Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Apr 17, 2017

Lekfull påskjakt med Clown Shoes Monastic

Denna påskafton befann vi oss på Elite Hotell i Gävle, där vi engagerade oss enligt traditionen i en jakt - men inte efter påskägg fyllda med godis, utan snarare en jakt efter goda öler. I denna ölprovning provade vi oss i god stämning fram bland fem olika ölsorter med tilltugg som inkluderade heta korvar, salta chips och lagrad italiensk ost. Lördagskvällen bjöd på många skratt och möjlighet för deltagarna att gemensamt engagera sig i ett firande av den efterlängtade våren. De följande ölerna fick vi chans att prova under kvällens gång:

Sierra Nevada Kellerwies

Kvällens första påskägg tog vår jakt ända vägen till USA. Den här veteölen är bryggd i traditionell bayersk stil med öppen jäsning. Doft och smak har ett härligt djup och komplexitet. Kellewies:en är halmgul i färgen med en mångfaldig blandning av kryddor, mogen banan, jasmin och frisk citrus. Mycket bra matchning mot den heta korven då den här ölen har en mild beska. Veteöl är en öltyp som passar ypperligt till kräftor samt till kryddstarkare mat. Någonting att ha i åtanke till årets kräftskiva?

Sierra Nevada Hop Hunter IPA

Från samma amerikanska bryggeri som gjorde veteölen kommer även den här IPA:n. I Hop Hunter är det däremot humlen som spelar huvudrollen. Doften är väldigt humlearomatisk med toner av citrus, tallbarr och grapefrukt. Smaken har toner av citrus, grapefrukt, lime och tallbarr. Det är en medelfyllig öl där beskan kommer fram framförallt i slutet. Den här ölen matchas bäst mot något som klarar av beskan. Kittostar med sin sälta och krämighet passar utmärkt till denna IPA, samt korvar och charkuterier. Ett tips är att undvika tillbehör med hetta, då hettan förstärks av ölens beska.

Clown Shoes Monastic IPA Belgian Style 

Kvällens tredje öl var även den en IPA men i en lite mer belgisk stil. Den här ölen är bryggd med belgisk jäst vilket främjar de fruktiga aromerna i ölen. Doft och smak är mycket fräscha med en bra maltbas. Inslag av apelsin, passionfrukt, ananas, grapefrukt och kryddor möter varandra väl och får tankarna att fara till tropiska stränder. Clown Shoes Monastic har en kraftig beska som är välbalanserad tack vare malten. Sammanfattningsvis, är detta en bra allround öl när det ska matchas mot mat. Den passar bra tillsammans med klassiska husmanskosträtter och även till kraftiga kött- och potatisrätter då den har en bra fyllighet.

Founders Porter

Från en humlearomatisk öl, tar vi oss an Founders Porter, en öl som inte kan beskrivas som något mindre än att vara verkligt maltig. Just denna är mörk, svart till färgen, och har en härlig skumkrona. Doften är söt med mörk choklad, honung, rostat kaffe, karameller och rågbröd som inslag. Smaken är krämig och silkeslen med kaffe, nötter, mörk choklad och oväntat nog, kraftigt rostade brödskivor. Founders Porter som är något torrare passar bra med bland annat ostron och även gärna till grillat nötkött/lamm med härlig grillyta.

Gulden Draak

Vi avslutade kvällen med en öl som blivit vald till världens bästa öl flera gånger. Gulden Draak bryggs av ett belgiskt bryggeri grundat 1925 i ett kloster i Gent. Den här ölen har en varm, kryddig och maltig doft med inslag av karamell, kola och rostad malt. Smaken är varm och dröjer sig kvar i munnen väldigt länge med en viss sötma och lätt syra. Syran kommer ifrån den andra jäsningen som ölen har genomgått med tillsatt vinjäst. Den här ölen passar bra mot kraftiga ostar, gärna ädelost, och dess sötma sällskapas gärna av en lika söt efterrätt.

Avslutningsvis, så var denna kväll en trevlig stund med mycket frågor och aktiva deltagare. Särskilt lärorikt är det när deltagare delar med sig av sina ölupplevelser och favoritkombinationer, då t.ex. en deltagare berättade om en restaurang där det serverades ett öl som matchade perfekt till maten och även efterrätten.

Vi vill tacka er i Gävle för en trevlig kväll och önskar er alla en fortsatt glad påsk!

Vill du ta del av våra ölprovningar? Klicka vänligen här.

 

 

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS