Vin & mat
Dryckesmästare Carl
nov 13, 2020

Naturvin? Är inte allt vin från naturen?

Tack för att du tar dig tid att lära dig mer om naturviner! Om du orkar läsa hela vägen till slutet så kommer du kunna mycket mer än de flesta om begreppet naturvin och hur det skiljer sig från annan vintillverkning. Du kommer få veta några hemligheter bakom veganska viner, vart nu vi ska dra gränsen för vad som faktiskt är veganskt och inte. Dessutom berättar vi varför just du bör prova och stötta den mer naturliga vintillverkningen! 

 

Sugen på att hitta det bästa naturvinet? Här ger vinexpert Andreas Grube tips på 6 goda naturviner på Systembolaget.

Vintillverkning från förr

Som vida känt har vin tillverkats i tusentals år och vi har länge suktat efter denna slutprodukt av de förädlade druvorna. Det har genom tiderna uppkommit miljontals vintillverkare, allt från små egenbrukare till gigantiska miljardkoncerner. Alla har de bidragit till att ta vintillverkningen till vad den är idag. På gott och ont naturligtvis, men det har lett till en utvidgad expertis och know-how om druvans komplexitet och vinets framställning.  

De äldsta vinresterna som hittats i nuvarande Georgien i gamla lerkrusspillror är daterade till cirka 8 000 år före vår tideräkning. Troligtvis gjordes inte det vinet med några tillsatser utan var mer naturligt. Vinet skapades snarare av en slump: druvmust tillsammans med vildjäst ledde till att en spontanjäsning startade.

 

Människor blev glada och fick ett rus utav vinet, vilket gjorde att de försökte återskapa och kultivera drycken. Den uråldriga vintillverkningen var ganska enkel men innebar samtidigt en lång process. Denna process började ute på fältet, för så klart behövs en råvara och i det här fallet vindruvor. Vin får idag endast kallas vin om det innehåller 100 procent vindruvor, annars är det ett fruktvin. Vindruvorna som används är ofta ganska beska och sura, inte som de vi köper i livsmedelsbutiken idag.  

 

Missa inte: De 5 bästa Riojavinerna 2020

Vy över vingården där man producerar naturvin

Så här gör man naturvin

När tillräckligt många druvklasar har mognat så skördas de för hand och flyttas snabbt till vineriet för pressning. Vinklasarna, som gärna får ha stjälkarna kvar eftersom ökar strävheten i vinet, slängs in i vinpressen. Därefter pressas druvmusten ner i stora tunnor eller fat. Sagt och gjort – nu har naturen sin gång. Den naturliga jästen, så kallad vildjäst, som finns i de små jästsvamparna på frukten och kvistarna startar fermenteringen. 

 

Vätskans druvsocker ombildas vidare till alkohol. Druvans smakämnen ändras och druvjuicen går från söt till torr. Idag tar jäsningen för massproducerade viner med tillsatt odlad vinjäst inte längre än en till två veckor. Spontanjäsning med enbart vildjäst däremot kan ibland ta månader.

 

När vinmakaren anser att processen är klar – jästen har slutat verka eller dött, lagom mängd alkohol eller rätt mängd restsötma har uppnåtts – återstår bara en varsam buteljering. Naturligtvis sker detta utan filtrering men att pumpa ur lite pressvin från botten av kärlet kan ändå vara på sin plats. 

Så här görs ett naturvin, relativt likt ordinär vintillverkning kanske man kan tänka. Mindre påverkan av människan och därmed mer naturligt. Men det är inte helt säkert. Så vad är naturvin? 

Vad är naturvin?

Det har alltid funnits naturviner på marknaden i mer eller mindre utsträckning. De första naturvinerna i dagens tappning tros ha dykt upp på 60-talet i Beaujolais i Frankrike och under de senaste 10-15 åren har alltfler seriösa producenter tagit sig upp och huggit marknadsandelar. Att vi gillar mer ekologiskt, biodynamiskt och naturligt vin är uppenbart, men vad det innebär är inte lika glasklart. Så vad är naturvin egentligen? 

 

Naturvin betyder att det är vin som tillverkats med så lite mänsklig inblandning som möjligt. Definitionen av naturvin är inte lagstadgat och det finns inga krav på när du får kalla ditt vin naturvin. Så visst kan du skriva naturvin på en massproducerad bag-in-box men trovärdigheten är då noll. Naturvin är snarare en rörelse med nytänkande blandat med konservativa sätt att göra vin på (se ovan). 

 

Vinodlare som gör naturviner ska inte använda konstgödsel, bekämpningsmedel eller andra kemikalier på vingården. Druvorna handskördas och vildjäses. Vissa vill helt undvika maskinell pressning, till och med sulfittillsatsen i vinet hålls till ett minimum eller uteslutas helt. Lagringen sker ofta i betongkärl, lerkrus eller liknande behållare. Därför brukar viner inte ha så mycket ekfatskaraktär.

 

De flesta naturviner är gjorda för att drickas ungt. Vissa vinproducenters viner vinner på att lagring, men det är rätt få. 

Utan en tydlig reglering för naturvin så vet man ej som konsument vad det är man köper. Det skapar möjligtvis även en orättvisa bland vinmakarna, då vissa vinmakare kämpar mer än andra att skapa helt naturliga viner. Dock så tog Frankrike ett steg närmare certifiering i mars 2020 när beteckningen "Vin méthode nature" instiftades. Den reglerar så att vinmakaren ska använda handplockade ekologiskt odlande druvor samt vildjäsning, och flera vintekniker som till exempel pastörisering är otillåten.

Naturvin är grumligt

Viner som är tillverkade på ett naturligt sätt kan se lite grumliga ut och innehålla jästfällning, men det är så det ska vara. Och det borde hyllas! Det grumliga i vinet finns där istället för mängder med tillsatser som är till för att eliminera "orenheter" som påverkar vinets utseende. Därmed kan vi med vetskapen om att det farligaste i vinet förmodligen är alkoholen unna oss ett glas eller två med gott samvete. Detta förutsatt att vi kan lita på att det är ett naturvin.  

Orange vin

Ett orange vin är ett vitt vin som har legat i kontakt med druvskalet under längre tid. För traditionellt vitt vin så tas druvskalet bort direkt och ger därmed ingen färg till vinet.  

 

Naturvin kopplas ofta ihop med begreppet orange vin. Dock är inte allt naturvin orange. Det enda som är säkert är att det finns en stor variation inom naturviner. Visste du att man även kan göra naturvin mousserande? Prova exempelvis Blanquette de Limoux mousserande naturvin som finns att beställa som privatimport på Systembolaget. 

 

Vill du lära dig mer om just orange vin så beskriver här Sarah Djerf dess smak och ger dig tips på vad man kan äta till

Några klasar druvor som snart kommer att bli naturvin

Veganvin efterfrågas

Ingen skugga skall falla på de som inte gör naturviner idag, och inget säger att naturvinet är den enda rätta vägen att gå. Däremot är det mer vanligt att höra oss konsumenter efterfråga inte bara naturvin, utan även ekologiskt och biodynamiskt eller till och med veganvänligt vin. Här tipsar Jeanette Gardner om 5 goda veganviner.

 

Det sistnämnda är ett väldigt svårt begrepp. För vart går gränsen för att vara vegan? Såklart skall vinet inte innehålla äggprotein, laktos, gelatin eller fiskblåsor (klarningsprodukter). Är det dock accepterat att handla in mängder med kohorn för förvaring och kompostering av sina besprutningspreparat (humus och kisel)? 

 

Tas arbetsdjuren bra omhand och hur påverkas de när efterfrågan ökar? Hur bekämpas skadedjur runtomkring vingården? Det är vad jag vet ingenting som de som utfärdar vegan-certifikeringar undersöker. De kontrollerar endast att inga animaliska produkter finns i vinifieringsprocessen. 

Skillnad mellan naturvin och ekologiskt vin

Skillnaderna mellan begreppen naturvin och ekologiskt vin är mycket subtila. Man kan säga att många naturvin är ekologiska men är inte certifierade, och alla ekologiska viner är inte naturviner. Många tror nämligen att naturvin och ekologiskt vin är samma sak men så enkelt är det inte. 

 

Vad gäller naturvin så är målet att tillverka ett så naturligt vin som möjligt genom naturliga odlingsmetoder. Här handlar allt om att låta vinet utveckla sig på egen hand utan att människan påverkar dess smak. Däremot tillåter ekologisk vintillverkning tillsatser av jäst och sulfiter, samt användning av olika tekniker för att påverka vinets egenskaper.

 

Ekologiska viner kräver däremot en certifiering och det tar många år innan en vingård kan få ett ekologiskt certifikat eftersom jorden måste ha varit utan bekämpningsmedel under många år.  

Medveten konsument ökar mångfald

Det är ett bra initiativ av vinbönderna att utveckla vinmarknaden och ta fram fler produkter som biodynamiska viner och naturviner. Det bidrar till en mer hållbar vinframställning. Så tack till alla dem som tar sig an denna uppgift och även till er som vågar er på att prova dessa viner och få en ny vinupplevelse. 

 

Om det bara finns några få naturviner att välja på så kommer vi troligtvis att söka oss till dem när vi vill åt en speciell vinupplevelse och smak. Vinbranchen kommer, så långt det är möjligt, försöka manipulera smaken för att få fram just "naturvinskänslan" och allt kommer då att börja smaka väldigt likartat. 

 

Ett regelverk kring naturvin ska inte finnas och det handlar ju också om att uttrycket från vinmakaren ska vara dennes egna naturliga stil. Samtidigt kan en reglering ge stora fördelar till konsumenten. 

 

Läs även: Världens mest populära vindruva

Middagsbord med mat och två glas naturvin

Våga testa naturvin

Systembolaget har sedan en tid tillbaka börjat markera viner som naturviner. Det gör att du kan vara säker på att få ett vin som åtminstone vinmakaren med stolthet tagit fram som ett naturvin och som håller en god kvalitet. Det finns också flera vinimportörer som enbart eller i hög utsträckning satsar på ekoviner och naturviner. Några tips är ekovin.se, TM kvalitetsviner och Vin & Natur, men det finns också naturviner att finna från flera av de större importörerna. 

I ett naturvin har ofta jästen en tydligare framtoning och kan därmed få en lite pikant smak. Det landar gärna i facket mellan vitt och rött, och kan därmed matchas med rätter och tilltugg som passar för rosévin. Råvaror som innehåller mycket umami som stekt svamp, skaldjur, lufttorkad skinka och lagrade ostar är en "match made in heaven". 

 

Så ska du ha en ost- och charkbjudning så satsa på att servera ett par naturviner. Eller varför inte ackompanjera vinet med en asiatisk sallad med koriander och ingefära? Det funkar lika bra med tonfisk, räkor, som med kyckling och biff. Ju fylligare tilltugg eller maträtt, desto fylligare och intensivare vin - en grundregel som aldrig blir gammal. 

Här hittar du bra naturviner

Sök på "naturvin" på Systembolagets hemsida i sökfältet, botanisera och testa det du tror du kommer gilla. Ett annat sätt att få fram det bästa naturvinet är att söka på "naturvin Systembolaget" eller "vin utan sulfiter Systembolaget" som båda kommer att ge dig bra vinförslag. Naturvinsguiden har även dedikerat en hel sida till naturviner som kan hittas på Systembolaget. Som alltid finns ett vin för varje smakpalett och jag hoppas du snart har hittat din nya naturvinsfavorit. Låt det smaka! 
 

Köp nu: Lär dig mer om naturvin på en mysig vinprovning online

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS