Upplevelser
Anton
Mar 13, 2018

Öl som sällskapsdryck - Vad bör du servera till maten?

De flesta av oss tycker om att ta en öl som en sällskapsdryck under vår och sommaren. Men det finns nog aldrig något tillfälle då det inte känns rätt att ta en öl. Ett Uppsala i riktig vinterskrud, piggare sol, milda vindar och behagliga vintertemperaturer får de flestas humör att höjas, varför inte höja det ytterligare med en ost och ölprovning?

På Lördagskvällen samlades ett glatt gäng på Citystay hotell i centrala Uppsala för just en sådan provning för att testa olika öl och vad som passar bäst som sällskapsdryck och till olika maträtter.

Framdukat med levande ljus var fyra sorters ost, rosmarinkex och marmelad. De ostar som bjöds på var en fransk Brie i form av Royal Faucon, den franska Kittosten Chaumes, en hårdost från Västerbotten och grönmögelosten Stilton.

Jämtlands Bärnsten


Kvällen började med den enda Lagerölen på provningen, Jämtlands Bärnsten. Lageröler jäses kallt, kring 11 grader och får en mycket ren karaktär. Med detta får slutprodukten inte någon smak från jästen och därmed går det att framkalla även subtila smaker.

Detta gör en lätt och enkel öl som fungerar till de flesta maträtter. Det är framförallt en bra öl att servera tillsammans med svensk husmanskost som till exempel hemmagjorda hamburgare eller tacos en fredagkväll! Passar även till de flesta ostar!

Fuller’s ESB


Kvällens andra öl var en typisk engelsk bitter. En bitter är i stort sett en halvmörk lager som jästs med alejäst vilket dels går snabbare och dels ger mer restsötma. Detta gör att andra smaker förutom maltbasen kan framhävas, en tydligare ton av honung från malten kommer fram men även en viss antydan till hö från humlen blir tydligare här.

Eftersom att detta är en klassisk Brittisk öl så passar den utomordentligt till pubmat som fish n’ chips eller en bit kött med pommes. En öl som inte är helt lätt att hitta en exakt ost till utan snarare en stil som passar till det mesta.

Weihenstephan Hefe Weisse


Kvällens andra öl var en Hefeweizen där jästen står i centrum. I denna veteöl ger veten som den delvis är bryggd med en viss syra, men den distinkta smaken kommer från jäststammen. Från den kommer estrar fram som påminner om skumbanan, vilket inte är för alla.

Hefeweizen fungerar utmärkt till både fisk och asiatiska rätter, dels på grund av den extra syran men även en viss sötma som kan dämpa hettan i vissa lite kryddigare rätter från Asien. Till denne återfann vi att brie-osten passade alldeles utmärkt och många av de aromer som finns i Brie återspeglas i ölen.

Stone White Ghost


Kvällens fjärde öl, Stone White Ghost härstammar från San Diego men är idag ett av världens största hantverksbryggerier. Dessa öler behandlas oftast med såkallad surmäskning där mäsken får stå framme innan vörtkoket och låta mjölksyrebakterier angripa och skapa mjölksyra.

Denna process gör den mycket syrligare än vanlig veteöl. I denna fanns en hög syra som kan tränga igenom även den fetaste maten. Denna öl passande framförallt som en sällskapsdryck, eller till maträtter med fisk, skaldjur eller ljust kött.

Många ögonbryn höjdes och vissa upptäckte här något helt nytt. Till denne passade främst återigen brie-osten då friskheten och lenheten drar ner på syran något och låter citronsmaken från ölen träda fram på ett snällare sätt.

Oppigårds New Sweden IPA


Direkt därpå följdes detta upp med en mycket humleintensiv IPA från det svenska bryggeriet Oppigård. Amerikansk humle och beska står i fokus här vilket ger mycket tydliga aromer såsom citrus, tallbarr och blommor.

En mycket populär ölstil i nuläget och här var ett mycket gott exempel. Den passar sig bäst till salt eller friterad mat så som panerad och friterad kyckling. Det är också den perfekta ölen att kombinera med stark mat som gammal hederlig curry, inget för starkt dock då beska höjer hetta på ett mycket påtagligt sätt.

Fuller’s London Porter


En mild och len porter fick stå för kvällens tredje sista öl. Kaffe, choklad och honung är aromerna som en välbryggd Porter ska ge.

Denna öl ska gärna behandlas som en efterrätt för att komma till sin fulla potential enligt många. Den kan drickas ensam utan tilltugg, eller med rökt kött, hårdost eller grönmögelost. Kvällen bjöd på de två sistnämnda och passade utmärkt till framförallt Västerbottenosten.

La Trappe Dubbel


Kvällens första belgare kom härnäst. Fokus på jäststam återigen och även bryggsocker vilket påminner om farinsocker. En viss syra återfinns här men även en mysig sötma.

Denna öl är en perfekt sällskapsdryck, och fungerar också mycket väl till hård/grönmögel ost men även heta indiska maträtter, till exempel Umamirika tilltugg, vilket är typisk för jästkaraktäristiska öler.

Duvel


Kvällens sista öl var en trippel blonde i form av klassiskern Duvel. En lätt, uppfriskande smak utan något som sticker ut ger denna öl en alltför lättdrucken karaktär. Det gäller att hålla utkik på hur starka dessa öler är innan de sveps.

Duvel passar perfekt för grönsaksrätter, fisk och skaldjur och är något som du kan servera till gäster när du bjuder på middag nästa gång. Även här fungerade både hård och grönmögel osten då jästen ger huvudsaklig karaktär.

Vi tackar ännu en gång för en trevlig kväll och ser fram emot fler ölprovningar under det kommande året. Titta in här för mer information om våra provningar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS