Upplevelser
Anton
Mar 20, 2017

Ölmonster i Uppsala - Bigfoot Barley Wine möter Gulden DraakUnder lördagskvällen samlades en skara nyfikna deltagare på det hemtrevliga hotellet Citystay i Uppsala för att ta del av en ost och ölprovning. Öl är en dryck vars utveckling antas vara samspelt med utvecklingen av bröd, då det spannmål som använts i det senare har historiskt sett varit detsamma som använts av olika samhällen i ölproduktion. Det är svårt att föreställa sig att en dryck såsom öl har en bakgrund som sträcker sig flera tusentals år bakåt i människans historia och utveckling. Just därför så var kvällens provning ett utmärkt tillfälle att utforska en dryck vars unika historia har gjort den till en favorit världen runt.

Under kvällen valdes fyra ostar som tillsammans med två olika marmelader och kexsorter skulle komplettera kvällens fyra öler. Vi var många på denna provning, vilket resulterade i en livad och trevlig kväll som bjöd på massvis med nyfikna frågor.

Sierra Nevada Hop Hunter IPA med Brie Royal Faucon
Kvällens första öl var en amerikansk India pale ale från bryggeriet Sierra Nevada, ett bryggeri som utmärker sig främst just för sina goda drycker av en denna sort. Beskan och den tydliga humlesmaken är IPAns främsta styrka, och jäststammen ska vara neutral just för att humlen ska träda fram extra mycket. Just denna IPA lutar mot det mildare hållet och var en bra startpunkt för kvällen. Osten som parades ihop med alen var en Brie av hög kvalitet, där den söta, milda och fruktiga smaken kompletterar IPA:ns beska och syra. Det gäller att vara försiktig i parningen med ost till en IPA, då osten ej får ta över för mycket. En mild och gräddig ost kan förhöja smaken från humlen och samtidigt förmildra beskan för att vidare förstärka smaken från ölen.

Sierra Nevada Bigfoot Barley Wine med Holländsk Maasdammer
Tredje ölen var en Barley Wine och som det hörs på namnet är det ett ”kornvin”. Alkoholstyrkan är hög och bidrar med en sötma. Ölet bjuder även på en fyllighet, då mängden malt som krävs för den höga alkoholhalten bidrar till en hög viskositet. Färgen får tankarna att fara till bärnsten och smaken är relativt mild trots styrkan. Till den serverades en Maasdammer som till smaken och konsistensen är lik gouda ost men har ett tydligare djup, sälta och nötighet. Detta för att matcha ölens karaktär som också vid ytan kan uppfattas som något alldaglig, men vid en andra och tredje klunk visar sin djupare karaktär.

Founders Porter med Västerbottsost
Kvällens andra öl har tvärtom från IPA stort fokus på kraftigt rostade maltsorter. Porter är en mycket mörk öl, nästan helt svart men är i regel någon mildare än sitt syskon Stout. I Founders Porter framträder kaffe och chokladtoner i ljuv kombination, vilket skapar en öl med både kraftig smak och eftersmak. Denna ölstil kräver en hårdost som balanserande motpart. Kvällens hårdost var en Västerbottensost som i sin allsidighet och kraftiga sälta möter Porter såväl som Stout mycket väl.

Gulden Draak med tre år lagrad Parmesan
Kvällens sista och kraftigaste öl var en belgisk halvmörk tripel. Gulden Draak har en kavalkad av smaker och mycket kommer från den särskilda jäststammen. Det är ibland svårt att förklara hur en stark belgisk öl smakar, men i denna finner vi en hel del torkad frukt och en viss antydan av sherry. Gulden Draak har en lång smak som inte försvinner förrän efter någon minut. Till den ska det såklart serveras en kraftig ost för att inte gå miste om en anmärkningsvärd smakupplevelse. Osten får gärna innehålla mycket umami när den paras med en starkare och jästdriven öl. Vid lagring av ost utvecklas denna smak och gifter sig med ölen på ett svårförklarat men fantastiskt vis.

Vi tackar sällskapet i Uppsala för en trevlig provning!


 

 


Om du är nyfiken på hur våra ost och ölprovningar ser ut, vänligen klicka här för mer information.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS