Öl & Whisky
Per W
mar 05, 2021

Kombinera öl till ost

Öl och ost är en bra idé och att öl är en fantastisk matdryck är det säkert många som redan vet och redan har upplevt, men öl till ost? Ost är också en delikatess som passar i olika sammanhang och som kan användas på många olika sätt. 

 

Det här med att kombinera öl tillsammans med ost är det kanske inte så många som har ägnat en tanke. Därför tänkte jag gå igenom hur man kan tänka när det ska kombineras öl tillsammans med ost. Missa inte heller dessa tips på goda öler till olika ostar från självaste Andreas Grube.

 

Vad får smakerna att höjas ytterligare, vilka fallgropar finns det när det gäller öl till ost och vilka kombinationer får man helt enkelt inte missa när man styr upp med öl och ost?

 

Köp: Gå på en ost- och ölprovning och prova goda kombinationer

Att tänka på när man kombinerar öl och ost

I grund och botten när vi kombinerar ost och öl gäller precis samma sak som när vi kombinerar någon annan dryck tillsammans med en viss typ av mat. Det finns självklart många ”regler” om hur smaker och texturer spelar mot varandra. 

 

Det viktigaste när det kommer till att matcha något är ifall det blir gott eller inte för den som ska äta och dricka det. Blir det inte en god och härlig kombination för denne, då är det helt enkelt inte någon bra kombination även om det rent teoretiskt ska fungera bra. Alla har olika smaker och preferenser!

 

Det finns fem grundsmaker som vi människor kan känna: sötma, beska, sälta, syra och umami. Dessa grundsmaker finns i både mat och dryck. Det är genom att kombinera dessa med varandra som vi kan uppleva både drycken och maten annorlunda och få smakerna att komma fram än mer. Sötma tar ut sötma. Syra tar ut syra, och så vidare. 

 

Förutom att ta hänsyn till vilka grundsmaker vi har när vi kombinerar öl och ost är det också en bra idé att även tänka på hur kraftig både ost och öl är, hur stor kropp ölen har till exempel. En ost som är kraftig och väldigt smakrik som till exempel den engelska mögelosten Stilton behöver en öl som är lika kraftig och smakrik och kan mäta sig med den. Är ölen för lätt i kroppen så riskerar den att försvinna helt mot osten. 

 

Regeln här är kraftig öl till kraftig ost eller mat och öl med mindre kropp till ostar och maträtter som inte är väldigt kraftiga. Nu är det dags att gå igenom de mest kända osttyperna som vi brukar ha med på våra ostbrickor och para ihop öl med ost.

 

Läs även: Saison – den populära belgiska ölen
 

Öl hälls upp i ett ölglas vid sidan av en ostkorg

Öl till ost

Vitmögelost

Brieosten får symbolisera gruppen vitmögelostar. Bland vitmögelostarna hittar vi populära ostar såsom Brie, Camembert, den oerhört gräddiga Brillat-Savarin och den italienska La Tur. När vi pratar om dessa ostar gäller det de som är gjorda på pastöriserad mjölk. 

 

De som görs på opastöriserad mjölk som till exempel Brie de Meaux är mycket kraftigare i smaken och passar till andra drycker. En opastöriserad Brie de Meaux är krämig och har tydliga blommiga aromer. Även smaker av nötter och citrus kommer här fram och gör sig bra med en lager med lite beska och kryddiga nyanser och humle. 

 

I den här ostgruppen finns det också ett stort spann på hur kraftiga ostarna är. Den krämiga tripple cream osten Brillat-Savarin är oftast mycket tyngre än en enkel brieost. Sedan spelar det förstås roll hur mogen osten är, ju mognare desto krämigare och smakrikare ost.

 

I grunden har vi i brieosten fett och salt som vi behöver ta hänsyn till när vi matchar denna ost till öl. Till dessa ostar passar oftast en veteöl, en medelkraftig ljus lager, en berliner weisse med sin syrlighet eller en spontanjäst öl i belgisk stil som Lambic eller kanske ännu hellre, om osten är väldigt smakrik, en gueuze. 

 

Prova vitmögelosten Brillat-Savarin med en kriek lambic eller en gueuze, väldigt gott!

 

Anekdot: osten Brillat-Savarin är uppkallad efter Jean Anthelme Brillat-Savarin, en fransk advokat och politiker som skrev den episka kokboken Smakens fysiologi (Physiologie du Goût). Där står det bland annat: "Berätta vad du äter, så ska jag berätta vad du är".

Getost

Getosten har en viss syrlig karaktär som vi behöver möta med ölen. Öl till ost här är en syrlig öl utan för stor beska. Berliner Weisse och belgisk suröl går bra till getosten men även en ljus veteöl fungerar bra tillsammans med getosten. 

 

Weihenstephaner hefe weissbier lyfter oftast getosten på ett bra sätt. Det är en klassisk sydtysk veteöl med låg beska, en kryddig doft med inslag av aprikos, jasminris, vetebröd och kryddnejlika. 

 

Ett gott friskt öl som saison är också att rekommendera. Saison Bocq har en fruktig, nyanserad doft med inslag av aprikos, ananas, ljust bröd, örter, honung och citron. 

 

Chèvre är en av de populära getostarna. Chèvre har en jordig, lite syrlig smak och skiljer sig från många andra ostar. Osten passar till dessert, som tilltugg eller i olika förrätter. När det gäller öl till ost så passar denna ost med sin smak bra med friska, fräscha öler. Testa förslagsvis Dupont saison biologique för en god kombination.

Färskost                                             

Färskosten finns på mångas ostbrickor och den är oftast smaksatt med någon ört eller krydda. Gemensamt för de flesta färskostarna är att de har ett syrligt inslag. Så till färskosten passar ofta samma öl som vi dricker till getosten. 

 

Öl till ost när vi på ett gott sätt ska para ihop färskostar och andra lite lättare ostar är belgiska och tyska veteöler där citrustonerna får möta ostens liknande smaker. Kolsyran i veteölen gör att det blir en fräsch kombination. 

 

När det gäller populära färskostar som till exempel mozzarella och burrata och öl till ost kan ett fruktöl vara ett gott val. Fruktens syra ger en fräschhet till den krämiga osten. Ett syrligt körsbärsöl är kanske inte det första man tänker på att kombinera med, men det är definitivt någonting du borde prova för en intressant match.
 

Olika ostar som grönmögelost, kittost och hårdost

Kittost

Kittostar är en osttyp som oftast är gjord på komjölk. Den får en speciell behandling av att tvättas och badas i saltvatten under lagringstiden. Det är då det karaktäristiska orangefärgade skalet på kittosten bildas. Man känner oftast igen dessa ostar på deras orangefärgade skal. 

 

Kittostar är oftast salta, krämiga, något söta och mjuka. Dess styrka varierar från milda till mycket starka och beska. Kända kittostar är bland annat Taleggio, Langres, Époisses, munster, Port Salut, Morbier och altesse. När vi ska matcha öl till dessa ostar behöver vi tänka på ostens kropp och krämighet, dess sälta och sötma samt hur stark den är i smaken. Ju större kraft det är i osten desto mer kraft i ölen. 

 

Bäst öl till kittost är IPA eller andra humlerika öler som vanliga pale ale, NEIPA, DIPA eller IIPA. Dessa fruktiga och blommiga öler går väldigt bra ihop med kittostens något "funky" smak av jäst och hö. Desto smakrikare och "funky" osten är desto humlerikare öl behöver du. Prova en Taleggio med Omnipollo fatamorgana. 

 

Generellt passar även en ale i belgisk stil till kittostar. Dessa öl har ofta en lätt sötma i sig som balanseras mot osten. Exempel på öl är Duvel. Duvel tripel hop är till exempel ett tips som är kryddig, besk och med smak av ananas, kryddnejlika, knäckebröd och citrus. 

Hårdost

Hårdostar är en stor grupp ostar som samlar alla de som är lagrade en längre tid. Ostarna hinner ofta under lagringen utveckla en söt, fruktig och nötig karaktär. Dessa ostar är oftast fasta i konsistensen och har en påtaglig sälta. 

 

Kända ostar i den här kategorin är bland annat parmigiano reggiano, parmesan, manchego, västerbottenost, prästost och gruyère. Till dessa ostar passar det bra att servera öl med måttlig till påtaglig beska beroende på hur kraftig osten är. Testa till exempel en sådan öl med detta recept på lyxig ostpaj.

 

Andra nötiga ostar som Gouda och parmesan, som vi nämnde ovan, gör sig generellt bra ihop med lite söta öler. PA och APA är två ölstilar som generellt går bra till hårdost men även en kraftigare lager öl i stilen wiener/märzen fungerar mycket bra till vissa av dessa ostar. Jämtlands bärnsten till en mellanlagrad prästost är en riktigt fin kombination vi kan varmt rekommendera. 

 

Cheddar

Cheddar är en populär engelsk ost som har en skarp smak. Ett tips för att möta denna skarpa smak är till exempel ölen Fuller’s London Porter som är en klassisk, välgjord och väldigt engelskt öl. 

 

En IPA är också god att kombinera med, där beskan i ölen gör sig bra ihop med den skarpa, lite nötiga cheddarn. Ett tips är till exempel Lagunitas IPA. Den har en nyanserad, humlearomatisk smak med tydlig beska. I den finns inslag av sirapslimpa, grapefrukt och örter. Kombinera detta öl med till exempel denna cheeseburgare av kocken Tommy Myllymäki. Perfekt att bjuda på till helgen.

Grön- och blåmögelost

Den här ostgruppen innehåller alla grön- och blåmögelostarna. Dessa ostar är oftast kraftiga och smakrika, både med mycket sälta och syrlighet. Det finns en varierande styrka på ostarna, allt ifrån den lite lätta och krämiga cambozola till den kraftiga grönmögelosten Gorgonzola till den väldigt kraftiga blåmögelosten Roquefort.  

 

Ädelost är också en smakrik variant och en passande öl till ost kan till exempel vara en Duvel som är en klassisk ljus belgisk öl. Också en dubbel från La Trappe är ett tips. Det är en klassisk mörk belgisk dubbel som gör sig gott när det möter ädelostens tydliga smak. 

 

Generellt är sötma i ölen en egenskap att leta efter när vi ska matcha öl till dessa grön- och blåmögelostar. Porter/stout med sötma, mörk belgisk ale (dubbel och trippel) och barley wine går oftast bra till grön- och blåmögelostar. Westmalle dubbel till en cambozola är också en fin kombination som vi rekommenderar att testa.

 

Till krämiga blåmögelostar kan det vara gott med en öl med kraftiga humletoner. En IPA möter sältan och smaken hos dessa ostar på ett fantastisk sätt och höjer smakerna. En öl med maltsmak är också gott med blåmögelostar. Ostens nötighet och sälta gör sig bra ihop med ölens söta toner.

 

Ska du våga dig på en väldigt kraftig blåmögelost som Roquefort? När det gäller öl till ost så passar definitivt denna ost med en porter eller stout som Sierra Nevada barrel-aged narwhal eller en flamländsk rödöl.


Vet du någon som vill matcha öl med ost på bästa sätt så dela gärna artikeln!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS