Öl & Whisky
Anton S
jul 22, 2022

Öl till kräftor 2022

Öl till kräftor kan vara det godaste som finns! I den här artikeln kommer vi att utforska vilka ölsorter och öler som passar bäst till kräftor och även vilken öl som är godast att koka kräftor i.

 

Kräftsäsongen är igång och många papphattar ska få bekläda huvuden! Nu när nära och kära ska mötas för att kasta bordskick åt sidan kan det vara roligt att testa något nytt!

 

Vitt vin och snaps är de två drycker som tycks vara populära på kräftskivorna men hur är det med öl?

 

Kräftor i sig har en viss upplevd sötma, vilket kan få exempelvis vissa torra viner att framstå som extra torra, nästan så att de känns obehagliga. Med öl kommer detta mer eller mindre nästan automatiskt inte att hända då öl i regel alltid har en viss restsötma som bara förhöjer smaken i kräftorna. 

 

Letar du efter alkoholfria alternativ till kräftor? Då kan vi tipsa om att kika på listan på alkoholfri öl till kräftor som Systembolaget satt ihop.

Kräftor och dryck

Kräftor är mycket rika på umami. Umami är en av 5 grundsmaker som kan upplevas i munnen och är något svår att beskriva. Några livsmedel som är mycket rika på denna grundsmak är bland annat tomat, lagrad ost, sjögräs, nötkött, svamp och skaldjur. Umami är därmed en mycket "matig" smak och den gillar de flesta andra grundsmaker i kombination. 

 

Det finns dock en viss iakttagelse med umami som kan vara värd att ha i åtanke. Väldigt hög syra eller tanniner tillsammans med umami att te sig metallisk för vissa. Har du provat vitt vin med blåmögelost eller rött vin med fisk och upplevt att det smakar konstigt? - då kanske suröl, som vi tipsar om här nedan, tillsammans med kräftor inte är något för dig. 

 

Tanniner hittar du framförallt i ekade vita viner och röda viner så se upp med de dryckerna till kräftor. 

Öl till kräftor

Även sälta är väl värt att ta i åtanke. Havskräftor, från exempelvis Kattegatt och Skagerrak, har högre sälta jämfört med sötvattenkräftor som signalkräfta. Kinesiska kräftor kommer ofta från insjöar - sötvatten. Öl är riktigt gott till havskräftor, inget slår det. Medans vitt vin oftast passar, rent gastronomiskt, bättre till sötvattenkräftor. 

 

Men det bottnar i sötma, om kräftorna har mycket sälta så bidrar sötma med att minska sältan i kräftorna. Eftersom öl alltid har sötma så blir det en bra kombination.

 

Tips - desto saltare kräftor desto bättre passar det med öl.

 

Missa inte: Bästa vinerna till kräftor

Öl att koka kräftor med

Och för att ta öl ännu längre i sambandet med kräftor så går det mer än väl att koka kräftor med öl. Man kan till och med koka havskräftor med öl. Den bästa stilen öl att koka kräftor i är förmodligen porter, här går även stout utmärkt också. 

 

Det spelar ingen större roll vilken men en tumregel är 33 cl på ca 5% alkohol till sammanlagt 3 liter vätska. Har du istället köpt en folköl (3,5% alkohol) går även det utmärkt men använd då gärna 50 cl till samma mängd vätska.

 

Nedan kommer det tre olika listor med olika teman som går extra bra till dessa skaldjur. Här kommer inte en enda lager återfinnas även om det går utmärkt med en stor stark till. Men för er som vill göra skivan till något lite mer speciellt och ha något som passar ännu bättre kommer tre listor i olika stil här! Samtliga finns på hyllorna i välsorterade Systembolagsbutiker eller går att beställa.

 

Skålar med ljus och mörk öl

Klassiker och några överraskande öl till kräftor

Mörk öl till kräftor kanske inte alla tänker på men den murriga smaken från mörkrostad malt möter sältan i kräftorna och ger dem en ny nyans. Det är väl värt att testa!

Carnegie Porter | Nr 1497 | 17.90 kr

Rostad malt ger denna porter toner av mörk choklad och kaffe. Den ger också viss syra och beskan ger den en ryggrad som står upp mot sältan i kräftorna. Det kan kännas udda med en svart öl till kräftor men det har länge varit en vinnande kombination. 

Fuller's London Porter | Nr 1634 | 26.40 kr

En något lättare porter med mer fokus på en något ljusare malt. Här ter sig stilen något mer torr och har vissa knäckiga och apelsinaktiga toner. Detta ger samma fördelar som föregående öl men är något lättare och skulle kunna passa fler.

Fuller's ESB | Nr 11405 | 21.90 kr

"En Ale" och en maltig men fräsch klassiker. Här samsas vissa knäcktoner med humlearomer och den väcker tankar kring torkad frukt utan att vara särskilt mörk. Den är något sötare än en lager i samma färg men har en något komplexare sammansättning med hjälp av en jäststam som får leva lite vildare.

Brewdog Punk IPA | Nr 89892 | 19.90 kr

IPA till kräftor? Ja, vissa tycker detta är en klockren kombination! Beskan är inget som egentligen stör kräftornas smak även om de kraftiga humlearomerna kan distrahera från dem. En fruktig IPA som denna går mycket väl med salt och fett, vilket passar utmärkt till en västerbottenpaj!

Leffe Blonde | Nr 1659 | 21.50 kr

Som en naturlig övergång till veteöl här inunder har vi en belgisk blond. En fräsch, jästig och kryddig ljus belgare med vissa fruktiga aromer. Denna friska öl fungerar till mycket från havet och har en trevlig örtighet som kan paras väl ihop med dill.

 

Jästens karaktär har en trevlig inverkan på umami som det finns extra mycket av i kräftor och i hårdost så västerbottenpajen är igen mycket välkommen!

 

Läs också: Guinness, Systembolagets mest sålda öl

Skålar med två glas veteöl

Veteöl till kräftor

En fräsch veteöl har länge fått agera som ett alternativ för vitt vin. Vete ger viss syra och fruktighet till öl och bägge trivs bra ihop med kräftor! 

 

Alla dessa öl får gärna serveras kylskåpskalla och hällas upp precis innan servering för att bibehålla färskheten i generösa skumkronor och kolsyra. Kokas kräftorna i dill kan denna ört passa extra bra till veteölens kryddighet.

Tail of A Whale | Nr 89047 | 15.90 kr

En veteöl som inte riktigt faller in i de vanligaste veteölskategorierna Weissbier eller Witbier. Här är en veteöl med mycket större humlearom än många veteöl. Det viktiga är dock kvar - syran från veten! 

 

En del aromer såsom grapefrukt och tropisk frukt finns här så om du gillar både Witbier och IPA kan detta vara en riktig fullträff till kräftor.

Hoegaarden Wit-Blanche | Nr 1563 | 17.50 kr

En klassiker! En mycket stiltypisk Witbier med hög fräschör. Den är lätt syrlig, torr och uppfriskande. Veteölens svar på en lätt ljus lager skulle den kunna beskrivas som. 

 

Den har även vissa aromer av citrus som ytterligare höjer fräschören och på sina 4,8% alkohol är det ingen tungviktare som vid kombination av snaps kan göra kvällen tråkig fort. 

Blue Moon Belgian White | Nr 89120 | 18.90 kr

Om ni gillar ovanstående öl är denna ett enkelt val! Denne påminner mycket om just Hoegaarden men har högre sötma och en hel del apelsintoner. En viss pepprighet finns också, vilket piggar upp upplevelsen.

Franziskaner Hefe-Weissbier | Nr 1687 | 23.90 kr

Listans första Weissbier och här får vetemalten en rejäl dos jäst! De typiska skumbanansaromerna är på plats, så även den pepprighet som nästan går att förknippa med julkryddor. Syran från vetet får även här komplettera skaldjuren och den lilla sötman som finns kommer lyfta umamin i kräforna. Ett riktigt gott öl till kräftor med andra ord!

Erdinger Weissbier Hefe | Nr 11208 | 24.10 kr

I samma spår har vi Erdingers Weissbier. Vilken som föredras av dessa två blir nog svårt att utreda för många med den har en något högre sötma än Franziskaner. 

 

Den har även något mer mogna frukttoner så om detta låter trevligare och du enbart vill testa en Weissbier till kräftorna, kan detta vara valet för dig!

 

Missa inte: Den historiska veteölen Weihenstephaner

Ett glas gueuze som står på bordet på en uteservering

Syrlig öl till kräftor

Ska man då helst välja vin eller öl till kräftor? För dig som normalt endast går på vita viner till kräftor kan det vara på tiden att testa lite syrlig öl istället. Istället för en flaska vin går det att smaka av en uppsjö av öl och utforska denna värld. 

 

Som jag skrev längre upp var veteöl ofta ett alternativ till vitt vin men syrlig öl är egentligen närmre då de har påtaglig syra istället för märkbar. Dessa är förstås inte öl för alla.

S:t Eriks Rabarber Sur | Nr 1211 | 23.90 kr

Syran i denna fruktiga "suris" är inte något överväldigande. Gillar du rabarber, känns det som en självklarhet. En viss maltighet går också att uppleva men det är den friska syran som passar så väl till kräftorna.

Budike Weisse Brauerei Lemke Berlin | Nr 1599 | 24.90 kr

En nyhet på hyllan och på sina lätta 3,6% alkohol är den en god vän till snapsen. En Berliner Weisse i sin renaste form, syra som inte chockerar tungan, pepprighet från jästen likt en witbier, och en lagom dos citrus. Ett ypperligt lågalkoholhaltigt alternativ till en tysk Riesling!

Brekeriet Beer Tistron | Nr 1024 | 29.90 kr

För den som vill ha en något mer vågad dryck till sina kräftor finns denna. Svarta vinbär kanske inte är det första som någon tänker på till kräftor men i denna form blir det ofta en spännande krydda för att bryta av med. En viss kryddighet kan även den liva upp det hela.

Cuvée des Jacobins Brouwerij Bockor | Nr 10686 | 33.90 kr

En flamländsk red ale är kanske inte allas kopp te men här finns komplexitet i massor! En viss brödighet från något karamelliserad malt, ekfatsinslag, vinäger, farinsocker och körsbär för att nämna några aromer. Syran är hög och det är en mycket fräsch öl. Inget jag direkt kan rekommendera till alla men för er som testat en del syrlig öl är den given!

3 Fonteinen Oude Gueuze | Nr 1622 | 69.90 kr

Ännu mer komplexitet i denna gueuze! En halmig, ljus, syrlig öl med aromer som påminner om stall. Även denna är kanske inte för alla men har den legat på "kanske testa-listan" är kräftor ett mycket bra tillfälle att smaka av den till!

 

Läs även: Allt om suröl

 

Jag hoppas ni fått en översikt i hur öl kan vara ett spännande alternativ på kräftskivan och hoppas några fler anammar denna dryck som är så allsidig. 

 

Märker ni att någon av dessa öl passar extra bra för er vill jag tipsa om att lägga den specifika stilen på minnet och kanske testa en ny sådan från samma kategori nästa gång. Variation förhöjer livskvalitet!

 

Köp nu: Gå på en rolig ölprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS