Öl & Whisky
Skribent Frida
Jan 06, 2017

Mörk Lager

Mörk lager är, självfallet, en mörkfärgad öl som har något mer rostad maltsmak och vanligtvis högre alkoholhalt jämfört med ljus lager. Kan även inneha lite sötma och beska. Görs genom att använda mörk malt.

Vienna Lager
Klassisk gul till tegelfärgad lager som ursprungligen bryggdes i Österrike under 1800-talet. Vanligtvis en rödaktig bärnstensfärg med en mycket maltig rostad karaktär, subtil humle och en antydan av sötma. Ölstilen bryggs med hjälp av en trestegs process och oftast används tre maltsorter: München, Pilsner, rostat Wienmalt och ibland lite vete.

Märzen
En traditionell Bayersk, Tysk öl från 1500-talet. Användningen av termen Märzen, som är tyska för mars, innebär att ölet bryggdes i mars enligt ett särskilt recept som skulle tillåta ölet att lagras under den tid då bryggning av ny öl ej var möjlig på grund utav den varma temperaturen. Stilen var typsikt mörk i färgen,  fyllig och bitter. Idag varierar färgen mellan ljus (helles) till mörk (dunkles).  Dock vanligtvis mörk kopparfärgad, fyllig och rik med en ren, torr och något rostad smak. Kallas även Festbier eller Oktoberfestbier, då den är den traditionella Oktoberfest-ölen.

Munich Dunkel
En rubinfärgad öl som oftast är smidig, rik och komplex. Fyllig och moderat beska för att endast väga upp sötman. Vanligtvis tillsätts tysk noble humle så som Hallertau och Tetnang. Toner av kaffe och choklad.

Schwarzbier
En mörkfärgad öl som oftast är torr, uppfriskande och har en lätt kropp. Är vanligtvis inte baserad på bränd eller rostad malt för sin bitterhet, utan mer fokuserad på humle-beska.

Bock
Denna mytomspunna öl härstammar från det medeltida Tyskland och bryggdes för första gången runt 1200-talet e.Kr av ett bryggeri i Hansastaden Einbeck. Stilen kom sedan till bryggerier i München under 1600-talet. I München uttalas "Einbeck" som "en manlig get" och därmed blev ölen känd som Bock. Ölen har en mörk bärnsten- till brun nyans och är i allmänhet starkare än en typisk lager, robust maltkaraktär med en balanserad humle-beska. Humlen får inte komma i vägen för maltsmaken, de flesta är därmed endast lätt humlade.

Dubbel Bock
Är som namnet antyder en kraftigare Bocköl med högre andel malt vilket ger en mörkare färg, fylligare öl och högre alkoholhalt. Ölen balanseras upp med mer humle. Resultatet blir en kraftig och bastant öl som länge har ansetts vara en drickbar måltid. Vanligt med rostade toner och en alkoholhalt mellan 6,5% till 9%.

Eisbock
Denna version skapas genom att man fryser ölen och tar bort en del av isen. Kvar blir en fylligare och kraftigare öl med högre alkoholstyrka, vanligtvis mellan 9% till 15%.  Ölen kan vara röd-brun i färgen till kolsvart med sirapsliknade kropp. Humlen skjuts åt sidan  av en fullproppad maltkaraktär och den starka alkoholen. Toner av karamell, kryddor och frukter.

Rauchbier
Detta är en ölstil som görs i framförallt Bamberg, Tyskland, men har även börjat dyka upp på andra platser och även under andra namn. Det unika med denna öl är att det används under bryggningen rökt malt som vanligtvis röks över fuktiga loggar utav bokträd. Detta bidrar med animaliska toner till ölen så som rökt kött men även ciggar och tjära.

 

Lär dig mer om öl och dess olika stilar på våra ölprovningar

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS