Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Feb 27, 2017

Citrus, banan och träbark - en mångfaldig karneval av ölsmaker

Sista lördagen i februari var det uppdukat för en stor ölprovning på Elite Grand Hotell i Gävle. Redo att ta sig an den positiva utmaningen var en stor grupp människor sugna på att både prova god öl och samtala om öl och dess olika stilar. Under kvällens gång fick vi möjlighet att upptäcka de följande 5 ölerna:

Sierra Nevada Kellerweis

Det här är en av de få amerikanska hefewitzen gjorda veteölen där man har använt sig av den traditionella Bavaria stilen med öppen jäsning. Ölen har ett djup och en komplexitet i doft och smak. Frisk med mångfaldiga smaker (varav några av dem oväntade), inklusive kryddor, banan, jasmin och citrus. Beskan är behaglig och med en väldigt lätt sötma. Perfekt till både kräftor vid midsommaraftons middagen och även till kryddstark mat.

Hop Hunter IPA

En mycket smakrik IPA med mängder av humle i både smak och doft. Här finner vi även citrus, tallbarr, och grape. Det är en medelfylllig öl med en uttalad beska som gör sig synlig framför allt i avslutet. I Sierra Nevada ångdestilleras den nyskördade humlen redan ut på fälten för att utvinna maximalt med de aromatiska oljorna.

Founders Porter

Från ett av de bryggerierna som legat i topp på Rate Beer i flera år, Founders Brewing Co., kommer denna härliga porter. Mörk i färgen med doft och smak som är silkeslen och krämig med toner av mörk choklad, kaffe, rostat bröd och karamell. Founders Brewing Co. försöker alltid göra öler som är kraftiga och smakrika. I det här fallet kan det inte påstås annat än att de lyckats fullt ut.

Gulden Draak

Efter att ha provat portern gick vi vidare till en krafig belgisk öl. Gulden Draak har flera gånger blivit omnämnd som en av världens bästa öler i alla kategorier. Doften och smaken är varm, maltig och kryddig. Ölen är inte blygsam i sina kombinationer, då vi även finner karamell, blommor, rostad malt och kola. Gulden Draak är fyllig med en medium sötma och en lätt syra. Det som är unikt med den här ölen är att den genomgått en andra jäsning med tillsatt vinjäst, därav den uttalade syran.

Sierra Nevada Bigfoot Barley Wine

Det här är en årgångsöl som bara bryggs en gång per öl. Ölen är kraftig med malt och humle i både smak och doft. Vi hittar även karamell, mogna apelsiner, torkade bär, citron och träbark. Smaken är lätt jordig med choklad och ett lätt bittert avslut. I avslutet känner vi även en viss restsötma.

Barley Wine uppstod i England på 1800-talet när de engelska bryggerierna ville marknadsföra sina starkaste öl till vindrickare. Den höga alkoholhalten gör att ölen blir mer vinös i karaktären. För att uppnå så hög alkoholhalt kokar man vörten mycket längre.

Det var ingen öl som blev krönad till vinnare, utan de flesta deltagarna hade sina egna olika favoriter bland kvällens provade öler. Vi passade på att prova den heta ölkorven tillsammans med den belgiska ölen Gulden Draak för att stilla vår nyfikenhet. Här var vi nästan alla överrens om att det blev en sämre kombination. Den hetta som finns i ölkorven gjorde att upplevelsen av alkohol i ölen ökade kraftigt. Då ölen redan tidigare var alkoholkraftig blev det eldigt av korven.

Vi tackar våra gäster för en trevlig lördagskväll!

 

Om du känner dig nyfiken på våra ölprovningar, klicka gärna här för att ta reda på mer.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS