Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Mar 27, 2018

Vi provar gyllene ostar och bärnstensöl med Taysta

Det har varit en afton med många nya smakkombinationer men av klassisk börd. I Stockholm stad hade ett fullsatt deltagande om 30 personer samlats. Vi satte oss förväntansfullt till bords för att upptäcka nya smaker.

Denna kväll provads fem stycken ursprungstypiska öler av både klassisk och modern stil avnjöts tillsammans med fyra ostar som både doftade och smakade skarpt av sin egensinniga karaktär. Bland dessa hittade vi bland annat en bärnstensfärgade öl och en golden ale.

Det visade sig verkligen att smaken är som baken, och vi hade flera olika egna tankar kring vilket som var det vinnande konceptet. Väldigt kul och det öppnar ju upp för att vi alla kan fortsätta söka, leta, prova och hitta den optimala öl och ostkombinationen för oss själva.

Bärnstensöl från ett svenskt mikrobryggeri


Jämtlands Bärnsten är en öl som har en klar intensiv färg som påminner om bärnsten samt en låg skumkrona. Doften och smaken av den ger en känsla att att vilja ha mer, men inte för mycket. Denna ljusa lager är från en av pionjärerna på svenska mikrobryggeriexpansionen. Med en kraft, rondör och tydlig maltig sötma, som står över mycket.

Just kraften är vanlig i en lager av märzenstil, som faktiskt är den typ som var förgrundare till att Oktoberfest uppkom. Ölen har toner av kola, pomerans, mörkt bröd och mustiga kryddor.

Tillsammans med vår franska, opastöriserade och noggrant kvalitetskontrollerad vitmögelost, Brie de Meaux går de hand i hand. Syran och citrustonen i ölet mildras och den runda lena smaken blir långlivad, påtaglig och väldigt angenäm i denna startande kombination.

Näst på tur provar vi en golden ale


När vi går in på vår andra ost för kvällen, en Münster så kommer vi testa den med två stycken öler för att utforska hur den påverkas av dessa och vice versa. Det är en kittost som lagras och under lagringen saltlaketvättas kontinuerligt i ungefär 2-3 månader. Det hjälper osten mogna snabbare samt koncentrera dess smaker innanför det naturliga rödaktiga skalet.

Mycket salta men också jästiga och söta toner finns i smaken. Den är pikant, välsmakande sötsalt. Med vår belgiska öl, en strong ale vid namn Duvel bryts den av fint tack vare att smakerna går hand i hand med ölets kontrasterande syra och skarpa citruston mildrar fetman och ger utrymmer för att neutralisera och få en att salivera för en extra bit ost.

Wiehenstephaner Hefe Weisse till denna ost fungerar mer som en harmoniskt smakförhöjare då den även smakar av briche och aningen jäst samt mycket söta och gulfruktiga toner.

Vi besöker Fuller's som kan spåras tillbaka till 1845


Fuller’s föddes 1845 genom ett partnerskap mellan familjerna Fuller, Smith och Turner. Bryggeriet ligger kvar på sin ursprungliga plats än idag och har exportmarknader i över 60 länder.  Men Sverige har i många år stått som stolt etta på deras exportlista.

Bryggeriet har alltså sina gamla anor kvar och utvecklar kvalitet ständigt. ESB står för extra special bitter och är en klassisk engelsk stil med tydligare humlekropp, men också en något mildare kolsyra och ger lätt en mer ”vattnig” känsla men bjuder desto mer in till komplexa smaker.

Fullers ESB samlar av en mörk brödsirap, torkad frukt, apelsin och citruszest blandas med en välrostad maltig eftersmak. En mer intensiv smak, relativt torr och bitterhumlad. Den smakades av med vår italienska 24 månaders lagrade Parmigiano Reggiano, i folkmun Parmesan.

Osten är av grana-typ vilket innebär en grynost. Eed sin feta mjölk och långa lagring i fuktiga lagringslokaler blir den perfekt krämig och utvecklar massa olika smaker från sött, salt och nötigt och örtigt. Dessa två ihop gav kvällens mest intensiva smak. Det är värt att tänka på att maten och drycken alltid skall hålla en någorlunda jämn intensiv smak.

Vi avslutar med en öl från Themsens strand


Vi avslutar även med samma bryggeris nattsvarta och välrostade Fullers Porter i brittisk stil. Den brända malten ger oss härliga aromer av kaffe, bitter choklad russin och rågbröd. Humlen som endast består av sorten Fuggles ger inte så mycket beska. Den ger istället mycket kryddiga, blommiga toner med lite peppar, kummin och ängsblomster.

Ett kraftpaket där smaken går att kombinera med väldigt mycket och väldigt bra. Vi hade en Stilton för att ta den brittiska smakresan till sin spets. Osten är ursprungsskyddad och tillverkas bara av 6 stycken mejerier idag i en väldigt angränsat område utanför Leicester.

Den mottogs tacksamt av ölet och de rostade tonerna mildrades något utan att försvinna. Osten är själv ganska smakrik av choklad, nötter och söta toner. En grym avslutning som får substituera den annars obligatoriska kaffen på maten.

Tack för oss!


Tack för en trevlig afton och verkligen kul att se hur smaken och upplevelsen skiljer sig oss individer emellan. Hoppas alla fick med sig mer kunskap och ett större sug för att söka den där perfekta ölen för vårens alla njutningsfulla kvällar.

Titta in på Taystas hemsida för kommande provningar. Vi ses igen!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS