Upplevelser
Ölmästare Micael
Oct 16, 2020

En smakresa med öl och tilltugg på Grand i Gävle

I fredags samlades en grupp på 37 personer på Elite Grand Hotel i Gävle för att låta sig inspireras och kanske utmanas lite av några nya och obekanta öl. Klassiska stilförebilder varvades med yngre, moderna inslag. 

 

Vi experimenterade med några olika ostar, charkuterier och andra tilltugg för att lyfta drycken ytterligare en nivå. Bland annat kombinationen veteöl och chèvre som uppskattades av många.

 

Provningen omfattade 7 olika ölsorter.

Ett uppdukat bord med ölglas och tilltugg inför kvällens provning

Upptäcktsfärden från USA till Belgien

Deltagarna var mycket förväntansfulla inför kvällens provning. Gruppen visade sig vara en salig blandning av erfarna ölfantaster, hemmabryggare men även nybörjare i ölets värld.  Dock hade de alla en sak gemensamt - alla ville lära sig mer om denna fantastiska dryck. 

 

Alla var eniga om att det är svårt att veta hur man ska gå tillväga när man vill para ihop öl med mat. Vilken tur att det är just detta vi brinner för -att få fler att våga prova olika smakkombinationer. När vi hade pratat lite om förväntningarna på kvällens provning var vi äntligen redo att sätta igång! 

Ett barn av industrialismen

Den första ölen för kvällen var en klassisk tjeckisk pilsner (Celia Organic Glutenfree Lager, ABV: 4,5; 17:90 kr/33 cl). Medan vi avnjöt den tillsammans med ett par olika varianter på charkuterier, fick vi veta lite mer om hur pilsnern – och alla senare varianter på ljus, klar lageröl – har ett samband med ångmaskinens intåg i malttillredningstekniken. 

Två sätt att närma sig en get

En chèvre, som fanns med på tilltuggsbrickan, fick två olika lekkamrater av lite olika karaktär. Båda veteöl, men den ena en Kellerweis i amerikansk tappning (Sierra Nevada Kellerweis; ABV: 4,8; 29:90 kr/35,5 cl) som hyllats av ölrecensenterna. 

 

Den andra är en riktig stilförebild i fråga om tysk veteöl, weizenbier (eller weissbier - "vitöl" - som stilen också kallas), nämligen Weihenstephaner Hefe Weissbier (ABV: 5,4 %; 23:50 kr/50 cl). 

 

Ordet "hefe", som ingår i beskrivningen av båda dessa öler, betyder jäst. Detta berättar för oss att det är en ofiltrerad brygd vi ska få avnjuta, full av smaker och aromer. Dessa går lätt förlorade när man filtrerar och pastöriserar.

Americas finest

Den första ölen i det lite mer alkoholstarka segmentet var ikväll ytterligare ett mästerverk från Sierra Nevada Brewing Co. 

 

Sierra Nevada BC hörde till pionjärerna som på 1980-talet började brygga den amerikanska variant av pale ale/IPA som vi idag kallar APA (American Pale Ale) och deras Sierra Nevada Pale Ale är att betrakta som den främsta stilförebilden för öltypen. 

 

Denna kväll var det dock den lite alkohol- och humlestarkare Hop Hunter IPA (ABV: 6,2 %, 25:90 kr/35,5 cl) som skummade ner i glasen. Kombinationen för kvällen var en cheddar som lagrats i 12 månader. 

 

Här var tanken att sältan, syran och de aningen brända tonerna i den mogna cheddarn skulle gifta sig med humlebeskan i IPA:n. En inte så tokig kombo, som flera uppskattade.

Två ädla belgare

En belgisk trappist (Westmalle Dubbel, ABV: 7 %; 24:90 kr/33 cl) serverades som nr 5 på provningen. Trappistölerna har ett mycket starkt renommé. Det är bara 12 bryggerier i världen, med nära kopplingar till trappistkloster, som får använda beteckningen. Den säger dock inget om ölets karaktär, utan bekräftar bara kopplingen till klostret. 

 

Denna ”dubbel” i belgisk stil har den karaktäristiska mörka färgen som kommer från kandisocker, snarare än från mörk malt, och en fruktig smak och stor fyllighet. Själv dricker jag gärna denna öltyp för sig själv, utan att kombinera med mat. På provningen utforskade vi dock två olika kombinationer, dels med kallrökt skinka och dels med choklad, lätt kryddad med havssalt.

 

En förvisso ljusare, men också starkare golden ale, också från Belgien, fick följa på dubbeln. Duvel (Duvel, ABV: 8,5%, 26:90 kr/33 cl) från bryggeriet Duvel Moortgat är ett utmärkt stilexempel på Golden Ale! 

 

Den karaktäristiska smaken i en belgisk golden ale eller blond ale som den lite alkoholsvagare varianten kallas, kommer ovanligt nog till stor del från jästen. I kombination med den relativt höga alkoholhalten gifter det sig väl med en smakrik ost, som exempelvis Gruyère. Duvel som ska uttalas [dy:vel] betyder ”djävul”.

Inget för mörkrädda

En riktigt becksvart, söt imperial stout fick stå för det avslutande smakfyrverkeriet denna kväll. 

 

Fantombryggeriet Omnipollo bidrog med Aon Pecan Mudcake Stout (ABV 11 %, 49:90 kr/33 cl) som med sin söta, komplexa karaktär med inslag av pekannötter, kokos, vanilj, romrussin, lakrits och kaffe skulle kunna kallas för en dessertöl. 

 

Vi utforskade två helt olika smakkombinationer, dels med choklad och dels med tysk salami, vilket ger lite olika upplevelser. Är detta verkligen öl, undrade någon. Ja, absolut! 

 

Men här befinner vi oss i det riktigt komplexa sortimentet med smaker som vi kanske inte vanligtvis förknippar med just öl. Men en maltbrygd är det, framställd med stor hantverksskicklighet!

 

Köp nu: Lär dig mer om öl på en spännande ölprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS