Recept
Joel B
dec 10, 2021

Negroni - den perfekta drinken!

5 min

4 ingredienser

Enkel

Negroni har av många skäl en välförtjänt topplacering på många cocktailentusiasters listor över de bästa drinkarna. En smakexplosion som åstadkoms med bara tre ingredienser: Campari, söt vermouth och London dry gin, med ett apelsinskal som garnityr. Årets bästa Negronirecept 2021 hittar du längst ned på sidan. 

 

Grundreceptet för att göra en Negroni är väldigt enkelt - man blandar tre ingredienser i lika stora delar och resultatet är en drink som passar för alla tillfällen. En frisk beska och värmande örtighet som gör att den passar i alla väder och både före och efter maten.

 

Kanske har du provat en Negroni och tänkt att det inte var för dig? Tänk då om, för Negroni är mer än bara en enda cocktail. Receptet lämpar sig perfekt för att skapa oändliga varianter. 

 

I denna artikel kommer vi inte bara gå igenom drinkens historia och det bästa sättet att göra en klassik Negroni. Vi kommer även ge recept på två Negroni-varianter och hur du själv kan skapa ännu fler.

 

Letar du efter tips på andra goda drinkar att blanda ihop så har Allt om Vin:s Christofer Bernestål sammanställt en lista på världens 10 mest populära drinkar och Negroni kommer 2:a.

Ett glad färdigblandad Negroni redo att avnjutas.

Historien bakom Negroni

Liksom många andra klassiska cocktails så är historien bakom Negroni debatterad. Exakt var och när drinken kom till kan vi inte veta säkert. Vad de flesta historier tycks vara överens om är i alla fall att vi har en törstig greve Negroni att tacka.

 

Den mest vida berättade historien är att en dag 1919 när greve Negroni klev in på Caffè Casoni i Florens ville han ha något starkare än sin vanliga Americano, som består av Campari, söt vermouth, sodavatten och en citronskiva. Han bad därför barmästaren, Forsco Scarselli, att byta ut sodavattnet. Forsco skapade då cocktailhistoria när han gjorde drinken kort med London dry gin i stället, samt bytte ut citronskivan mot apelsin.

 

Det finns få bevis utöver anekdoter som kan bestyrka historien. Vad som är säkert är att 1919 skapade Guglielmo Negroni destilleriet Negroni Antica i Treviso i Italien, som började sälja sin version av Negroni på flaska som går att köpa än idag.

 

Låt oss nu titta närmare på vad du får i glaset när du beställer en Negroni. Vi börjar med amaron Campari.

 

Missa inte: Så här gör blandar du ihop en Old Fashioned

Amari – cocktailnördarnas favoritingrediens

Campari är en amaro (amari i plural), det vill säga en italiensk örtlikör. Amaro är italienska för bitter, vilket också alla amari är. Det finns mängder med olika amari, med alkoholinnehåll från 11% till 40%. I den bittraste änden hittar vi olika Fernet, där Fernet Branca är det kändaste märket. I andra änden hittar vi Aperol och andra fruktigare amari som passar utmärkt till att göra Negroni på.

 

De exakta ingredienserna i Campari är hemliga. I bitterhet ligger den nära Fernet på spektrumet, men i stället för att vara svart i färgen är den klarröd med härlig fruktighet från bittra apelsiner. Med sin kraftiga beska kan Campari vara lite kontroversiell som drinkingrediens, men de som lärt sig älska den kan inte få nog. 

 

Med så mycket smak i en enda ingrediens är det inte konstigt att amari har blivit en av moderna bartenders favoritingrediens. Det enorma utbudet och stora skillnaden mellan olika amari gör också att vi enkelt kan spinna vidare på Negronikonceptet.

 

Nästa del av vår Negroni är en annan smakbomb med nära släktband till amari, vermouthen.

Kvinnan håller en välkyld drink i handen.

Vermouth och andra aromatiserade viner

Vermouth är ett aromatiserat förstärkt vin smaksatt med olika kryddor och örter. Det som särskiljer vermouth från andra aromatiserade viner är inkluderingen av malört, vilket också gett det sitt namn, från franskans vermout eller tyskans Wermut.

 

Vermouth som vi känner till den idag kom till på 1700-talet i Turin, men tillverkas numera i flera länder. De två länder som är kändast som vermouthproducenter är Italien och Frankrike. Några kända italienska vermouthmärken är Martini & Rossi, Cinzano, Carpano och Cocchi, medan det från Frankrike är Nolly Prat och Dolin som är kändast.

 

Vermouth är mest känd för att komma i två varianter, den söta röda eller torra vita. Över åren har dock vermouthtillverkare försökt nå nya marknader genom att utöka dessa kategorier. Vanligast förekommande bland dessa idag är blanc/bianco (en söt vit vermouth), extra torr vit och rosé vermouth.

 

Tycker du om vermouth, så finns det en hel del andra goda drinkar man kan blanda ihop med vermouth som ingrediens. Drinkoteket har förberett några drinktips till dig som gillar söt vermouth.

Stor variation inom kategorin

Det finns flera andra kategorier aromatiserade viner utöver vermouth. De skiljer sig åt genom den ingrediens som ger dem dess bitterhet. Quinquina får sin bitterhet från kinin, samma som tonic water, där kända märken inkluderar Lillet och Dubonnet. Americano, från franskans amer vilket betyder bitter, innehåller arter från gentiana släktet, med Cocchi som kändaste märke.

 

Då alla aromatiserade viner innehåller sina egna unika smaksättare blir resultatet olika beroende på vilken du använder när du blandar en cocktail. Även för två inom samma kategori, såsom söt vermouth, skiljer sig smakerna åt. En del av nöjet med en klassisk Negroni är därför att hitta den vermouth du själv tycker passar bäst.

 

Lite kort om förvaring. Då vermouth är ett förstärkt vin så börjar den oxidera så fort du öppnat flaskan. I kylen håller sig vermouth bra i flera veckor. Det kan förlängas ännu mer genom att skydda vätskan med ett lager tung inert gas som sprutas in i flaskan efter varje användning.

 

Den sista delen i treenigheten Negroni består också av unika blandningar smaksättare, ginen.

 

Läs även: Whiskylagring - enkelt och krångligt på en och samma gång

Flaskor med gin, vermouth och bitter som snart ska blandas ihop till en klassisk cocktail.

Kort om gin

Gin har haft många olika skepnader över århundrandena. Det som varit detsamma är ett destillat smaksatt primärt med enbär, men också andra smaksättare. Namnet gin är en förkortning på det gamla engelska ordet genever

 

När vi idag pratar om genever syftar vi till den holländska ginen som började tillverkas på 1600-talet och som skiljer sig mycket från dagens gin. Den var mer lik whiskey i färgen och med en maltigare sötare smak än den klara ginen vi är vana vid.

 

I början av 1700-talet var de som galna för gin i England. Regeringen fick till sista kliva in och strama åt lagarna, men folk ville fortfarande ha sin gin. Historien går att barer som ville undvika de höga skatterna satte upp en liten ginlucka med myntfack där kunderna kunde få sig en hutt i smyg. Dessa markerades med avbildningen av en svart katt, ”Old Tom”, vilket också gett namnet till den mest populära stilen av gin vid den tiden. Till skillnad från genever är Old Tom gin något torrare, men ändå sötare än London dry gin.

 

När kolonnbrännaren uppfanns i början av 1800-talet blev det plötsligt mycket enklare att göra klara destillat. Ginen började nu utvecklas mot en mer torrare stil som fick namnet London dry gin, vilket är den vanligaste förekommande ginstilen fram tills idag. 

 

Moderna gintillverkare experimenterar gärna med många olika smaksättare såsom kryddor, örter, bär och frukter.

 

Nu när vi förstår vad som är i en Negroni är det dags att blanda ihop en.

Klassiskt recept på Negroni

Att blanda ihop en Negroni är otroligt enkelt, men det finns flera variabler att leka med för att hitta din perfekta variant. Det första är valet av söt vermouth. För att stå upp mot den skarpa bitterheten i Camparin rekommenderas en lite kraftigare och bittrare vermouth, såsom Carpano Antica Formula. Den går även att köpa i en praktisk 375ml flaska som gör att du inte behöver hetsdricka upp den innan den blir dålig.

 

Det andra valet är gin. En gin med skörare nyanser kommer troligen gå förlorad i smakstormen av Campari och vermouth. Därför rekommenderar vi en gin med framträdande enbärskaraktär till Negroni, såsom Beefeater eller Tanqueray.

 

Till sist måste vi bestämma oss för hur vi ska blanda de utsökta ingredienserna vi valt. Negroni är en av de få cocktails som smakar underbart över en stor temperaturskala och vid olika utspädning. 

 

Du kan därför bygga den direkt i ett Old Fashioned-glas över is, eller röra ihop den med is i ett rörglas och sen servera den utan isen i ett vackert Nick & Nora glas. En Negroni ska dock inte skakas, för du vill behålla den klara fina färgen och silkiga texturen.

Negroni utan gin

För den som inte är så förtjust i gin till Negroni, finns det även en variant på Negroni helt utan gin. I Negroni Sbagliato ersätter man ginen med mousserande vin. Nigab lär dig blanda ihop en grym Negroni Sbagliato.

White Negroni

Den vita Negronin skapades av den brittiska bartendern Wayne Collins 2001 när han vid ett evenemang i Bordeaux inte kunde få tag i Campari. Han bytte då åt den mot den franska bittra likören Suze, och ersatte samtidigt den söta vermouthen mot det franska aromatiserade vinet Lillet Blanc.

 

Detta recept på Negroni domineras av de bittra gentianaörterna i Suze, men rundas av med fruktiga toner av nektarin, apelsin och äpple från Lillet Blanc. Här finns det utrymme för en lite mer komplex gin såsom Hendrick’s eller Sipsmith.

 

Ingredienser:

3cl Suze

3cl Lillet Blanc

3cl Gin

1st citronskal

 

Gör så här:

Följ samma steg som för en klassisk Negroni, men byt ut apelsinskalet mot ett citronskal.

Färdigblandad klassisk Negroni med isbitar och apelsinskal.

Unusual Negroni

Den ovanliga Negronin skapades av den amerikanska bartendern Charlotte Voisey 2011, där hon bytte ut Campari mot den betydligt mindre beska och lätta amaron Aperol. I stället för söt vermouth använde hon det franska aromatiserade vinet Lillet Blanc. Drinken avslutas med ett grapefruktskal som ersättning för apelsinskalet.

 

Aperol och Lillet Blanc gör denna Negroni-variant till en lätt och fruktig sommardricka med smak av rabarber och citrus. Ginen tar framträdande roll här och därför går det mycket bra att använda en gin med stor bredd av smak, såsom Härnö eller The Botanist.

 

Ingredienser:

3cl Aperol

3cl Lillet Blanc

3cl gin

1st grapefruktskal

 

Gör så här:

Följ samma steg som för en klassisk Negroni, men byt ut apelsinskalet mot ett grapefruktskal.

Årets bästa Negronirecept

Nu är det din tur att uppfinna din egen Negroni, go wild! Med den uppsjö av olika amari, aromatiserade viner och gin på marknaden finns det tusentals variationer ingen ännu har prövat. Vi såg med White Negroni att den bittra örtlikören inte nödvändigtvis behöver komma från Italien. Varför inte hitta två gin- och vermouthkompisar som passar med tyska örtlikörer, såsom Jägermeister? 

 

Om du trots alla våra tips och enkla Negronirecept inte riktigt känner för att ta dig an utmaningen, finns det flera färdigblandade Negronis att prova i Systembolagets sortiment. Prova exempelvis Stockholms Bränneris Winter Negroni eller Negroni Rosa.

 

Köp nu: Gå på en spännande ginprovning

Ingredienser

För 1 Klassisk Negroni

3 cl Campari

3 cl söt vermouth

3 cl London dry gin

1 st apelsinskal

Gör så här

Häll alla ingredienser över is, antingen direkt i glaset eller i ett rörglas. Rör i minst 30 sekunder. Om du använde ett rörglas, häll över drinken i ett nytt kylt glas, med eller utan is.

Skär ett skal från en apelsin och kläm det över glaset så att oljorna landar i cocktailen. Detta blir enklare om skalet har en del av det vita kvar på baksidan. Släpp ner skalet i glaset så att den snyggt står upp.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS