Öl & Whisky
Anton S
aug 05, 2022

Non age statement whisky

Non Age Statement whisky är precis vad det låter som - whisky vars ålder ej är angiven. Om vi börjar med att förklara ålder på whisky så gäller att den yngsta droppen i flaskan minst är den angivna åldern. En whisky som har siffran 12 på framsidan kan därmed ha blandats, i teorin från flera tusen fat vars ålder överstiger 12 år.

 

Är du ute efter idéer på vad man kan servera till whisky så ger Café:s Thowe Wagner Larsson 7 tips på mat som förhöjer whiskyupplevelsen.

Whiskyfat på ett destilleri

Konsten att blanda whisky från olika fat

Att blanda fat är den vanligaste formen från destillerier. En Laphroaig 10 ska smaka på ett sätt som köparen känner igen och kan lita på flera år senare. För att få en whisky att smaka likadant varje gång vore exempelvis att blint hälla från ett 10-årigt fat direkt ner i flaska katastrofalt.

 

Detta för att alla fat egentligen är unika. Låt säga att 3 fat görs av samma träd. Spriten som lagras i faten kommer från samma batch. De tre faten har lagrats inom 5 meter från varandra på samma plats under samma tid. Denna sprit kommer att smaka olik varandra. Låter det knasigt? Jag har smakat på liknande omständigheter och alla de smakade mycket olika.

 

Träd lever, de har olika stora porer i hela stammen. De kan klyvas på olika sätt, de kan sättas ihop på olika vis, de kan brännas på insidan olika mycket både med flit eller utan, trädet fick olika mängd solljus under sin levnadstid. Ni hör, omständigheterna gör att kombinationerna blir närmst oändliga.

 

Detta är just varför det är så viktigt att blanda från olika fat för att få samma produkt. Vill en producent samtidigt ha en komplex och karaktärsfull whisky kan många fat gå åt till en 10 åring, kanske snittåldern i själva verket är 12-13 år. Med ålder kommer komplexitet från just lagringen.

Häller whisky i glas

Vad gör lagringen?

Ju längre den lagras ju mer tar lagringen bort från rådestillatet (den klara genomskinliga spriten som läggs på fat och först efter 3 år är whisky). 

 

Rådestillat är mycket livligt. Innan lagring smakar spriten extra mycket av lätt frukt såsom grönt äpple och den smakar även som mest av rök. Fat och lagring lägger på nya smaker som döljer de unga sådana.

 

Med NAS finns helt plötsligt en uppsjö av fat som kan användas. Allt från pigga, krya råbarkade treåringar till mjuka, söta, lena och komplexa 25-åringar. Om ett typiskt använt bourbonfat innehåller rökig Islay-whisky i 5 år för att sedan användas kommer spriten troligtvis vara extra rökig och ha kvar mycket färsk frukt från rådestillatet.

 

Om samma typ av sprit istället lagrats på ett fat som tidigare innehållit exempelvis Oloroso Sherry får ligga där i 20 år kommer spriten ha fått stora inslag från sherryn och från lagringsperioden. Blandas dessa två spriter ihop, kommer den smaka mycket annorlunda än sina två ursprung och komplexiteten kommer skjuta i höjden.

 

Läs också: Allt om whiskylagring

När whiskyn blir för populär

Det kommer ett litet problem med whisky som har ålder och en siffra där fram. Blir den låt säga 50% mer populär på en 5-års period och säljer bättre och bättre kan det börja sina med de fat som typiskt ingår. Detta gäller egentligen all whisky som har siffror men extra mycket ju äldre de är. 

 

Här finns några lösningar:

 

1: Höj priset på den så att den säljer "sämre" och kan därmed levereras i samma takt. 

2: Sluta sälja den, då finns det helt plötsligt många gamla fat kvar.

3: Erbjud fler sorter fån samma destilleri som inte alls behöver samma mängd äldre fat. Detta kan i sin tur kan mildra prishöjning på den redan existerande årsmärkta då det håller försäljningen hög för totalen från företaget. Detta ger dig även fler alternativ från ett destilleri som du redan gillar.

 

Om vi också bortser från ett annat fenomen med att göra en så billig produkt som möjligt. Detta blir i whiskys fall en whisky som har exakt treårig sprit, exakt 40% alkohol och billigast fat möjligast. Då kan alternativ 3 vara en utmärkt tid för fin NAS whisky att komma in!

Aberlour A'bunadh NAS whisky i glas

NAS på frammarsch 

Non Age Statement whisky har inte bara fötts ur bristvara av gamla fat. Det finns en flexibilitet i hur den kan blandas som ibland ger en mer intressant helhet. Den kan men inte nödvändigtvis vara bra mycket billigare än ett destilleris riktigt gamla utgåvor.

 

Med Aberlour som exempel kan jag med handen på hjärtat påstå att jag föredrar deras A'bunadh som är en NAS mot deras 18-åring. A'bunadh kostar 684:- och 18-åringen 899:-.

 

A'bunadh har också mer whisky i flaskan då den inte vattnas ned innan buteljering medans 18-åringen vattnas ned till 43% (tillsättning av vatten efter lagring är vanligt). 

 

Nu gäller detta mig och för andra kan det såklart skilja mycket i tycke och smak men många av mina stående favoriter i segmentet tenderar att vara NAS. Men jag hoppas att jag väckt ett intresse för varför det är så kul med NAS.

 

Whiskyn som listas här inunder har många olika flaskstorlekar och stilar, jag har därför valt att sortera den i literpris. De skiljer sig mycket åt varandra och lägg märke till om rök finns med i beskrivningen. Det är definitivt en vattendelare det där med rök så beträd varsamt!

 

Missa inte: Bourbon vs skotsk maltwhisky

Finlaggan NAS whisky i whiskykaraff

Listan för den nyfikne

Jameson Black Barrel | Nr 85222 | 385 kr - 550,00 kr/l

En intressant tappning på den klassiska Jameson. Faten som ingått vid lagringen har fått en extra bränning på insidan för att ge nytt "liv" till eken. 

 

För er som är erfarna med Jameson får här en whisky med lite mer djup. Mognare frukter erbjuds istället för de typiska "ljusare" aromerna.

Finlaggan Batch Strength - Islay Single Malt | Nr 518 | 388 kr 554,29 kr/l

En överraskande komplex och generös maltwhisky från ett okänt destilleri från ön Islay. För priset har jag nog aldrig fått så mycket. Här finns det rikligt med rök men även en hel del torkad frukt. 

 

Ett visst blomster finns i bakgrunden som även får följe av citrus. På sina 50% alkohol är det dessutom robust och låter konsumenten bestämma själv hur stark den ska vara.

Laphroaig Quarter Cask | Nr 10497 | 499 kr - 712,86 kr/l

En fantastisk whisky för den som gillar deras 10-åring. Här har istället mindre fat fått lagra spriten. Detta innebär högre fatkontakt till vätska vilket intensifierar dess påverkan. 

 

Även om den troligtvis är yngre än 10-åringen har denna en påtagligare fatkaraktär, vilket visar sig i högre mängd vanilj och torkad frukt.

Whiskyfat i Laphroaig destilleri i Skotland

Stauning Rye Whisky | Nr 416 | 599 kr - 855,71 kr/l

Från danska Stauning erbjuds en mycket typisk rågwhisky. Här finns oerhörda mängder ljung, blomster och pepprighet. Det är nästan som om de slängt i lavendel i bränningen enligt mig. 

 

Detta är inte för alla och förvänta er inte något som smakar typiskt skotskt, men för vissa kommer det vara den bästa på hela listan!

Highland Park Cask Strength | Nr 554 | 319 kr 911,43 kr/l

Highland Parks 12-åring har enligt mig länge varit en otroligt prisvärd whisky och gillar man den är det dags att testa cask strength. En något mer avskalad version av 12:an med större fokus på rådestillatet. 

 

Med cask strength menas hur stark whiskyn var direkt från fatet och detta innebär oftast i detta fall högre än 60%. Här finns rök, ljung, honung, anis och vanilj.

Nikka from the Barrel | Nr 551 | 479 kr - 958,00 kr/l

Otroligt söta aromer finns i denna whisky från Japan! Låter marsipan som en trevlig arom är denna den första whisky jag tänker på. 

 

En väldigt rik whisky, också denna har en rejäl alkoholhalt på 51,4%, vilket nästan inte märks då sötman och den höga viskositeten gör att den känns len. Stark rekommendation till dem som gillar långlagrad bourbon då många aromer påminner om just det. 

 

Läs även: Den bästa japanska whiskyn på Systembolaget

Aberlour A'bunadh | Nr 445 | 684 kr - 977,14 kr/l

En otroligt nyanserad whisky med något för de flesta som gillar skotsk whisky. En viss mängd rök som snarare får agera som lite "ryggrad", torkad frukt, choklad och nötter från Oloroso fat. Här finns också lätt frukt såsom citrus och ljung. 

 

Prislappen kan avskräcka, men det är mycket whisky! Receptet är tydligen efter en upphittad flaska bakom en vägg under ombyggnation.

High Coast Berg | Nr 82375 | 499 kr 998,00 kr/l

Sveriges egna High Coast bjuder här på enorma mängder Pedro Ximénez influenser i sin Berg. Ingen rökig sprit till denna utgåva och stort fokus på faten som mättats med rikliga mängder PX sherry. 

 

Stora mängder torkad frukt finns här, även apelsinskal, honung och vanilj. High Coast kompromissar inte med alkoholhalten på sina 50% som den enkelt kan avnjutas på.

Ardbeg Uigeadail | Nr 10407 | 779 kr 1 112,86 kr/l

Är denna ännu mer komplex än A'bunadh? Röken är typisk Ardbeg, dvs mer än påtaglig! Den har i detta utförande tämjts av stora mängder Oloroso-inslag så här finns torkad frukt, choklad och nötter. 

 

Tjära kommer in som en solig dag på ett gammalt båtvarv och får umgås med tång. För er som inte gillar så söta aromer i rökig whisky har Ardbeg en whisky som heter Corryvreckan också!

Victoriana Glen Scotia  | Nr 40257 | 799 kr - 1 141,43 kr/l

För att beskriva denna skulle det krävas flera A4-papper och att dricka en hel flaska under flera månader bara för att komma fram till alla aromer. 

 

Glen Scotia bjuder här på en subtil men samtidigt kraftfull, nästan utmanande whisky. Smakar olika varje gång, spännande!

 

Köp nu: Följ med på en spännande whiskyprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS