Vin & mat
Julia S
jun 11, 2021

Klassisk Rioja-favorit

Den spanska vinproducenten Marqués de Murrieta är en favorit för många när det gäller Rioja. I 90-talets Sverige var det Spanien som var det stora vinlandet. De flesta viner vi drack var härifrån och framför allt var det vinerna från Rioja som vi uppskattade mest av allt.

 

I den här artikeln kommer vi att fokusera på en klassisk vinproducent från Rioja. Vill du veta mer om moderna viner från vindistriktet Rioja så förklarar Johan Franco Cereceda fenomenet och ger tips på några riktigt bra Rioja-viner med moderna inslag.

Rioja - klassiskt vindistrikt

Rioja ligger i norra Spanien och är ett av Spaniens mest berömda vindistrikt. Med sitt läge mellan två bergskedjor, Sierra de Cantabria och Sierra de la Demanda, har området skydd för nordliga vindar och sommarhetta söderifrån och får därmed ett ypperligt klimat för vinodling. 

 

De olika zonerna Rioja Alta och Rioja Alavesa har ett svalt klimat som ger en aning friskare druvor och eleganta viner. Rioja Oriental i öster har ett varmare klimat som ger upphov till kraftiga vinvarianter. Rioja-området består av tre zoner och man blandar ofta vinerna från de olika zonerna till en produkt. 

 

De röda Rioja-vinerna baseras oftast på druvorna tempranillo eller garnacha, med en del mazuelo som ger vinet en härlig färg, strävhet och friskhet, som man kan använda för att ge vinet mer fyllighet och en viss aromatisk touch. De vita Rioja-vinerna baseras framför allt på druvan viura, och ibland också på druvorna malvasia och garnacha blancha.

 

Men som alla känner till så ändras trender och smaker och det som var en tidigare favorit är kanske inte det längre. Vi upptäckte nya vinländer och sedan flera år tillbaka så är det viner från Italien som de flesta väljer. Det har faktiskt gått hela 13 år sedan Spanien var det land som vi drack mest vin ifrån. 

 

Rioja har av många länge kanske setts lite gammalt och tråkigt men nu håller Spanien åter på att komma tillbaka med många nya spännande viner och områden. Framför allt Rioja har fått ett uppsving och dricks mer och mer. En klassisk producent som alltid levererar hög kvalitet är Marqués de Murrieta och på Systembolaget finns bland annat deras Reserva.

 

Läs vidare: Lär dig mer om hela vinregionen Rioja + 5 vintips.

Vinflaska och glas.

Anrik vinproducent från 1800-talet

Marqués de Murrieta är en vinproducent med anor från gamla tider. Grundaren Luciano de Murrieta kommer ursprungligen från Peru men kom till Spanien i början av 1800-talet. 

 

Luciano de Murrieta hade en dröm om att utveckla vinodlingarna i Rioja då han ansåg att det fanns förutsättningar här för att göra bra viner. För att lära sig mer om vinodling och vinframställning reste Luciano till Bordeaux i Frankrike och utbildade sig där. 

 

I Bordeaux lärde han sig mycket då Bordeaux var på den tiden centrum för kunskap kring vin och dess odlingar. Bland annat fick han lära sig hur viktig fatlagring är för vinerna. Det kan vara svårt för oss i dag att tänka då vi ofta tänker på fat när vi tänker på Rioja. 

Den första fatlagrade Riojan

På 1860-talet var fathantering för att lagra vinerna inget som användes. Man hällde helt enkelt ut vinet om det fanns kvar i faten när nästa vin skulle fyllas på. Det här var något som Luciano ändrade på. Han hade ju lärt sig vikten av fatlagring i Bordeaux. Så på sin gode vän Duque de la Victorias vingård tog Luciano fram den första ekfatslagrade Riojan som någonsin tagits fram. 

 

1872 köper Luciano de Murrieta sin egna vingård Ygay och började exportera och sälja sina viner. Vingården Ygay har fått ge namn åt Marqués de Murrietas toppvin Castillo Ygay. Med tiden växte företaget och man köpte mer och mer mark för vinodlingar. I dag har man cirka 300 hektar med odlingar. Företaget köper aldrig in druvor från andra odlare utan äger all mark som druvorna växer på. De anser sig få bättre kontroll av kvalitén på så vis. 

 

Idag ägs bodegan av Vicente Cebrian Sagarriga och endast två familjer har ägt bodegan sedan starten på 1800-talet. Bodegan ligger i den södra delen av La Rioja Alta vilket är ett område med högre temperatur. Tillsammans med den mineralrika jorden ger den högre temperaturen förutsättningar för att göra viner av världsklass.

 

Läs också: Det franska succévinet Château Bouscassé

Vinodling.

Omtyckta favoriten Marqués de Murrieta Reserva

Vinet Marqués de Murrieta Reserva är en klassisk röd Rioja med alla dess attribut. Druvorna som används till vinet är garnacha, graciano, mazuelo och så klart tempranillo, den spanska nationaldruvan. Skörden sker för hand och jäsningen sker i ståltankar. Efter avslutad jäsning pressas skalen genom en mjuk och långsam process. Reservan lagras på amerikanska ekfat om 225 liter i 21 månader, där 8 av dessa månader är nya. Efter avslutad fatlagring får vinet mogna på flaska ytterligare minst 12 månader, gärna längre.


Färgen är mörk och röd. Doften på vinet är utvecklad och kryddig. Redan vid första sniffen far tankarna iväg till en klassisk Rioja. Vi känner en härlig doft av dill, tobak, plommon, mörk choklad, läder och kryddor. Smaken är utvecklad med dill, kryddor, fatkaraktären, vanilj, tobak, plommon och mörk choklad. Det är ett fylligt vin med fin syra och bra strävhet. Strävheten finns där som sig bör men den tar aldrig över. Lång och smakrik eftersmak. Det är helt torrt utan något som helst socker i sig.

 

Missa inte: Här är vinerna som vinner på att lagras

Att servera till

Vad passar då att äta till det här vinet? Väldigt mycket skulle svaret på den frågan kunna vara. Marqués de Murrieta Reserva är ett väldigt lättmatchat vin. Det passar bra till rätter med fläsk, nöt, lamm eller kyckling. Ett förslag på maträtt är grillad lammfilé, här hittar du ett härligt recept på lammfilé ihop med rotfrukter och mangosallad.

 

En fläskfilé med couscous och en ostkräm blir också gott. Det här receptet är perfekta att kombinera Rioja med.

 

I dag är det Reservan från 2015 som säljs i Sverige och den går utmärkt att dricka nu. Häll gärna upp den på karaff en bra stund innan servering, gärna flera timmar innan så vinet hinner öppna upp sig. Vill man så går det utmärkt att spara det här vinet i källaren i flera år. Det kommer fortsätta utvecklas under lång tid framöver.

 

Vet du någon mer som gärna väljer Rioja när det vankas ett glas? Dela gärna artikeln!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS