Upplevelser
Sommelier Johan
Jun 19, 2018

Magiska möten: italienskt vin och europeisk ostSommaren kom med besked redan i maj, och så här i mitten på juni så närmar sig midsommar med stormsteg. Dags att lägga in sill, välja öl och nubbe samt plats för årets midsommarstång ter sig aktuellt igen. Men innan dess bjuder vi på Taysta in till en annan sida utav gastronomins höjdpunkter, nämligen en ost- och vinprovning på Svampen i Örebro.

I skön miljö på hög höjd, med utsikt över Örebro slår sig gästerna ned vid uppdukade bord. Ost med tillbehör, samt upphällda viner står  placerat på ett för alla individuellt provningsprotokoll.

Aftonen inleds omgående med att bedöma och jämföra vinernas olika smaktyper och karaktär. Allt efter ordning, enligt en grundläggande vinprovningsmetodik, utefter utseende, doft och smak. Var och ett av vinerna får givetsvis sin egen presentation utav ursprung, producent och tillverkningssätt.


Vi startar kvällen med en Prosecco


Aftonens första droppar, och därmed en önskan om att alla känner sig välkomna, blev en Prosecco. Med detta mousserande vin övade vi på vinprovningsnetodiken, samt diskuterade hur denna som bäst avnjutes, som glasvin eller med tillbehör.


Här bör ett ostexempel sannolikt vara av den lite mildare typen. Detta är ju förstås subjektivt, någon i gruppen föredrog aftonens Roquefortost. Osten sägs få vinet att sjunga, i alla lägen en smaklig kombination, där det sällan går fel.

Italienskt vin och fransk ost


Musella Valpolicella Superiore från Italien med den franska kittosten Epoisee Chalencey placerades på klockan 12 på tallriken. Ett generöst och fruktigt rött vin med pigg syra.


I mötet med en krämig kittost med tydlig sälta blev det något av aftonens favorit. Lång eftersmak med tydliga avtryck av både smörighet och rostade hasselnötter.

Italienskt vin och Schweizisk ost


Gagliole Rubiolo Chianti Classico med den schweiziska hårdosten Appenzeller Edelwurzig, placerad på klockan 15 på tallriken. Detta italienska smakrika vin med tydlig rostad fatkaraktär gör sig som bäst med ett tilltugg eller en maträtt.


Tilltugget, i detta fall var en lagrad hårdost, med hög smak. I mötet öppnades vinet upp för en len om lång eftersmak. Mötet bjöd på både tydlig mörk körsbärsfrukt och nötighet, samt en ton av nyrostat kaffe.

Italienskt vin och ost


Livio Pavese Corniolo med den italienska vitmögel osten Duo Tryffelbrie, placerad på klockan 18 på tallriken. Ett torrt men smakrikt rött vin från norra Italien. Med tydlig stävhet, fann  många i gruppen denna som en aning tufft att avnjuta som glas vin.


I mötet med tryffelbrien mjuknade både vinets strävhet och syra. Lång eftersmak. Som bekant för många är att just tryffelmarker finns i Norditalien, där just detta vin kommer ifrån. Kan ju bara bli bra, eller?


Dessutom öppnade vinet upp för sin generösa frukt efter att lite tid i glaset, i kontakt med luften. Detta gav oss tillfälle att prata allmänt kring vad dekantering av ett vin innebär, samt vad som egentligen händer.

Sydafrikanskt vin och fransk ost


Nederburg Winemaster's Reserve Riesling med den franska blåmögelosten Roquefort Papillon, placerad på klockan 21 på tallriken. Denna ost på fårmjölk, som också var den med högst sälta för kvällen, kombinerade vi med fördel med ett väl kylt vitt vin.


Vinets i jämförelse med de tidigare bjöd på en tydlig restsötma, som i samklang med ostens sälta gav oss en fin avslutande upplevelse med lång eftersmak.


Här fann några i gruppen det extra intressant med ytterligare tillbehör, som till exempel lite marmelad, för en fulländad smakupplevelse.


Därmed har denna underbara afton kommit till sitt slut. Vi tackar för oss för denna kväll och vi ser fram emot att se er igen på kommande provningar med Taysta.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS