Recept
Riin R
dec 24, 2021

Nyårsmeny 2021

I år ska din nyårsmiddag bli något alldeles extra! Och för att lyckas göra det måste du ha en lyxig nyårsmeny vid din sida. Vi har tagit fram spännande recept, tips och trix - allt sammansatt till en härlig guide för att kunna göra en perfekt nyårsmiddag. Följ med! 

 

Det har blivit en tradition i många svenska hem att lyxa till det till nyår. Ett tillfälle att äntligen släppa julstressen och unna sig något riktigt gott medans man minns tillbaka på det gångna året och skålar in det nya. 

 

En klassisk nyårsmeny består av skaldjursentré, oxfilé till varmrätt och kanske en pavlova eller hemgjord glass till efterrätt. En nyårsmiddag som uppskattas av många. Det börjar även bli mer och mer populärt att satsa på en vegetarisk nyårsmeny.

 

Vad skulle du säga om vi berättade att det finns något ännu godare än en vällagad trerättersmiddag på nyårsafton? Jo, för att ta din nyårsmiddag till en ny nivå så föreslår vi en smarrig sjurättersmiddag i år! I goda vänners sällskap kommer den här middagen sent att glömmas!

 

I denna artikel kommer vi ge dig alla verktyg för att lyckas med din lyxiga nyårsmeny 2021. Från olika förrätter till dessert går vi igenom alla recept, steg för steg. 

 

Om du istället letar efter goda recept till en vegetarisk nyårsmeny så hittar du här flertal populära recept på vegetariska rätter perfekt till din nyårsmeny 2021

Goda vänner skålar in det nya året med champagne.

Vi börjar kvällen med en skål!

Första rätten sätter ofta ribban inför resten av middagen. Här kommer receptet på lyxiga toast skagen snittar. 

Recept: Lyxiga toast skagen snittar

Det är ett relativt enkelt och snabbt recept utan att för den delen vara tråkigt. Tvärtom - dessa snittar med bland annat rom och räkor känns lyxiga och är utomordentligt goda! 

 

Ingredienser (4 personer):

3 skivor formfranska

Smör till stekning

½ rödlök

100 g löjrom

100 g räkor med skal

½ dl gräddfil

Hackad färsk dill

 

Gör så här:

  1. Börja med att skala räkorna och lägg dem sedan i kylskåpet under tiden du förbereder resten.
  2. Skär avlånga stänger av formfranskan. En skiva bröd ger ungefär 4 till 5 stänger.
  3. Värm smör i stekpannan och stek sedan brödet på medelhög värme tills de fått en gyllenbrun yta. Vill du göra det ännu enklare för dig så går det såklart bra att rosta brödet i brödrosten istället.
  4. Skala och finhacka rödlöken medans du steker eller rostar brödet.
  5. Lägg brödet på ett serveringsfat och lägg små klickar av rom och gräddfil efter varandra tills hela brödet är täckt. Strö över finhackad rödlök och lite dill. Dekorera snittarna med räkor. Servera direkt.
  6. Njut!

Dryckestips till lyxiga snittar

Dessa festliga snittar avnjutas bäst med ett glas bubbel till. Vårt tips är att prova Langlois Crémant de Loire Brut till. Med sin fruktiga och friska smak med inslag av gröna äpplen och päron passar den mycket väl till rätter av fisk och skaldjur.

Mannen öppnar ostron som sedan ska gratineras.

Kvällens (kalla) förrätt

Med några goda aptitretare i magen så går vi nu vidare till kvällens första förrätt – gratinerade ostron med paprika, räkor och krabbkött. Även här är ledorden enkelt, snabbt och lyxigt.

Recept: Cajun grillade ostron

En kall förrätt till nyår borde egentligen vara ostron med klassisk vinägrett, vilket är ett alternativ till nedan recept. Men förra nyår valde vi istället nedan recept och vi ångrar oss inte!

 

Ingredienser (4 personer):

1 msk osaltat smör

1 st röd paprika

1 dl sherry

5 dl vispgrädde

1 msk hackad färsk dill

60 g Pecorino romano

60 g Parmigiano reggiano

1 kryddmått cajunkryddaa* (eller efter smak)

12 st färska ostron

2,5 dl kokt krabbkött

2,5 dl kokta skalade räkor

4 skivor surdegsbröd

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader och klä ugnsplåten med bakplåtspapper.
  2. Rosta brödet i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills de har fått fin färg och är knapriga. Dela skivorna i små krutongbitar. Spara till senare.
  3. Lägg smöret och paprikorna i en stor stekpanna och stek tills paprikorna har blivit mjuka, ca 5 minuter.
  4. Lägg till Sherry och grädden och när den börjar koka, sänk värmen och låt sjuda. Rör om regelbundet tills såsen har blivit tjockare.
  5. Mixa med en stavmixer till en jämn sås.
  6. Låt såsen fortsätta koka. Lägg till dillen, ostarna, cajunkryddan och blanda.
  7. Stäng av värmen men håll såsen varm.
  8. Hacka räkorna i små bitar.
  9. Skrubba ostronskalen med en borste. Öppna ostronen med en ostronkniv. Lägg dem på en tallrik. Har du aldrig gjort det förr så kan denna guide vara till stor hjälp. Glöm inte att lossa ostronet från skalet.
  10. Värm upp gasolgrillen och ha på hög värme (går även bra med grillfunktionen i ugn)
  11. Lägg ostronen med skalen direkt på grillgallret. Samtidigt som ostronen grillas lägger du en stor matsked sås i varje ostron samt krutongbitarna. Toppa sedan ostron med krabbkött och räkor. Fortsätt grilla tills såsen i ostronen har börjat bubbla, i ca 1 minut.
  12. Tips! Addera lite riven ost ovanpå så får du en krispig yta.
  13. Servera direkt!

 

*Cajunkrydda kan du enkelt göra hemma genom att blanda följande: 2 tsk salt, 2 tsk vitlökspulver, 2 tsk paprikakrydda, 1 tsk svart peppar, 1 tsk Cayenne peppar, 1 tsk oregano, 1 tsk timjan, ½ tsk chili flakes.

Dryckestips till ostron

Man kan med fördel fortsätta med bubblet till gratinerade ostron eller varför inte ett glas Chablis eller en Dry Martini? Så här gör du en klassisk Dry Martini.

 

Se även: Negroni – den perfekta drinken

Vidare till varma förrätten

Då var det dags för den varma förrätten på vår nyårsmeny 2021. Vi föreslår att slänga ihop en höstig svampsoppa. Receptet här nedan från Landleys Kök är ett måste för alla som gillar svamp.

Recept: Svampsoppa till nyår

En klassisk kombination inom gastronomin är svampsoppa med ett glas Sherry till. Det är en utsökt kombination som är svår att slå. 

 

Ingredienser (4 personer): 

1 klick smör

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

16 dl rå blandsvamp

4 dl vitt vin

2 msk skånsk senap

2 msk tomatpuré

6 dl grädde

6 dl vatten

4 msk hackad färsk persilja

Salt

Peppar

Torkad timjan

 

Gör så här:

  1. Stek svampen i en kastrull tills vätskan i svampen reducerats. Lägg i en klick smör tillsammans med hackad lök och vitlök och stek tills de mjuknar. Salta och peppra svampblandningen och häll i vitt vin. Låt puttra under 3-5 minuter.
  2. Häll i senap, tomatpuré, grädde, vatten och persilja. Låt sjuda under lock i ca 5 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt, peppar och torkad timjan.

Dryckestips till svampsoppa

Denna fantastiska svampsoppa blir ännu godare med ett glas sherry till. Prova gärna Lustau Solera Reserva Amontillado Los Arcos. Med sin nyanserade, friska, oxiderade smak med inslag av hasselnötter, marsipan, torkad frukt, farinsocker och apelsinskal passar den otroligt bra med just svamp.

Hemmagjorda pommes som börjar få fin färg i fritösen.

Kvällens hedersgäst - piggvar

Nu är det dags att gå vidare till kvällens varmrätt till nyår – piggvar med hummerbéarnaise och hemmagjorda pommes. Man väljer ofta recept på hälleflundra, gös eller torskrygg till nyår. Varför inte prova något ännu lyxigare i år?

 

En festlig fisk till nyår är piggvar, den är uppskattad för sin goda smak och fina vita kött. Nyårsmiddagen är ett perfekta tillfället för att ge piggvar den plats den förtjänar på middagsbordet. 

Recept på ugnsbakad piggvar

Ingredienser (4 personer): 

600 g piggvar

50 g pepparrot

1 citron

200 g smör

1 kruka färsk dill, hackad

Salt

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 140 grader och klä ugnsplåten med bakplåtspapper.
  2. Skölj fisken och torka den noggrant.
  3. Lägg fisken på ugnsplåten och salta.
  4. Hyvla över smöret.
  5. Skiva citronen och lägg på fisken.
  6. Strö över dill och riv över rikligt med pepparrot.
  7. Baka fisken i mitten av ugnen tills filéerna lossnar lätt från benet, ca 45 minuter.
  8. Ta bort citronskivorna innan servering och riv på mer pepparrot.
  9. Häll det smälta smöret över varje portion vid servering.

Hemmagjorda dubbelfriterade pommes

Medan piggvaren bakas, kan du passa på att förbereda pommes. Dessa krispiga godingar passar otroligt gott till den festliga fisken men även till mycket annat.

 

Ingredienser (4 personer):

12 st potatisar (som Russet - stärkelserik potatis med hög densitet)

1,5 tsk chilipulver

1,5 tsk salt

Olja

 

Gör så här:

  1. Skala och skär potatisarna i 1 cm tjocka stavar.
  2. Skölj i kallt vatten tills det inte finns någon stärkelse kvar i vattnet.
  3. Torka potatisstavarna med en handduk.
  4. Värm olja till 140 grader i en stor kastrull eller i fritös.
  5. Fritera potatisen i den varma oljan i ca 6 minuter eller tills stavarna blivit mjuka. De ska inte få färg än.
  6. Ta upp potatisen med hålslev. Skaka av oljan och torka med en handduk.
  7. Sprid ut potatisstavarna på en ugnsplåt eller en stor bricka med ett bakplåtspapper under. Låt svalna helt. 1 timme i kylskåpet brukar göra susen.
  8. Värm oljan till 180 grader och fritera potatisen igen. Rör om lite då och då. När potatisen fått fin färg tar du upp den med hålslev och lägger på en bricka med hushållspapper under så att oljan kan rinna av.
  9. Strö över salt och chilipulver. Skaka runt.
  10. Servera så fort som möjligt.
Hackar kryddor till hummerbéarnaise.

Så här lagar du en riktigt god hummerbéarnaise

Béarnaisesåsen görs med fördel precis innan maten ska serveras. För att det inte ska bli så stressigt så är ett tips att förbereda allt som går i förväg – du kan exempelvis hacka och mäta upp ingredienserna medans potatisen svalnar mellan friteringarna.

 

Ingredienser (4 personer):

½ kokt hummer (à 240 g)

150 g smör

2 msk hackad schalottenlök

2 msk vitvinsvinäger, exempelvis balsamvinäger

3 msk vatten

4 krossade vitpepparkorn

2 äggulor

1 krm salt 

3 msk färsk finhackad dragon

0,5 dl finhackad persilja

 

Gör så här:

  1. Dela hummern på mitten och plocka ut köttet. Hacka upp köttet i ca 1 cm stora bitar och ställ åt sidan.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken. Krossa vitpepparkorn i en mortel.
  3. Koka upp vitvinsvinäger, vatten, pepparkorn och schalottenlök i en kastrull och reducera till hälften. Låt svalna.
  4. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna till 40 grader för att undvika att såsen spricker när du blandar det med äggen.
  5. Värm vatten till vattenbad, till ca 50 grader. Sila över vinägerreduktionen i en rostfri bunke eller en tjockbottnad kastrull.
  6. Tillsätt äggulorna till vinägern och vispa ihop. Sätt bunken eller kastrullen med ägg- och vinägerblandningen i vattenbadet.
  7. Vispa äggulorna fluffiga antingen för hand eller med elvisp. Det är viktigt att hålla låg värme för att undvika att såsen spricker.
  8. Tillsätt det smälta smöret lite i taget under vispning.
  9. När du vispat i allt smör kan du fortsätta vispa och öka värmen försiktigt på vattenbadet för att såsen ska börja tjockna. Vispa såsen tills den en majonnäs-liknande konsistens. Vattenbadet ska inte bli varmare än 60 grader.
  10. Smält en klick smör i en kastrull och stek hummerbitarna lite försiktigt. Tillsätt salt, vitpeppar, dragon och hackad persilja.
  11. Blanda hummern med béarnaisesåsen och servera omgående.

 

Ifall du känner dig något osäker på tekniken så får du gärna kika på den här videon där stjärnkocken Peter Goossens på 3-stjärninga Michelinrestaurangen Hof Van Cleve visar hur man gör den perfekta hummerbéarnaisesåsen

Vintips till piggvar

Följer du våra instruktioner, kommer kvällens varmrätt nog vara den godaste du lagat och ätit på länge. Men vilket vin kan mäta sig med piggvaren på tallriken? Prova exempelvis Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles med inslag av gula äpplen, nötter, citron, kryddor och brynt smör som passar som handen i handsken till smakrika fiskrätter såsom denna. 

 

Läs även: Våga välja rött vin till fisk

Oxfilé till nyår

Det börjar bli allt mer populärt med en nyårsmeny med fisk eller med enbart fisk - detta då allt fler väljer bort kött men fortsätter äta fisk. Så kallad Pescetarian. 

 

Vill du hellre ha oxfilé på nyår? Då kan man följa det här receptet på helstekt oxfilé. Hummerbéarnaise och pommes fungerar alldeles utmärkt till oxfilé. Vad gäller vin till oxfilé så kan man med fördel välja Delas Les Launes Crozes-Hermitage som med sin kryddiga smak passar otroligt bra till rätter av mörkt kött.  

Vill du ha fler tips på förrätter och huvudrätter till nyår? Mannerströms nyårsmeny är uppskattad av många: hummersoppa till förrätt, saltbakad piggvar till varmrätt och flamberad ananas med vaniljglass. Vill du ha ännu fler tips? Här berättar Sveriges stjärnkockar om sina favoriträtter till nyår.

Osten gör sin entré

Nu är det dags för kvällens femte rätt – en osttallrik med grottlagrad Parmigiano Reggiano och Gruyère tillsammans med kex och körsbärsmarmelad. 

 

Vad gäller vin till ost, kan vi varmt rekommendera att prova Rubesco Lungarotti till. Med en nyanserad och fruktig smak med fatkaraktär, salvia, mörka körsbär, plommon, kakao, peppar och vanilj så är det välkommen kompanjon till osttallriken.

 

Missa inte: Omöjligt att inte gilla ost

Äntligen dessertdags

Såklart har vi inte glömt bort alla gottegrisar där ute. Här kommer receptet på en lyxig dessert till nyår – vit chokladmoussetårta med passionsfrukt.

Recept: vit chokladmoussetårta

Här är ett enkelt och smidigt recept perfekt inför nyår. Vit chokladmousse tillsammans med ett pärlande glas Moscato d’Asti - finns det något godare?!

 

Ingredienser: 

 

Tårtbotten

70 g rumsvarmt smör

0,75 dl strösocker

2 ägg

1 citron, finrivet skal och saft

2,5 dl mandelmjöl

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl flädersaft

 

Vit chokladmousse

300 g vit choklad

3 gelatinblad

3 dl vispgrädde

3 dl yoghurt 10%

1,5 tsk vaniljsocker

1 krm salt

 

Topping

6 st passionsfrukter

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt ägg, citronskal och citronsaft och vispa lite till.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör sedan ner i smeten. Smöra en ugnsform med avtagbar kant (ca 24 cm i diameter). Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  3. Gör små hål i tårtbotten med hjälp av en grillpinne när den fortfarande är varm och ringla över flädersaften. Låt tårtbotten svalna i formen.
  4. Smält den vita chokladen försiktigt i vattenbad. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  5. Vispa grädden fluffig. Rör ihop yoghurt och grädde, choklad, vaniljsocker och salt.
  6. Ta upp gelatinbladen och lägg i en kastrull. Värm tills gelatinet smält. Häll ner gelatinet i smeten i en tunn stråle under omrörning.
  7. Häll upp smeten över tårtbotten. Låt stå i kylen tills den stelnat, ca 3 timmar.
  8. Dra med en tunn smal kniv runt kanten på tårtan och lossa kanten försiktigt.
  9. Dela passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet. Häll det över moussen.

 

Till denna lyxiga nyårsdessert passar dessertvinet Moscato d’Asti som handen i handsken. Prova exempelvis Moscato d’Asti Gianni Doglia. 

Ett värdigt avslut på en härlig nyårsmiddag

Vi avslutar kvällen med kaffe, avec och chokladpralin. Vill du få tips på vilken avec du ska satsa på kan du kika på den här listan som Allt om Mat har samlat på 5 klassiska avecer.

 

Vi hoppas att denna nyårsmeny har varit inspirerande och intressant att läsa. Har du inte satt ihop din nyårsmeny än så rekommenderar vi starkt att prova åtminstone några av dessa smarriga rätter tillsammans med goda viner.

 

Köp nu: Gå på en spännande matlagningskurs i gott sällskap

 

Gillade du artikeln? Dela den då gärna med någon som tycker om matlagning.

 

Gott nytt år! 🎊🥂🍾

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS