Vin & mat
Skribent Frida
Jan 06, 2014

De olika druvorna och blandning av vin

Uppdaterad: 04/02/2019


Bordeaux är en känd vinregion i Frankrike, de producerar fler toppviner i det här området än någon annan vinregion. Druvorna får ofta utstå varierande väderförhållanden, både på gott och ont, vilket påverkar den slutgiltiga vinprodukten. I Bordeaux är det därför vanligt att olika druvor och viner blandas innan buteljering. Det görs för att kunna säkerhetsställa en hög kvalitet varje år.

Den Franska vinregionen Bordeaux


Bordeaux har totalt 124,000 hektar vingårdar och sammanlagt producerades det i Bordeaux år 2005, sex miljoner hektoliter vin. Klimatet i Bordeaux varierar mycket från år till år. Under vissa år riskerar vissa druvsorter att inte uppnå rätt mognad.

Ett exempel på en sådan druva är Cabernet Sauvignon som behöver mycket sol. Den uppnår inte tillräcklig mognad under en alltför kall höst eller om det är dåligt väder i juni. Då vädret inte är konsekvent blir blomningen i juni kritiskt, speciellt om det finns risk för hårda vindar och kallt regn, vilket även kan minska skörden.

Faror som Coulure och Millerandage är ständigt återkommande och påverkar framförallt druvan Merlot. Ibland kan solen vara så stark i augusti att vinbuskarna inte får tillräckligt med vatten. Det i sin tur stoppar mognaden.

Regnfallet i Bordeaux är varierande och för mycket regn är en riskfaktor under skörden, speciellt ifall druvorna inte uppnått rätt mognad, då detta kan skapa röta. För dessertvinerna är fuktiga mornar följt av torra, varma dagar viktigt för att utveckla botrytis, som då kallas ädelröta. De år som enbart är fuktiga ger även botrytis men kallas då istället för gråröta som endast ruttnar druvorna.

Blandning av olika druvor


I Bordeaux är det vanligt med att man blandar olika viner från olika druvor med varandra innan buteljering. Detta för att försäkra kvaliteten år efter år. För de vita druvorna är Sémillon och Sauvignon Blanc vanligast samt en del Muscadelle i distrikten för söta viner som exempelvis appellationen Premières Côtes de Bordeaux, Sauternes och Barsac.

I en mindre skala odlas även Ugni Blanc och Colombard men endast för Bordeaux AC. För rött vin används Cabernet Sauvignon och Merlot i västbanken och vanligtvis står Cabemet Sauvignon för den högst andelen i blandningen, framföralt i Medoc. Cabemet Sauvignon ger struktur och har mycket tanniner och således behöver dessa viner lagras en längre tid jämfört med de Merlot baserade vinerna från högerbanken. Ibland tillsätts det i Medoc en mindre del Petit Verdot, som mognar sist av alla, men ger ytligare struktur och eleganta aromer till vinerna.

Vanliga druvblandningar


På högerbanken odlas även i en liten skala Malbec och Carmenere. Merlot blandas vanligtvis med Cabernet Franc som mognar efter Merlot men före Cabemet Sauvignon. Det bidrar med ytterligare försäkring av kvalitet samt en blommighet i vinerna. Anledningen till att Cabemet Sauvignon inte planteras i en större skala på högerbanken beror på att den kalkrika jorden kan ge en Cabemet Sauvignon med mycket hårda och tanninrika viner.

I Pomerol och ännu mer i St-Émilion använder de sig av Cabernet Franc till blandningen, Cabemet Sauvignon växer endast på de grusigare jordarna i västra St-Émilion i en mindre skala.  Merlot utgör vanligtvis blandningarna i Pomerol och St-Émilion men är även viktig i Entre-Deux-Mers och i hela Bordeaux Côtes. Där kan Cabernet Sauvignon ha svårt att mogna i den höga luftfuktighet och i de svala jordarna.

I Pomerol har de bättre producenterna cirka 70 -80% Merlot i blandningen och Château Pétrus innehar nästa enbart Merlot. En vanlig St- Emilion har cirka 60% Merlot, 30 % Cabernet Franc och 10% Cabernet Sauvignon medan en vanlig Medoc har cirka 70% Cabernet Sauvignon, 15 % Cabernet Franc och  15% Merlot.

Men blandningarna varierar mellan producent till producent, i till exempel St-Estèphe har Cos d’Estournel mer kraft och saftighet jämfört med den mer intensiva och tanninrika Chateau Montrose. Detta då Cos d’Estournel har mer Merlot till sina viner.  I St-Émilion hittar vi Château Cheval Blanc som använder till störst del Cabernet Franc till sina viner och Château Figeac som har en ovanligt hög andel Cabemet Sauvignon.

Läs även: Vad är egentligen skillnaden mellan Amarone från Ripasso?

Olika kvalitet på druvmusten


Blandningen är även ett uttryck som används för vintillverkningen i Bordeaux. Assemblage är då man väljer vilket vin som ska användas till blandningen. Grandvin är vinet som går till blandningen av det finaste vinet och utgör mindre en hälften av de vin som tillverkats det året. Andra vinet går till en lägre klass och det tredje vinet går vanligtvis till bulk.

Olika sätt att ändra mustens karaktär


De blandar inte enbart olika druvmust med varandra utan även, bland annat, must från olika pressnings tryck, olika lång mognad i ek eller stålfriafat samt jäsning i olika temperaturer, med olika jäst och vissa kanske i ek. Det finns en mängd variationer. Det kan även vara blandningar från olika vingårdar eller årgångar.

Blandning kan vara negativt ifall konsumenten förknippar vin från en vingård, årgång eller geografisk avgränsning som ett kvalitetstecken. En geografisk avgränsning kan också bidra med att lättare kännas igen. Om blandning är positivt eller inte beror mycket på producenten. Om druvorna är av samma kvalitet och snarlik smaksammansättning ger det alltid ett lika bra vin eller bättre. Blandningen tenderar att ta fram det bästa ur vinerna samtidigt som den minskar felen.

Odlarna blandar druvor på grund utav det varierande klimatet vilket ger kontinuitet till vinerna. Detta är viktigt för konsumenterna som vill ha samma, eller snarlika, viner år efter år. Andelen av vilka druvor de använder beror på vart producenten är belägen. Faktorer som klimat, jordmån och tradition spelar in. De blandar även olika must med varandra för att skapa bättre vin. Då kan man mer precist skapa den stil man är ute efter och göra en husstil, minska skillnaden ytterligare från år till år samt göra olika typer av viner i olika prisklasser.

Läs vidare: Skillnaden mellan vinerna från byarna St-Julien, St-Estèphe och Margaux i Bordeaux

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS