Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Jun 25, 2019

Stora mängder öl med goda tillbehör i Uppsala

Kvällen innan midsommar var vi på Citystay Hotell i Uppsala och hade en liten trevlig ölprovning. En stor mängd öl skulle vi prova tillsammans med passande tillbehör. Tillbehören var sötlakrits, mörk choklad, oliver, kryddiga ölkorvar, salta kex och en krämig mellanlagrad ost.

Citrus och salta oliver


Vårt första öl denna kväll var ett belgisk veteöl smaksatt med korianderfrön och torkat apelsinskal. Vedette Extra White är ett medelfylligt öl med medel beska och låg sötma. Smaken har inslag av aprikos, honung, ingefära, apelsin och bröd. Ett öl som är god att dricka till fisk och skaldjur, tex panerad torsk med potatis och brynt smör. Mjukades upp av de salta oliverna.

Vårt andra öl är ett tysk veteöl i stilen berliner weisse. Ölet har genomgått en andra jäsning tillsammans med laktobaciller vilket ger den en mer syrlig karaktär. Stone White Ghost är ett medelfylligt öl med låg beska och hög syra. Smaken är full av citron, örter, och bröd. Lång frisk eftersmak. God till friska och rena rätter. De salta oliverna minskade ölens syra och det blev rundare.

Ett klassisk tysk veteöl från världens äldsta bryggeri i Bayern Tyskland är Weihenstephaner Hefe Weissbier är fyllig med låg beska och viss sötma. I doft och smak hittar vi mogen banan, kryddor, jasmin, bröd och aprikos. Mjuk och fin öl. Passar bra till kryddiga korvar, kräftor och ljus kött. God tillsammans med de kryddiga ölkorvarna.

Goda kombinationer till ost


Från Jämtland kommer ett bärnstensfärgat lageröl. Jämtlands Bärnsten är ett fyllig öl med hög beska och lång maltig eftersmak. Det är ett stort och maltigt öl med inslag av honung, bröd, aprikos, kryddor och frukt. Den här går bra att dricka till lagrade hårdostar, salta och rökta produkter. Prova till klassisk husmanskost, stekt fläsk med löksås alternativt en pizza. Gick bra ihop med den krämiga osten.

Från Usa kom sedan ipan som är en sessions ipa. Lagunitas Daytime IPA har lite lägre alkohol men fortfarande med bra smak. Det är en medelfyllig öl med hög beska utan någon sötma. Eftersmak av fruktbeska. I doft och smak hittar vi frukt, grapefrukt, blommor, ananas och bröd. Passar bra till smakrika tacos. God till osten.

Och från Belgien kom en alkoholstark ale. Kvällens högsta alkohol, hela 8.5% vilket döljs i det välgjorda hantverket. Fylligt öl med hög beska, och lätt sötma. Lång smakrik eftersmak. Duvel har jäst en extra gång på flaskan vilket gav högre alkohol, mer kolsyra och mer smak. Smaken har inslag av bröd, citron, gräs, honung och frukt. Drick den gärna till lagrade hårdostar, kittostar, och till rätter av ljust och mörk kött alternativt fågel. Prova till en helgrillad kyckling och en färskostcremé. Även Duvel gick bra ihop med den krämiga osten.

Slutligen lite efterrätt


Härnäst en belgisk dubbel från trappistklostret Westmalle. Mörkröd i färgen. Trappistmärkningen borgar för hög kvalitet. Westmalle Dubbel är fyllig, hög beska och med en viss del sötma. Lång och smakrik eftersmak. Smaken har kryddor, choklad, nötter, pommerans, lite kaffe och torkade fikon. God till viltkött. Den här provade vi både till sötlakritsen och den mörka chokladen. Sötlakritsen blev den mest lyckade kombinationen.

Vårt sista öl var en porter från engelska bryggeriet Fuller’s. Färgen är mycket mörk och doften är maltig, med rostade toner, inslag av kaffe, choklad, lakrits och nötter. Smaken är fyllig med lätt sötma och bra mörk beska. Fullers London Porter passar bra till mörk kött, blåmögelostar och även till vitvinskokta musslor med stekt bröd. Annorlunda men god kombination.
Den här kvällen provade vi den tillsammans med både den mörka chokladen och sötlakritsen. Ölet gick bra till båda och klarade av den bittra mörka chokladen på ett föredömligt vis.

Tack så mycket till alla som ville komma och vi hoppas att vi ses igen på en av höstens provningar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS