Bäst i test
Skribent Johanna
Oct 18, 2019

Bäst i Test: Ölglas Test 2019

Ska du köpa nya ölglas? Eller vill du veta mer om ölglas och dess påverkan på ölens smak? Då har du kommit rätt! Den här artikeln bygger på ett stort test av mer än 50+ ölglas.

 

Ölglas är inget nytt fenomen, det har funnits i många årtusenden! Visste du att det första nedskrivna receptet var av just öl? Till skillnad från de första varianterna, så finns det idag en stor uppsjö av smaker och stilar att välja bland. Det är inte konstigt att det finns så många olika ölglas att välja på. Olika ölglas för varje ölsort och ölstil.

 

Men betyder det att man behöver ett helt förrådd med ölglas? Nej utan det finns faktiskt många bra ölglas som fungerar perfekt till många olika öler, all-round ölglas. Men värt att nämna är att val av ölglas till rätt ölsort faktisk kan ge en bättre smakupplevelse. Samma öl kan få en helt annan smak beroende på vad för glas det serveras i. Läs vidare för att lära dig mer om de olika glasen och vilket som är det bästa.

 

Letar du efter ett ölglas-test med specifika omdömen för vardera ölglas? Då ska du kika in här där ölbryggare Gustav Lindh har gjort ett ölglas test med olika omdömen.

Om du bara ska välja ett ölglas...

När man tänker på ölglas så kanske tankarna springer iväg till klassiska ölsejdlar i glas eller tenn, eller varför inte en tysk Maßkrug (Masskrug) eller Bierstiefel (ölstövel) från Oktoberfest? Eller så kanske du föreställer dig ett hippt Spiegelau IPA-ölglas? Men..

 

Vi försökte med vårt ölglas test undersöka vilket glas som framhäver ölets smak bäst. Att välja ett glas som passar alla olika sorters öl är lättare sagt än gjort, och det visade sig att resultatet av detta test var ganska oväntat.

 

Det visade sig att de glas man använder framförallt för ölprovning inte alls fungerade lika bra som man hade hoppats. Trots att dessa glas är framställda för just öl så fungerade de faktiskt sämre än många av de andra glasen. Vad var det då för slags glas som kom ut på topp?

 

Gillar du även vin så kanske det inte förvånar dig att vinglas faktiskt fungerade ypperligt för öl. Dess utformning med rundad botten och smalare topp gör att smakerna koncentreras på ett rent fantastiskt sätt! Den rundade botten låter dig "snurra" ölet i glaset, vilket gör att det släpper ifrån sig mer doft och smakaromer. Samtidigt så fångar den avsmalnande toppen in dofterna, vilket tar smaken till en helt ny nivå när du dricker.

 

Insikten om att vinglas är bättre att dricka öl ur än ölglas har skapat helt nya ölglas: överdimensionerade vinglas för öl. Här ovan ser du på bilden Mikkellers egna variant på detta glas.

Systembolaget gjorde ett liknande ölglas test för några år sedan och kom fram till samma slutsats. Men det finns några avvikelser som vi lyfter fram här nedan.

 

Inte att missa: Hur påverkar ölets råvaror dess smak?

Bästa ölglaset Snifters häller upp öl från tapp

Bästa ölglasen

Vanliga pintglas är inte mycket för världen men kupade glas är det. De kupade porterglasen, stoutglasen och snifters har alla liknande design. Kupade glas såsom konjakskupor brukar kallas "Snifters" bland ölkännare. En klar fördel med dessa glas är att du genom att hålla i foten inte påverkar ölets temperatur. Vissa öler vill man verkligen dricka kalla, då är det inte en så bra idé att hålla en varm hand över ölen. Sedan har du, som med vinglas, den smalare toppen som fångar upp alla aromer.

 

Dessa glas passar perfekt till humlearomatiska och smakrika ölsorter såsom IPA och Stout, till exempel Omnipollo Nebuchadnessar och Founders KBS.

 

Öler med mycket humle passar bra till dessa glas: välhumlad lager, saison och alla de olika pale ale ölerna (PA, IPA, APA, DIPA, RIPA, IIPA..). Dessa ölsorter behöver ett ölglas med en kupa, så du enkelt kan snurra runt ölen och få ut det mesta av de flyktiga aromerna. De behöver även ett glas med inböjd kupa som bidrar till att koncentrera aromerna. Med andra ord, det här är ett riktigt bra IPAglas!

 

Pilsnerglas, flöjt och pokal

När man tänker på flöjtglas så brukar tankarna genast gå åt champagne. Men faktum är att de faktiskt passar fint för öl också. De passar väldigt bra till just spontanjäst öl såsom lambic och gueuze. Den långa smala formen med liten öppning hjälper bubblorna och kolsyran att hålla längre, samtidigt som den visar upp ölets färg och klarhet. Pilsnerglas och pokal fungerar på samma sätt. Och som du kanske kan gissa så passar de perfekt för just pilsner. Prova glasen med en goda lageröl, ett bra exempel är Celia.

 

Rent allmänt så är dessa glas perfekta för ljusa öl med mycket kolsyra såsom pilsner men också till suröl med mycket kolsyra såsom gose.

 

Tulip ölglas och Aleglas

Går du ut och tar ett glas öl på krogen så är det oftast ett vanligt aleglas som du blir serverad med. De har en bredare botten och en smalare topp och är något längre jämfört med en snifters. Här är ett Tulip ölglas att föredra. De har liknande design som ett aleglas med är något bredare och rundare nertill med en inböjning högst uppe innan kanten. Men det här glaset får du en perfekta skumkronan på din öl!

 

Till skillnad från just kupor så har dessa glas kanske inte lika stor användbarhet när det gäller att para dem med flera olika ölsorter. Tvärtom, så passar dessa bäst för just ale eller veteöl. Framförallt brittiska riktigt maltiga ales gör sig som bäst i denna typ av glas. Tack vare formen så kommer ölen i större kontakt med syre och kolsyran avyttras snabbare, vilket ger ölen en mycket mjukare och maltigare smak.

 

Ölsejdel, Weizenglas och Goblet

Dessa glas är tyvärr inte perfekta i något annat avseende än att de är så pass traditionella att det känns helt fantastiskt att dricka ur dem.

 

Det finns ölsejdelar i olika storlekar men de är ofta relativt tunga och klumpiga. Det finns även sejdel med lock på, dessa är ännu klumpigare. De härstammar från 1300-talets pesten för att förhindra flugor från att åka ner i ölen. Ölsejdelar i material av trä och tenn är något lättare men ofta svåra att diska. Det finns även en ölsejdel i glas designad av Lasse Åberg.

 

Så varför köpa en ölsejdel? Därför att det just är otympliga, stora och perfekta att skåla med! På en tysk ölbar under Oktoberfest så är en sejdel helt perfekt! De här glasen är som gjord för att dricka lättdrucken Spaten i början av oktober skålandes med glada vänner. Såsom i sista scenen av sagan om ringen när Frodo sitter på baren i Fylke med sina vänner och dricker öl, förmodligen lager, ur en trä ölsejdel.

 

Weissbier i ett äkta bayerskt Weizenglas är helt fantastiskt gott! Vi pratar självklart om tysk veteöl i veteölglas. Dessa avlånga skyskrapor till glas är som ölsejdelar otympliga. Och de kräver en hel del nacksving. Det finns en fördel, de tunna och långa glasen visar ölets färg som skiftar från längst ner i glaset och upp. Det beror på att ölet ofta är ofiltrerat och sedimentet sätter sig i botten. Glaset presenterar även ölets skum som en gräddliknande krona på toppen. Det är väldigt visuellt tilltalande. Det i kombinationen med den långa traditionen skapar en magisk ölupplevelse.

 

Goblet är det självklara valet för belgisk strong ale, trappistöl, maibock och julöl. Inte för att de på något viss framhäver ölets smak och doft bättre än ett aleglas. Tvärtom, det är i princip omöjligt att känna doften på ölen. De här glasen är däremot fantastiskt av helt andra skäl, dess historia och tradition. Forna kungar drack ur Goblet och vid högmässan i kyrkan drack man ur Chalice (nästan samma sak som Goblet men med en mer stilren design i guld). Det ger en riktigt fin känsla av att drick öl ur de här glasen!

 

Här nedan berättar vi vidare om olika ölmärken och lyfter även fram specifika ölglas som vi anser är något vassare.

 

Se även: Goda belgiska ölsorter

ölglas omdömen för olika öler

Ölglasmärken

När det gäller att välja ditt ölglas så har du utöver glassort även en stor mängd med varumärken att välja bland. Om du är ute efter ett vanligt ölglas så är valet av märke mer en smaksak än något som nödvändigtvis påverkar smaken. Däremot är vissa ölglas helt unika med säregen design och vissa ölglas är designade av bryggeriet själva. Det skadar ju inte att se sig omkring.

 

Ölbryggerier

Det är vanligt att ett ölbryggeri har sitt egna ölglas. Designen är oftast framtagen efter den lokala ölkulturen eller för att passa bryggeriets kändast öl.

 

Några av de kändaste ölglasen från bryggerier:

 

-  Mikkeller ölglas, Stort vinglas

-  Spaten ölglas, Ölsejdel

-  Urquell fot ölglas, Pokal ölglas

-  Weihenstephaner ölglas, Weizenglas

-  Corsendonk ölglas, Tulipglas

-  Chimay ölglas, Goblet

-  Staropramen Granat ölglas, Pilsnerglas

-  Teku ölglas, "Vinglas"

 

Här ovan finner vi riktigt ikoniska ölglas! En storfavorit bland många ölälskare är just den sistnämnda, Teku. Ölglaset är skapat av Teo Mussi som är bryggare på det italienska ölbryggeriet Baladin. Det här är ett sånt där ölglas som man kan ha till många olika ölsorter, ett riktigt bra all-round ölglas helt enkelt.

 

Spiegelau

Spiegelau, lillebrodern till Riedel, har funnits sedan 1521 och är idag en av de största och mest välkända tillverkarna på marknaden. Bland deras sortiment hittar du glas i hög kvalitet, inte bara för öl utan även vin, whisky och andra drycker. Samtliga glas tillverkas i Tyskland och oavsett vad du är ute efter så är det nästan garanterat att du kommer hitta det i deras utbud.

 

Spiegelau har gjort sig kända med sitt IPA glas, på bilden ovan, som har florerat social medier under de senaste åren. Glaset är tillverkat tillsammans med Sam Calagione (Dogfish Head) och Ken Grossman (Sierra Nevada). Tanken är att ringarna i glaset ska hjälpa till att skjuta fram aromerna när man dricker ölen. Som du ser på bilden här ovan så hjälper de även till att ge en fin krona.

 

Det är ett härligt tunt glas som ger fin arom. Det finns några nackdelar, ölen värms upp genom att man håller i glaset och på grund utav den långa designen så måste man nästan shota den sista ölen i glaset. Glaset koncentrerar inte doften lika bra som ett vinglas, men smaken får däremot en fördel.

 

Spiegelau Craft Beer Stout (Stout ölglas), American Wheat (Amerikansk veteölglas) och Craft Pils (Pilsner ölglas) är även trevliga med samma fokus på tunna och eleganta ölglas. Deras pilsnerglas är också väldigt bra. Fokusen för Spiegelau ölglas verkar vara annorlunda design som framhäver en specifik ölstils smak.

 

Riedel

När det kommer till Riedel så är det inte främst deras ölglas om är det mest intressanta. Även om deras all-around ölglas som heter Veritas är helt okej. Utifrån vårt resultat så är det just vinglas som är mest intressanta. Vilket vinglas passar då bäst till öl? Vår favorit till smakrika och välhumlade öler är Riedels vinglas Sauvignon Blanc. Till ale och alkoholtunga öler: Veritas Old World Pinot Noir. Deras Cognac glas passade perfekt som snifter och glaset Vitis Champagne var väldigt bra till just spontanjäst öl.

 

Orrefors

Orrefors behöver kanske ingen större presentation. De har funnits till sedan 1898, och även idag 100 år senare så tillverkas större delen av deras glas fortfarande för hand. Här hittar du de mest originella designerna i högsta kvalitet. Det har gjort Orrefors kända över hela världen.

 

Deras porterglas Difference ölglas porter är riktigt bra. Lika så deras ölglas i tulip stil: Beer taster ölglas.

 

Om du letar efter ett billigare alternativ så har Table Top Stories även ett bra tulip glas som heter Rumours Ölglas.

 

Eva Solo

Danska familjeägda företaget Eva Solo grundades redan 1913 med visionen att designa och tillverka vardagsföremål med funktion och stil. Och det har de lyckats med!

 

Flera av deras kreationer har redan hunnit bli stora favoriter världen över. Även bland ölglas så finner du glas designade just för att få fram ölets bästa kvaliteter ända ner till sista droppen.

 

Tyvärr har Eva Solo ett magert utbud på bra ölglas. Deras pilsnerglas i pokal stil är snygg, skön att hålla i och funktionell.

 

Kosta Boda

Utöver att vara ett av världens främsta varumärken inom glas och glaskonst så är Kosta Boda även ett av Sveriges äldsta glasbruk. Ugnarna har redan hunnit vara igång i nästan 300 år! Med andra ord, när du köper glas från Kosta Boda så köper du inte bara konst, utan även en bit av svensk historia.

 

Utöver att tillverka glas i världsklass så har de under dessa århundraden också tillverkat glas som pushar på gränserna till vad som är möjligt. Men när det kommer till öl så har de tyvärr inte så många glas som håller måttet. Deras pilsnerglas som heter Friendship Ölglas är dock helt okej.

 

IITTALA

Finska IITTALAs rötter sträcker sig ända bak till 1881. Pionjärer inom glastillverkning och faktiskt de första att ta steget från att tillverka dekorativa serviser till att tillverka funktionella bruksföremål. Oavsett vad du väljer från IITTALAs sortiment så är det något som är designat och tillverkat för att hålla i många många år framöver. IITTALA  har tyvärr inga ölglas som vi rekommenderar.

 

Läs mer: Hur blir öl till?

Bästa sättet att servera din öl

Man kan säga att de finns 3 olika sätt att hälla upp en öl för att få bästa smak. Det första sättet är att låta glaset stå plant och sedan hälla i ölet mitt i glaset från cirka 10 cms höjd. Genom att göra på detta vis så frigörs mycket arom och skum, vilket ger dig ett öl med både mycket smak och doft med mjukare kolsyra. 

 

Det andra sättet är att luta glaset cirka 45 grader och hälla ölet längs med glasets kant. Genom att hälla i ölet på detta viset så bevarar du mycket av kolsyran. Detta i sin tur gör att du behåller mycket av smakerna och aromerna i ölet. Det tredje sättet är en kombination av de båda. Du börjar med att luta glaset och fylla det ungefär halvvägs. Därifrån håller du glaset upprätt och fortsätter att hälla i ölet i mitten av glaset. Genom att göra det på detta sättet så får du ett öl med mycket smak och arom, och samtidigt massor av kolsyra. 

 

Är du även intresserad av hur man kan använda öl som ingrediens i maten? Här berättar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015 om hur man använder öl i matlagningen.

Hur ska du ta hand om dina glas?

När det gäller ölglas så är det handdiskning som gäller. Dels för att många av nämnda varianter är ömtåliga och lätt kan skadas i maskin. Men också för att kemikalierna som används i diskmaskin kan ge ölet en viss bismak. När du diskar dina glas så vill du undvika att få fläckar, både av diskmedel såväl som fettfläckar. Detta påverkar både ölets smak och dess skum. Därför är det viktigt att se till att glaset är riktigt rent! 

 

Sedan är det bäst att låta glaset lufttorka då handdukar gärna lämnar partiklar efter sig. Har du inte ställ att hänga upp glaset i från foten så är det bättre att låta det lufttorka med öppningen uppåt. Detta för att skydda öppningen som vanligtvis är gjort av tunnare glas än resten av glaset.

Sammanfattning

Vad för glas du ska välja beror till viss del på ditt öl. Med det sagt så är utbudet av ölglas så stort att ska du ha ett glas för varje öl så kommer du att få köpa en extra villa bara för glasen. Faktum är att man behöver faktiskt inte så många olika, så länge du väljer rätt varianter. Ska du bara välja ett ölglas så brukar som sagt kupolformade glas fungera bäst för de flesta öl. 

 

Med det sagt så är det även här lite av en smaksak vad som passar bäst för dig. Bästa är att prova dig fram utefter vad som passar dig bäst och utgå ifrån det. Det behöver faktiskt inte vara krångligare än så. 

 

Känns det fortfarande krångligt så är du däremot välkommen att komma förbi på en av våra populära ölprovningar med olika ölglas. Då provar du olika öler i olika ölglas. Evenemangen finns tillgängliga i flera städer, med glada ölmästare på plats som mer än gärna hjälper dig vidare i glasdjungeln. 

 

Välkommen!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS