Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Feb 20, 2017

PangPang Cookie Stout med Engelsk Stilton

Efter en lugn lördag där solen kikade fram, samlades ett stort gäng under aftonen på Sheraton för att upptäcka en liten del av ölens underbara värld. Fortsättningsvis, så var kvällen även tillägnad till att bekanta oss med hur väl ost kan harmoniera och överväldiga våra smaklökar. Genom rätt kombination, så kan öl och ost hamna i perfekt symbios med varandra, men det motsatta kan även uppstå. Under kvällens gång fick vi genom denna öl och ostprovning möjlighet att dela med oss av våra intryck och börja skrapa på ytan för framtida smakupplevelser inom området.

Kvällen bjöd på fyra sorters hantverksöl med fyra stycken olika kvalitetsostar i följande ordning:

1. Nils Oscar God Lager med Camembert

God lager var den första ölen som Nils Oscar lanserade. Redan tidigt under lanseringen, fick den stora utmärkelser och blev även en hit utomlands, där den t.ex. fortfarande säljer bra i England. För att få fram den speciella lagersmaken med mycket djup krävs till att börja med en wienermalt, vilket är något mörkare än pilsnermalt. I kombination med en ren och fräsch aromatisk humle från Tyskland blir ölen lättdrucken men saknar definitivt inte karaktär då honung, knäck, örter och ljust bröd samsas i smakerna. För att extrahera all smak och låta jäsningen göra jobbet fullt ut så sker jäsningsprocessen på låg temperatur, vilket sedan under lagring sänks stegvis ner till 0 grader.

Ölen är relativt besk och frisk i tonen utan att vara alltför fyllig, och därför krävs en ost som är mildare i smaken men som kan runda av beskan och lyfta fram örtigheten. En vitmögelost är ett utmärkt val till lager. Camembert osten, vilket i denna provsmakning kombinerades med God lager, har en anmärkningsvärd historia. Den utvecklades när en präst på flykt från kommunen Brie lärde upp bondhustrun Marie Harel att producera den unik osten från kommunen. Resultatet blev Camembert osten; en gulbrun ost med något hårdare skal men ändå mjukare, luftigare och med ett aromrikt men milt gräddigt centrum.

2. Sitting Bulldog IPA med Munster

Spendrups egna hjärtebarn och mikrobryggeri – Gotlands bryggerier – tillverkar denna humlearomatiska, fruktiga öl med lång och härlig beska. En amerikansk humleöl med tydliga citrustoner, något tropisk doft, och där smaken är ett möte mellan fruktighet och en  karamelliknande sirapston. Innan humlen filtreras bort, snabbkyls denna batch ner för att få ut mer smak men utan att skapa lika stor beska. Amerikansk humle används just för att skapa den fruktiga tonen.
Munster osten var en absolut favorit bland kittostar. Munster görs på ett begränsat område i Alsace/Lothringen där korna producerar en väldigt proteinrik mjölk. Osten finns både pastöriserad och ej, och denna variant var opastöriserad. Under produktion, så tvättas kittosten i saltlake i 2-3 månader, och det är då det orangea skalet bildas och stänger in aromerna. Slutprodukten är mjuk med en jästig, kryddig och även söt smak. Konsistensen är fyllig med ett nästintill rinnigt centrum. Som tips, fungerar Munster utmärkt till en kryddig och välhumlad öl med gärna lite örtiga och gräsiga toner.

3. Innis & Gunn Ale med Gruyeré Margot AOC Gröttlagrad

Innis & Gunn Ale är en av Sveriges mest sålda öler bland ale sorten, vilket kan ha sin förklaring i och med att vi svenskar tenderar att vilja ha vår dryck aningen sötare. Denna strong ale, med Skottland som ursprungsland, är just detta p.g.a. flera anledningar. Alen kom till av en slump då chefsbryggaren egentligen hade i uppdrag att göra ett ölinfuserat fat till en ny whiskytyp, men ölet i sig blev så pass bra och fortsatte att produceras, vilket är skälet till att vi fortfarande kan avnjuta det än idag. Innis & Gunn Ale har en relativt hög alkoholhalt som smakbärare. Den har en fatig ton i kombination med en kryddstark humlesort från Slovenien som ger en långlivad, len, kryddig, halvsöt, fyllig och komplex öl.

Salt och sött är en smakkombination som vunnit mark på sistone och även inom öl och ostkombination är detta ett lyckat koncept. Därför så smakar vi en Gruyére med tydlig lagringskaraktär, tydlig sälta och bra fyllighet. Gruyére är en av Schweiz mest kända ostar, om inte den mest kända. Dock tillverkas den även i Frankrike, men ryktet har sig att de bästa smakproverna bland ostsorten kommer från distriktet i Schweiz som givit osten sitt namn. Produktionen av osten är en längre process, då den lagras 3 månader i mejeri och sedan 9 månader i grottor med optimal luftfuktighet, temperaturer och mineraler.

4. PangPang Cookie Stout med Engelsk Stilton

Från mikrobryggeriet i Hökarängen provar vi en kolsvart Stout. Denna Imperial Stout har jästs med en belgisk jäststam för att ge den en syrligare och friskare ton än många andra stouter. Som vanligt i en Imperial Stout, gästas ölen av kaffe- och chokladtoner, vilket kan passa bra för den som normalt sett inte brukar gilla öl. Till glädjen för de som är nyfikna på lite mer spännande smaker, anas även smak av pepparkakskrydda, lakrits, och karamelliserat socker. Ölen är väldigt fyllig och gräddig i konsistens och för tankarna till milk stouts.

Stilton kallas för kungen bland de engelska ostarna och är en i kvartetten bland världens främsta blåmögelostar. Ystningen är en tvådelad process då den görs på grädde från kvällsmjölkningen som blandats med den helfeta mjölken från morgonmjölken. Doften påminner om källare, stenväggar och åldrat. Den bjuder på smak av läder, mörk choklad, kryddor, stall, och honung, men även mycket sälta och sting. Tillsammans med en kraftig öl med tydlig sötma och bra rostningsgrad blir det kanon; den kraftiga osten kräver en kraftig och smakrik öl för att inte ta över det hela, och smaker av stenfrukt, nöt och sötma får möjlighet att träda fram.

Provningen gav ett brett spektrum av vad öl kan ge för intryck och hur olika de kan vara. Alla är kvalitetsprodukter; de är gjorda för att ge rätt karaktär och är inte blyga av sig. Dock finns det mycket mer att upptäcka, men vi har gemensamt lärt oss mycket nytt och om hur krämig, fyllig, nötig, torr, mild, robust ost kan påverka ölens karaktär. Innis & Gunn fungerade bäst rätt igenom men alla kombinationer var till stor belåtenhet för oss.

Tack för en trevlig kväll!

 

Läs mer om våra ost och ölprovningar här

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS