Öl & Whisky
Joel B
nov 12, 2021

Klassisk cocktail till dagens Old Fashioned

5 min

5 ingredienser

Enkel

När Don Draper kommer fram till baren en tidig förmiddag, alldeles för tidigt för en sexa whisky kan man tycka, beställer han den enda cocktail passande en av 60-talets mäktigaste reklammän, en Old Fashioned.

 

Mad Men introducerade många för första gången till denna absoluta klassiker till drink, men länge har ändå en stor, genomskinlig iskub i ett vackert snidat glas, ömt omslutet av bärnstensfärgad vätska och med ett vackert kontrasterande citrusskal i bakgrunden, varit sinnebilden för en förstklassig cocktail.

 

Även om vi idag använder cocktail för att referera till de flesta blandade drinkar med alkohol, menade man något mycket mer specifikt för tvåhundra år sedan. Old Fashioned är inte bara en klassisk cocktail, i viss bemärkelse är den faktiskt själva originalet. Dessutom är Old Fashioned's historia väldigt spännande.

 

I denna artikel kommer vi resa flera hundra år tillbaka i tiden och se vad som ledde fram till den cocktail vi idag kallar Old Fashioned, varför den alls kallas så, och det perfekta Old Fashioned receptet - så du enkelt kan göra en förstklassig Old Fashioned hemma! 

 

Om du letar efter tips på andra goda drinkar att göra hemma så har Vinbankens Elke Jung samlat ihop de 10 mest populära klassiska drinkarna.

Men först, vad är egentligen en Old Fashioned?

För den oinvigde, när vi idag pratar om en Old Fashioned, refererar vi vanligtvis till en cocktail bestående av en sockerbit upplöst i några stänk bitter. Vanligtvis använder man sig av Angostura, med två mått amerikansk whisky (bourbon eller rye). Allt rörs ihop med is direkt i ett stort whiskyglas. Till sist dekoreras drinken med ett apelsinskal som man först klämt oljorna ur över vätskan i glaset.

 

Förrädiskt simpel, men bakom enkelheten döljer sig en komplex smakupplevelse. Allt börjar med oljorna från apelsinskalet som når näsan, övergår i tonerna från den whisky man valt, förstärkta av sockret, och avslutas med de värmande kryddorna från bittern. 

 

Redan vid första sippen förstår man direkt att det finns en anledning till att denna cocktail överlevt i århundraden, men låt oss nu se var den har sitt ursprung.

 

Missa inte: Så många kalorier är det i öl

Färdigblandad cocktail i glas

Klassisk cocktail till dagens Old Fashioned

Cocktailens förfäder - medicin och morgonsup

Den moderna mixade drinken är i sanning ett amerikanskt påhitt. Som med så mycket annat amerikanskt har det sina rötter från andra sidan Atlanten. Det krävdes dock amerikansk uppfinningsrikedom och likgiltighet för gamla världens traditioner för att vi skulle få den enorma bredden av drinkar vi kan njuta av idag.

 

Bittra dekokter från diverse medicinalväxter har man druckit för hälsans skull i årtusenden. I slutet av 1600-talets England hade varje apotekare sina egna skyddade recept på mediciner som skulle bota allt mellan himmel och jord. En särskilt affärsslug apotekare vid namn Stoughton gav sig in i branschen med sin blandning av tjugo olika växter och alkohol som han sålde i små flaskor. Dessa blev populära som en daglig mirakelkur, och föregångaren till den moderna bittern hade kommit till.

 

Det mesta gods tog sig över Atlanten, likaså Stoughtons bitter. Det dröjde dock inte länge innan amerikanarna gjorde egna imitationer. Mycket är bra och mer är bättre, är det amerikanska mottot.  Snart tog man en hutt på flera centiliter varje morgon. Det var ju medicin och därför bra för dig, att det sedan fick dig på gott humör var såklart inget hinder.

 

Men en shot av ren bitter kunde vara lite kämpigt att få i sig ändå. Med tiden började man spä ut den och söta upp den till något som smakade riktig gott, fast ändå kunde ursäktas som något nyttigt. På det sättet började bitter leta sig in i många av de drinkar som fanns i Amerika på den tiden.

Punsch för alla smaker

För drinkar hade redan börjat utvecklats i flera familjer innan inträdandet av bitter, men om man på tidigt 1800-tal i Amerika ville släcka törsten på det lokala haket kunde man inte ha några mer planer den dagen. En drink serverades nämligen till ett helt sällskap i en stor bålskål, på engelska kallad punsch. Varje ansedd bar hade en lång lista på olika punsch med diverse spritsorter, kryddor och fruktjuicer.

 

Tiderna förändras dock. Med den industriella revolutionen i full fart hade inte den moderna människan tid att sitta och sörpla ur en bålskål halva dagen. I stället började punsch serveras i glas. Snart hade det utvecklats till ett överflöd av olika kategorier: julep, sling, daisy, sour, swizzle, fizz, collins och många fler. Tiden var nu mogen för att den mest ikoniska drinken av de alla skulle dyka upp.

 

Läs även: Bästa röda vinet 2021

Olika drinkar på middagsbordet innan middagen

Cocktailen gör entré

Historien om hur cocktailen blev till är döljt i historiens dimmor. Faktum är att vi inte ens vet säkert hur den fick sitt namn. Det finns många teorier. En av dem grundar sig på en samtida referens från en tidning i London till en uppiggande dryck kallad cock-tail eller ginger, alltså ingefära, vilket troligen syftar på hur hästförsäljare brukade pigga upp gamla trötta hästar inför ett köp genom att få dem att höja på svansen med hjälp av en bit ingefära i baken.

 

Vad vi med säkerhet kan veta med hjälp från samtida texter är att den första omnämningen i Amerika av en dryck vid namn ”cocktail” är i en tidningskolumn i New Hampshire 1803. Det framgår dock inte vad den bestod av. Däremot sägs den vara läkande på morgonen och dricks med glädje av tidens party-folk. Vi är nog något på spåren!

 

Cocktailen fortsätts omnämnas av och till i olika texter, böcker och pjäser under första halvan av 1800-talet. Dock ansågs den opassande för fint folk att dricka, endast fyllon dricker starksprit på det sättet. Det stoppade inte cocktailen från att växa i popularitet, och fram emot 1830-talet kunde man få sig en cocktail vart man än begav sig i Amerika. Men vad var det man fick om man beställde en cocktail?

 

En cocktail var en egen kategori drinkar som bestod av sprit, bitter, socker och vatten. Den serverades i början rumstempererad, men efterhand kyld med is. Det enda som skilde en whiskey-cocktail från en gin-cocktail var alltså valet av sprit. 

 

Den första drinkboken att dedicera ett helt avsnitt till recept på cocktails var bartendern Jerry Thomas ”How to Mix Drinks” från 1862. Jerry var en riktig celebritet under andra halvan av 1800-talet. De flera utgåvorna av hans bok låter oss spåra cocktailens utveckling. För ville du vara kvar i rampljuset behövde du fortsätta överträffa dig själv, och cocktailen var inte förskonad från bartenders jakt på nya recept.

Det var bättre förr – bortom cocktailen och tillbaka igen

Amerikanarnas osläckbara törst på moderna och läckra drinkar blev bara större när 1800-talet fortskred. Nya ingredienser såsom likörer, aromatiserade viner liksom vermouth, olika typer av sirap, och absint, accelererade utvecklingen ännu mer.

 

Redan i den första utgåvan hade Jerry Thomas inkluderat flera recept på ”Fancy Cocktails”. Utöver de vanliga ingredienserna innehöll dessa även några stänk Curaçao, en typ av apelsinlikör. När han släppte sin 1876-utgåva hade det tillkommit tre recept på ”Improved Cocktails”. Dessa bytte ut Curaçao mot några stänk absint och maraschino, en likör gjord på sura körsbär. Men de trevande stegen vara bara början!

 

Varianter på cocktails som innehöll alarmerande stänk av alla möjliga likörer, fruktjuicer och sirap såg snart dagens ljus och fram emot slutet av 1800-talet var den klassiska cocktailen i risk att försvinna helt. 

 

Det var dock vissa som hade fått nog och hade vett att förstå att det var bättre förr, när tiderna var enklare och en cocktail var en cocktail. De ville inte ha allt krusidull som säkert inte alls var bra för magen, de ville ha en old-fashioned cocktail.

 

Den första referensen till en Old Fashioned är redan från 1880 i Chicago Tribune och 1888 dyker en Old Fashioned för första gången upp i drinklistan i en bar, även det i Chicago. I slutet av 1800-talet var den så populär att den inkluderades i flera receptböcker på drinkar.

 

Så från stärkande morgonmedicin till whiskey cocktail, ut på villovägar bland fancy och improved varianter, och slutligen tillbaka till det namn vi känner den vid idag. Old Fashioned är en tidlös smakupplevelse som förblir ikonen för en klassisk cocktail.

 

Valet av rätt glas är av stor vikt för att lyckas med sin drink. Allt om Vin:s Fridah Johansson förklarar hur man ska tänka när man väljer drinkglas.

 

Köp nu: Whiskyprovning i gott sällskap

Old Fashioned på rom

Har du någonsin provat en Old Fashioned på rom? Det är många som har det som sin favoritdrink, det måste du prova. Du byter då bara ut whisky mot rom i receptet här nedan.

En man sitter vid ett bord och njuter av ett glas Old Fashioned

Enkla steg för hur du gör en förstklassig Old Fashioned hemma

Ingredienser

För 1 drink

1 st sockerbitar

2 stänk Angostura bitter

1 skvätt bubbelvatten

6 cl amerikansk whisky

1 st apelsinskal

Gör så här

Förberedelse. Kyl ditt glas, ställ det gärna i frysen några minuter, så att ingen is behöver smälta för att kyla glaset. Då späds din cocktail ut för snabbt och du har bara blask kvar i glaset.

Använd en stor iskub och låt den tempereras några minuter innan du använder den. Då spricker den inte när du häller whiskyn över den. Det här steget har ingen inverkan på smaken, men det ser snyggt ut.

Gör drinken. Lägg en sockerbit i ditt kylda glas, gärna råsocker för lite extra nivåer av smak. Blöt den med två stänk Angostura bitter. Häll en tesked bubbelvatten över för att hjälpa sockret lösa upp sig mer. Mortla eller rör blandningen tills den blivit som en pasta. Sockret behöver inte bli helt upplöst. Poängen är att den utvecklar sig under tiden du dricker då sockret sakta löser upp sig. Har du lite mer bråttom med din drink, går det även bra att använda sig av sockerlag i Old Fashioned.

Häll 6cl amerikansk whisky i glaset. Använd gärna en bourbon eller rye med minst 50% alkoholinnehåll, annars blir cocktailen snabbt blaskig. Det råder skilda meningar om vilken som är den bästa bourbon till Old Fashioned. Wild Turkey 101 eller Evan Williams Bottled-In-Bond är två lättillgängliga och prisvärda alternativ. Annars är det här en cocktail du gärna kan lyxa till det med!

Sänk försiktigt ner isbiten i glaset och rör runt i minst 30 sekunder.

Skär ett skal från en apelsin och kläm det över glaset så att oljorna landar i cocktailen. Detta blir enklare om skalet har en del av det vita kvar på baksidan. Släpp ner skalet mellan isen och glaset så att den snyggt står upp.

Njut!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS