Upplevelser
Anton
Feb 06, 2018

Öl för alla tillfällen

De flesta av oss kan nog enas om att öl passar till alla tillfällen. Just denna trevliga februarikväll på Citystay i Uppsala går vi igenom den bästa ölen att servera med maten. Vi tittar på olika öl för alla tillfällen, vare sig du vill dricka något stark en kväll eller bjuda på middag.

Allt var stod redo och uppdukat förutom glas till de många öler som skulle smakas. Levande ljus på vita dukar, med två chipssorter, en rejäl bit ost och russin som väntade. Trots kylan dök frågvisa gäster snabbt upp för en livlig och trevlig ölprovning i studentstaden Uppsala.

Jämtlands Bärnsten


Kvällen började med den enda Lagerölen på provningen, Jämtlands Bärnsten. Lageröler jäses kallt, kring 11 grader och får en mycket ren karaktär. Med detta får slutprodukten inte någon smak från jästen och därmed går det att framkalla även subtila smaker.

Detta gör en lätt och enkel öl som fungerar till de flesta maträtter. Det är framförallt en bra öl att servera tillsammans med svensk husmanskost som till exempel hemmagjorda hamburgare eller tacos en fredagkväll!

Weihenstephan Hefe Weisse


Kvällens andra öl var en Hefeweizen där jästen står i centrum. I  denna veteöl ger veten som den är bryggd med en viss syra, men den distinkta smaken kommer från jäststammen. Där kommer estrar som påminner om skumbanan fram vilket inte är för alla.

Hefeweizen fungerar utmärkt till både fisk och asiatiska rätter, dels på grund av den extra syran men även en viss sötma som kan dämpa hettan i vissa lite kryddigare rätter från Asien.

Stone White Ghost


Kvällens tredje öl, Stone White Ghost härstammar från San Diego men är idag ett av världens största hantverksbryggerier.

Dessa öler behandlas oftast med såkallad surmäskning där mäsken får stå framme innan vörtkoket och låta mjölksyrebakterier angripa och skapa mjölksyra.

Denna process gör den mycket syrligare än vanlig veteöl. I denna fanns en hög syra som kan tränga igenom även den fetaste maten. Denna öl är framförallt passande som en sällskapsdryck, eller till maträtter med fisk, skaldjur eller ljust kött. Många ögonbryn höjdes och vissa upptäckte här något helt nytt.

Fuller’s ESB


Kvällens fjärde öl var en typisk engelsk bitter. En bitter är i stort sett en halvmörk lager som jästs med alejäst vilket dels går snabbare och dels ger mer restsötma. Detta gör att andra smaker förutom maltbasen kan framhävas.

Eftersom att detta är en klassisk Brittisk öl så passar den utomordentligt till pubmat som fish n' chips eller en bit kött med pommes.

Fuller's IPA


Den Femte ölen på programmet var en brittisk IPA. IPA är främst en humledriven alestil men i den brittiska varianten finns även en viss fokus på malt.

Det är inte bara humle som ska fram utan den ska även tyglas något med karamellmalt för att inte överrumpla någon.

Oppigårds Building Bridges IPA


Direkt därpå följdes detta upp med en mycket ljusare och otroligt mycket humleintensivare IPA. Amerikansk humle står i fokus här vilket ger mycket tydliga aromer såsom citrus, tallbarr och blommor.

En mycket populär ölstil i nuläget och här var ett mycket gott exempel. Den passar sig bäst till salt eller friterad mat så som panerad och friterad kyckling. Det är också den perfekta ölen att kombinera med stark mat som gammal hederlig curry.

La Trappe Dubbel


Kvällens första belgare kom härnäst. Fokus på jäststam återigen och även bryggsocker vilket påminner om farinsocker. En viss syra återfinns här men även en mysig sötma.

Denna öl är en perfet sällskapsdryck, och fungerar också mycket väl till hård/grönmögel ost men även heta indiska maträtter.

Fuller's London Porter


En mild och len porter fick stå för kvällens näst sista öl. Kaffe, choklad och honung är aromerna som en välbryggd Porter ska ge.

Denna öl ska gärna behandlas som en efterätt för att komma till sin fulla potential enligt många. Den kan drickas ensam utan tilltugg, eller med med rökt kött och hårdost älskar att kombineras med porter.

Duvel


Kvällens sista öl var en trippel blonde i form av klassiskern Duvel. En lätt, uppfriskande smak utan något som sticker ut ger denna öl en alltför lättdrucken karaktär. Det gäller att hålla utkik på hur starka dessa öler är innan de sveps.

Duvel passar perfekt för grönsaksrätter, fisk och skaldjur och är något som du kan servera till gäster när du bjuder på middag nästa gång.

Vi tackar ännu en gång för en trevlig kväll och ser fram emot fler ölprovningar under det kommande året. Titta in här för mer information om våra provningar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS