Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Sep 26, 2016

Ost och ölprovning i Stockholm den 24/09

Sommaren börjar gå  mot sitt slut och hösten gör sig påmind med några spridda regnstänk och allt svalare aftnar. Under just en sådan kväll samlades vi, ett glatt gäng, för att utforska och ta del av en bit av livets goda. Vi var nämligen på plats för att avnjuta 4 olika sorters öl och även 4 olika ostar i kombination med varandra. Hur fungerar öl och ost ihop och vad passar till vad?

1. Paulaner Hefe naturtrüb med Brie Royal Faucon
Provningen startas med en ursprungstypisk och väldigt smakrik veteöl från Münchenbaserade bryggeriet Paulaner. Ett anrikt bryggeri som funnits på en och samma plats sedan 1634 och brygger enligt Tyska renhetslagarna. Ölet har en frisk maltkaraktär av vete, pilsner -och munichmalt som möts av en lättare beska från humlen, som även bidrar till fruktiga citrus och gulfruktiga toner. Syran i ölet får smaklökarna att vakna till liv och spelar väl med den första osten, Brie.
En ost som mognar utifrån och in och har i ung ålder en väldigt lätt karaktär. Denna smakrika Brie har fått mogna en tid och fått en något mognare, nötig ton, men framförallt en bra friskhet och lagom krämighet, utan att vara rinnig. I kombination med veteöl framhävs blommigheten och den mer kryddiga aromatiken i såväl ost och öl, då syran blir mindre påtaglig.

2. Brutal Bulldog DIPA med Munster
Dagens andra öl är ett Gotlandsproducerat öl av Gotlands bryggerier, som startades 1995 under ledning av Johan Spendrup. Förkortningen DIPA står för Double India Pale Ale och innebär att man gjort en torrhumlig dubbelt upp. Detta ger en stor humlebeska som kittlar i gommen med en lång eftersmak. Humlesorterna Galaxy och Nelson Sauvin som används är vanliga i Ale-framställning, framförallt i USA, och de ger påtagliga tropiska fruktassociationer. Tillsammans med en påtagligt rostad malt känns ölet balanserat, men bjöd också på en otrolig smakupplevelse av just humlen. Till denna bryggd behövdes något med stark doft och bra fyllighet, därför fungerar en ursprungskyddad ost från Alsace bra. Munster, som den heter har sina rötter just i staden Munster i östra Frankrike. Söt, pikant och nästan lite brödig i karaktären, gör att den fungerar väl med övriga tillbehör på en klassisk ostbricka, men också finfint till ett ale med lite restsötma och stor kropp.

3. Innis & Gunn oak aged beer med grottlagrad Gruyére Margot
När humlen lagt sig från kraftiga Bulldogen går vi in på en mer modern nyanserad produkt från Skotska Innis & Gunn. Ett öl som kom till av en slump, då egentilga syftet vid bryggning och lagring var att få fram en ny typ av whisky. Till vår fördel blev även ölet så bra att man fortsatte göra den. Innis & Gunn är ekfatslagrad, relativt söt, strong ale med mycket toner från just fatet. Dessa toner kan vi känna i form av vanilj, karamell, kola, torkad frukt och "juliga" kryddor. Den fungerar väl med väldigt smakrika ostar och också gärna med andra salta tillbehör. Till exempel så passar en grottlagrad ost alldeles utmärkt. En Gruyére från Schweiz som låtits mogna 1 år och som tagit till sig av en mineralrik och väldigt fuktig luft från grottorna i Fribourg. I smaken framträder, som redan nämnt, en angenäm sälta, viss sötma från stenfrukt och mycket trevlig nötighet.

4. Wisby Stout med Stilton Coombe castle
De svenska småskaliga bryggerierna har det senaste decenniet blivit väl omskriva i internationell press och håller väldigt hög standard. Därför är vi lyckligt lottade som kan avnjuta öler som denna som är bryggd på inhemsk mark. Från samma bryggeri som tidigare gjorde Brutal Bulldog kommer en Stout med en något lättare karaktär i jämförelse med övriga stoutvärlden. Typiska toner av svartmalten där bryggaren inte fegat med rostningsgraden. Utan att bli fet så ger den en harmonisk smak och doft av espresso, mörk choklad, torkade fikon/dadlar och en aning lakrits. Denna serverades lite lätt kyld för att kunna utvecklas och få lite tid och temperaturskillnad under provningen. Det är dock en smaksak om man vill ha den vid 10 grader eller mer rumstempererad.
Denna öl kombinerades med kungen av engelska ostar - Stilton. En riktig smakexplosion som har en förmåga att ta överhanden om den ej serveras rätt. Har förutom en stor doft av källare, stenväggar och torkade örter även en relativt frisk och söt smak av kryddörter, vitt vin, läder, knäck/honung och choklad. Två storstilade hjältar som i kombination med varandra fick avsluta provningen med bravur.

 

Allteftersom provningen pågick fick vi självklart friheten att testa oss fram till egna kombinationer med olika resultat. Gemensamt var dock att beskan från Brutal Bulldog tog över för mycket och kräver kanske en hel och fet måltid för att matchas väl. Samt att Innis & Gunn, med sin restsötma är ett säkert allround-öl som passade i princip till allt.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS