Vin & mat
Skribent Frida
Jan 07, 2017

Madeira

Madeira och dess olika druvor


Sercial vinifieras till torra viner. Den ger ganska bra avkastning men är svårplanterad, växer på hög höjd i speciella lägen med lång mognadstid. Smaken på druvan är svag, men doften påfallande. Som ungt är vinet rått och obehagligt på tungan. De 20 åren på fat som krävs för vintage-viner ”Frasqueira” är precis lagom för att tämja den vildaste syran. Unga smakar de som ett mellanting av apelsin och citron, med lång fatlagring kommer nötter och petroleum. Liknar något en mogen riesling på grund av hur utvecklingskurvan ter sig i mognad och karaktär. Den längre mognadsperioden bidrar till lägre skördeuttag, en riklig komplexitet tack vare den ökade fenoliska mognaden och en bättre struktur eftersom syran i vinerna blir högre av det svalare klimatet.

 

Verdelho vinifieras till halvtorra viner. Den växer på den svalare norra sidan av ön. Vinerna från denna gröna druva har mer rondör än Sercial och hamnar mellan den och Bual i rikedomsnivå. Syran är något lägre än Sercial och dessutom finns det i vinerna en sötma som mjukar upp ytterligare. Smaken har oftare toner av honung och torkad frukt för att med åren i fat utveckla rostade smaker av kaffe och choklad. Verdelho är extremt intressant och mångfacetterad då den i sin komplexitet och struktur är användbar i allt från kombinationer med mat till högklassiga upplevelser på egen hand. Stilen, som druvan ger i slutprodukt, med en hög syra i kombination med god sockernivå och kropp uppfyller alla variabler för god kvalitet.

 

Boal vinifieras till halvsöta viner på de varmare delarna söder på. Den aromatiska gröna druvan Boal ger ofta de mörkaste vinerna på ön med låg avkastning. Mer rikedom än Sercial och Verdehlo men inte lika söt som Malvasia. Druvan bjuder på vanilj, torkad frukt och karamell. Vinerna är en bra introduktion till madeiraviner. De uppvisar ofta en balans mellan syra och sötma vilket kan uppfattas behagligt för den ovana intagaren. Den låga avkastningen påverk priset men kvaliten är också därefter.

 

Malvasia vinifieras till söta viner. Plantan är en skygg växt som kräver undangömda, soliga lägen nere vid havet. De små runda druvorna får där mogna tills de liknar små russin vilket ger viner som är intensivt söta och kan ha upp till 140g restsocker per. Karaktärer som återfinns är honung, russin och karamell.

 

Tinta Negra Mole  vinifieras till varierade grad av sötma. Mer än hälften av alla druvor som odlas på madeira är av sorten Tinta Negra Mole. Druvan är känd för sin förmåga att, blandad med de nobla druvorna ovan, ge dessa en speciell karaktär. Det är en korsning mellan pinot noir och grenache som ger högre skördeuttag och är lättare att odla än tidigare nämnda druvor. Tinta Negra Mole är inte en lågkvalitativ druva i sig, men används antingen ensamt i de enklaste vinerna eller blandas in med högst 15 procent i de ovanstående. Beroende på vingårdens höjd över havet och när man avbryter jäsningen kan denna druva imitera de andra på ön. På grund av det höga skördeuttaget och att druvan är lättodlad så används druvan logiskt som en bas för majoriteten av madeirablandningarna.

 

Vinerna har ofta hög komplexitet och är lagringsdugliga. De ädla druvorna används i de mer komplexa stilarna Special Reserve, Extra Reserve och Vintage Madeira. Tinta Negra Mole ger olika stilar av Finest och Reserve där den kör solo i det förstnämnda och blandas med någon av de ädla druvorna i det sistnämnda. De vinerna är enklare och i en lägre prisklass.

 

Lär dig mer om Madeira och dess olika stilar på våra starkvinsprovningar

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS