiner där sältan lyfter ölet vilket är något ovanligt i öl sammanhang. En citronskiva att efter egen smak kunna krydda upp ölen med. Efter en kortare beskrivning av det Belgiska vete ale ölet Wit gjordes ett raskt hopp över kanalen till England och den sedan 1700-talet klassiska Brown ale.

Newcastle Brown Ale
Den Brittiska brown alen är alltid en tacksam provningsöl som även denna gång föll många i smaken med sin knäckighet och lättrostade karaktär. Utöver karaktärsdragen hittades frukt- och smörighet i doften och typriktigt fanns där också toner av humle och smörkola väl balanserat med en medelstor beska. Seltinerna som fanns kvar på borden slank fullständigt obemärkt ner, mer passande var här något så enkelt som lättsaltade potatischips.

Sleepy Bulldog Pale Ale
Här fick vi en bra representant för modern och lite kraftfullare Pale ale. En relativt ljus ale med en härlig balans mellan maltsötma, alkohol och humle hela vägen från doft över smak till beska i avslutningen utan att någon dominerar över övriga i profilen. I doften hittas naturligtvis dom tydliga humlenyanserna med inslag som fruktigt tex vinbär men även rena fruktiga ale dofter från jäsningen. Smaken är väl balanserad med inslag av maltrostade toner, markerad beska från klassisk engelsk humle i harmoni med sötma från alkohol och malt. Här kommer dom lite kraftigare tilltuggen in på bordet. En bricka med mild salami, syltad lök, oliver och tärnad hårdost med dijonsenap som tillbehör.

A Ship Full of IPA
Tacksamt gick vi igenom historien om India Pale Ale, ölstilens uppkomst och utveckling. IPA med sin breda och solida maltkaraktär tillsammans med den väl tilltagna humlen och lite högre alkoholhalt ger en robust och smakrik ale. Doften har en tydlig blommighet med inslag av citrus/grape men även melon ovanpå den bastanta malt/karamell karaktären. Allt detta utan att citrusen tar över och riskerar att bli en Amerikans version. Flera sorters karmellmalt ger en bred maltbas som ger en lätt karamellig nästan kakmässig smak som inte helt försvinner i den tilltagna humlesmaken och beskan utan att kroppen är för fyllig för stilen. Självklart finns där ett tydligt avslut av fräsch hemlebeska och den värmande alkoholen. Trots att den saknar Brittisk humle stannar den på rätt sida av Atlanten. Nu är alla tilltugg på bordet och det provas friskt, vi noterar att lite citrus kan dämpa beska i öl på ett effektivt sätt.

Fuller's London Porter
Historiken runt porter och stout fick naturligtvis beskrivas under provningen av vårt nutida exempel från Fuller. London Porter har en stor doft av kaffe, choklad och nötter. Smaken är fyllig och komplex med rostade toner av kaffe och mörk choklad med angenäm restsötma och beska i eftersmaken. Dom hårdare rostade maltsorterna ger naturligtvis merparterna av aromen i en så mörk öl med en härlig blandning av kaffe, choklad, men även kavring och möjligen en aning lakrits. Malten har även greppet om smakerna även om sötma och en viss beska och tilltalande sötma balanserar komplext fylliga smaken med inslag av rostade toner, kaffe och mörk choklad. Seltinerna som inledde tilltuggen lämnades helt för den mörka chokladen som här kom helt till sin rätt.

 

Ölprovning i Gävle den 06/02

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS