Recept
Riin R
feb 25, 2022

Bäst macaronsrecept 2023

120 min

13 ingredienser

Svår

Många säger att det är väldigt svårt att göra macarons - det stämmer. Men det är värt det! Och med ett riktigt bra macaronsrecept då blir det mycket enklare.

 

Macarons är delikata kapslar som är frasiga på utsidan och härligt sega på insidan. Dessutom går de att baka i alla möjliga färger, med olika smaksättningar och är naturligt glutenfria.

 

Om du har någonsin försökt dig på att baka dessa små godbitar hemma så vet du med säkerhet att det verkligen kan gå hur som helst. Men vi har riktigt bra tips och trix för göra det lättare.

 

I den här artikeln delar vi med oss av vårt bästa macaronsrecept som du garanterat kommer att lyckas med! Dessutom får du några tips på goda macaronsfyllningar. Vi går även igenom hur man bakar macarons utan mandel. 

 

Är du sugen på att baka veganska macarons så har makronexperten Miss Macaronia förberett ett veganskt macaronsrecept där man ersätter äggvitor med kikärtsspad. Drömmer du om en riktigt god vegansk macaron borde du definitivt prova det här receptet!

Historien bakom macarons

Enligt flera mathistoriker så kommer macarons ifrån arabvärlden och introducerades i Frankrike först under renässansen. De såg inte riktigt ut som dagens macarons gör utan mer som enkla och platta mandelkakor. Dock gjordes de på nästan samma ingredienser som idag, nämligen mandlar, socker och äggvitor men var fortfarande långt ifrån hur dagens makron ser ut. 

 

Det tog några århundraden till innan det kända parisiska konditoriet Ladurée kom på att lägga ihop dessa spröda mandelkakor två och två med en söt fyllning emellan. Tillsammans med konditorn Pierre Hermé experimenterade de fram många spännande fyllningar. Detta var i början av 1900-talet och mycket har hänt sedan dess.

 

Det franska ordet ”macaron” kan uttalas med ”o” eller ”å”. Här kan du höra flera exempel på hur fransmän uttalar ordet "macaron". Ordet påstås komma från italienskans ”maccare”, vilket betyder ”knåda” eller ”stöta”. Känner du dig osäker på uttalet av macaron får du gärna använda den svenska motsvarigheten makron som är etablerad sedan många år tillbaka. 

Klassiska och nya smakkombinationer

Det finns nästan oändliga smakkombinationer att välja mellan. Man kan inte gå fel med klassiska macaronssmaker såsom choklad, pistasch, vanilj och hasselnöt. En annan klassiker är rosa macarons med hallonsmak. Känner du dig mer äventyrlig finns macarons i många andra spännande variationer. Något för alla smaklökar! 

 

Hemligheten bakom fina, färgglada makroner är att använda pastafärg. Det finns ingen begränsning för vad man kan välja för färg – macarons finns bland annat i blått, gult, rött, grönt, svart och rosa. Det går även att använda sig av vanlig karamellfärg men med marängbaserade recept som macarons är det viktigt att smeten inte ska bli för lös. Därför rekommenderar vi att använda pastafärg istället. 

 

Ett annat tips är att göra färgen lite mer intensiv än du först tänkt dig – färgen försvagas nämligen lite under gräddningen. 

Kan man ha karamellfärg i macarons?

Kan man då ha karamellfärg i macarons? Det går även bra att använda karamellfärg men detta påverkar då mängden vätska i macaronsmeten. För att få ett lyckat resultat så är det väldigt viktigt att det är exakt mängd med vätska och torra ingredienser. 

 

Ett knep är att addera lite extra mandelmjöl, ca 1 tsk. Ett annat alternativ är att koka upp karamellfärgen på låg värme och addera maizenamjöl - då kan du få till nästan samma resultat som pastafärg.

Om du saknar pasta- eller karamellfärg

Har du ingen pastafärg eller känner du inte för att börja experimentera med färg så är även vita macarons väldigt fina och passar perfekt ihop med vaniljsmak. Du kan dessutom färga och smaksätta din macaronsfyllning till en fin färg. Vita macarons med olika fyllningar i olika färger är dessutom väldigt vackert det med. Och mycket enklare att göra. 

 

Vanligast, eller snarare, de klassiska macaronsen hade ingen smak i kapslarna. Utan smaken var alltid i fyllningen och fyllningen var oftast någon typ av smörkräm. Självklart är det inte så idag, men det är alltid roligt att veta vad som är originalet. Och sedan kunna se hur utvecklingen har gått. 

 

Tips! Om du letar efter fyllningar på macarons bland engelska/amerikanska recept - ta då i åtanke att de är oftast väldigt söta. 

Färdiga macarons med olika fyllningar och färger
Lime-, grapefrukt- och citronmacarons

Macaronsfyllningar och macaronssmaker

Vi börjar föst med att lista några nya och spännande macaronsfyllningar och går sedan över till några klassiker. Vi går även igenom hur du kan smaksätta själva macaron-locken. Fyllningarna här nedan räcker till ca 20-25 macarons. Vilken blir din nya favorit macaronsfyllning?

Gula macarons med smak av Whisky Sour

Vill du överraska en whiskyälskare med något sött?  Gillar du whisky? Då borde du definitivt prova den här kombinationen av söta macarons fyllda med en syrlig smörkräm. 

 

Utgå från grundreceptet för macarons längst ned och färga makronsmeten med gul färgpasta. Denna goda macaronsfyllning består av: 100 g mjukt smör, 1,5 dl florsocker, 1 äggula, citronskal från 1/2 citron, 1 tsk valfri bourbon och några droppar gul pastafärg. Vispa alla ingredienser med elvisp. Denna macaronsfyllning kan bli lite rinnig, men den stelnar i kylskåpet. 

 

Missa inte: Gör en förstklassig Old Fashioned hemma

Rosa macarons med smak av Pink Grapefruit G&T

Cocktailen Pink Grapefruit Gin & Tonic är en favorit hos många. Vi kan varmt rekommendera att baka G&T macarons. Det är faktiskt enklare än vad det låter.  

 

För att göra det så enkelt som möjligt kan du återigen utgå från grundreceptet för makroner och tillsätta några droppar rosa pastafärg i smeten. Blanda sedan en macaronsfyllning bestående av: 100 g mjukt smör, 1,5 dl florsocker, 1 tsk valfri gin, skal från 1/3 rosa grapefrukt och en skvätt färskpressad grapefruktjuice och några droppar rosa karamellfärg i smörkrämen. Vispa allt med elvisp.

Svarta macarons med lakrits & citron

Gillar du lakrits? Då borde du definitivt baka dessa goda macarons med lakrits och citron. Smaksätt smeten med lakritsarom och färga med några droppar svart pastafärg. 

 

Fyll makroner förslagsvis med citronsmörkräm. Utgå från grundreceptet för smörkräm och tillsätt lemoncurd och citronskal från 1/2 citron. Et voilà!

Godast chokladmacarons deluxe

De mest populära macaronsen är just chokladmacarons. Färgen får du till genom att bland pastafärg med blått, rött och gult i lika delar. Tillsätt lite extra gult tills du får en chokladig ton på färgen. Addera färgen till den färdiga macarondegen. 

 

Du kan antigen välja på att göra en chokladsmörkräm eller en chokladtryffelkräm som påminner om chokladtryffel eller en fluffig chokladmousse. Vad gillar du bäst? 

 

Vi tycker att chokladkrämen är godast eftersom den är minst söt och rätt fyllig i sin konsistens - vilket matchar väl med macaronsen som är lite frasiga och sega. Du kan även välja mellan att tillsätta mörk choklad eller mjölkchoklad. Eftersom macarons är rätt söta som de är, så föredrar vi mörk choklad. 

 

Chokladsmörkräm består av 100 g mjukt smör, 1,5 dl florsocker och 2 msk kakao. Du kan även addera 1-2 msk smält mörk choklad så blir det lite fylligare, låt i så fall den smälta chokladen svalna innan du tillsätter den.

 

Du kan alternativt göra en chokladtryffelkräm till dina chokladmacarons. Smält 100 g mörk choklad över vattenbad. Koka upp 1/2 dl grädde, ta av från plattan och addera den smälta chokladen. Tillsätt en klick smör och en nypa salt. Låt stå i kylen i ca 1-2 timmar.

 

Älskar du chokladmousse? Då måste du prova göra dina chokladmacarons med en riktigt god chokladmousse. Här har Carl Butler tagit fram en jättegod chokladmousse som passar till macarons.

Blåa macarons med smak av blåbär 

Färga dina macarons till den önskade blåa nyansen som du önskar. Sedan är det bara att göra en god blåbärskräm till fyllning: 100 g mjukt smör, 1,5 dl florsocker och 2 msk mosade blåbär. Du kan även använda blåbärssylt. Tillsätt blå hushållsfärg. 

 

Vill du ha mer inspiration på spännande macaronssmaker? Linda på Cupcakesfluffan har förberett en lista på underbart goda macaronsfyllningar.

Juliga macarons med kanelsmak

Vad är mer juligt än pepparkaka? Vi provade därmed att göra pepparkaksmacarons tills vi fick ett riktigt bra resultat. De påminde om mjukpepparkaka och var väldigt goda. Du får till den bruna färgen som för chokladmacaronsen här ovan. Addera till macaronssmeten 1 nypa julkryddor. 

 

Julkryddor: Blanda en skål med 1 kryddmått malen ingefära, 2 kryddmått kanel, 1 kryddmått kryddnejlika och 1/2 kryddmått kardemumma. 

 

Fyllningen består av 100 g mjukt smör, 1,5 dl florsocker och blanda med 1 nypa julkrydda. Smaka av så du får önskad smak.

Saffransmacarons med mandelmassa

Vill du bjuda dina gäster på lite lyxigare fika kan vi varmt rekommendera denna magiska kombination. Mortala saffranen med lite socker, ca 1 tsk. Utgå ifrån grundreceptet och blanda i saffranen. Pastafärg behövs ej, låt saffranen göra sin grej. 

 

Till fyllning hade vi 200 gram mandelmassa blandat med 1 dl vispad vispgrädde. Du kan börja med att addera lite grädde i taget tills du får en konsistens som du tycker om. Vi har även provat med enbart medelmassa och det gav även det ett lyckat resultat.  

Rosa macarons med smak av hallon

Färga macaronssmeten röd och gör en god hallonsmörkräm: 100 g mjukt smör, 1,5 dl florsocker och 2 msk mosade hallon. Tillsätt röd hushållsfärg. 

 

Det finns även en variant på detta som påminner om vår chokladtryffelkräm här ovan. Fast istället för kakao och mörk choklad använder vi färska hallon och vitchoklad. Vi kallar det vit chokladtryffelkräm med hallon. Smält 150 g vitchoklad i vattenbad. Värm försiktigt i en kastrull  2 msk grädde, 50 g hallon och 1 msk strösocker - låt det kocka upp. Ta av kastrullen från plattan och blanda i vitchoklad samt röd karamellfärg. Låt stå i kylen i ca 1-2 timmar. Du kan även först mixa hallonen om du önskar en lenare kräm.  

Färdigt mandelmjöl eller mala eget?

För att baka dessa små godsaker kan man antingen använda ett färdigt mandelmjöl eller mala eget mandelmjöl på skållade mandlar. Båda alternativ fungerar bra men ett färdigt mandelmjöl är att föredra om du vill göra det så enkelt som möjligt för dig. 

Göra eget mandemjöl

Om du däremot vill prova att göra mandelmjöl så behöver du ca 2 dl hela skållade sötmandlar som du maler med en mandelkvarn eller en matberedare. Var noga med att inte köra dem i matberedaren för länge – efter ett tag kommer mandlarna börja släppa ifrån sig olja och då finns risken att du får mandelsmör istället för makroner. 

 

Hur skålar man mandlar då? Häll i mandlar (med skal) i en kastrull och koka dem i 1 minut tills skalen börjar komma av. Rensa bort skalen och därefter skölj mandlarna under kallt vatten. Låt dem torka.

 

Av 1 dl mandel blir det ca 1,3 dl mandelmjöl - så du behöver ca 2 dl hela mandlar för att få tillräckligt med mandelmjöl för att kunna göra ca 20-25 macaron. 2 dl hela mandlar väger ca 130 g.

 

Tips! På bilden här nedan ser du skillnaden på att använda vanligt bakplåtspapper (högst upp till vänster) och att använda macron-silikonmatta. Det är väldigt svårt att få till de karaktäristiska kanterna eller ”fötterna” längst ned om du inte använder en silikonmatta.

Nybakade mandelkakor svalnar på en plåt
Chokladmacarons, gin & tonic -macarons, whiskysour-macarons och lakritsmacarons

Så här bakar du macarons utan mandel

Leter du efter hela det klassiska receptet på macarons? Det hittar du längst ned på sidan. Men om du är allergisk mot mandel? Då har du kommit helt rätt. Misströsta inte – med några små ändringar kan även du njuta av himmelskt goda macarons. Du kan exempelvis ersätta mandel med solroskärnor eller pumpakärnor. Här kommer ett bra macaronsrecept för macarons utan mandel som passar för alla typer av macaronsfyllningar. 

Macarons utan mandel

Du behöver:

2 st äggvitor

0,25 dl strösocker

60 g malda solros- eller pumpakärnor (ca 0,75 dl)

1 tsk vaniljsocker

4 dl florsocker

Några droppar pastafärg om så önskas

 

Gör så här: 

  1. Låt det färdigmalda ”mjölet” torka i minst 1 timme. Sikta det sedan noggrant med hjälp av en finmaskig sil. Upprepa gärna några gånger för att få bort de stora bitarna.
  2. Sätt ugnen på 130°C (över- och undervärme).
  3. Vispa äggvitorna i en bunke (gärna i rostfritt stål eller glas) med hjälp av en elvisp.
  4. Tillsätt lite strösocker i taget tills marängen har blivit toppig och glansig.
  5. Blanda ner de malda och siktade pumpa- eller solroskärnorna tillsammans med vaniljsocker, florsocker och pastafärg.
  6. Spritsa ut smeten på en silikonmatta för macarons så att alla macarons blir jämnstora.
  7. Låt kakorna vila på plåten i ca 15 minuter innan du gräddar dem – detta hjälper till att förhindra dem från att spricka i ugnen.
  8. Grädda makroner i nedre delen av ugnen i ca 8-10 minuter.
  9. Ta bort från plåten och låt svalna innan du fyller dem med smörkräm och lägger ihop dem två och två.

Recept på smörkräm

Du behöver:

100 g mjukt smör

1,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

1 äggula

Några droppar pastafärg om så önskas

 

Gör så här:

  1. Blanda smör, florsocker och vaniljsocker med hjälp av en elvisp.
  2. Tillsätt äggulan och ev pastafärg.
  3. Bred lite smörkräm på en avsvalnad mandelkaka och sätt en annan ovanpå. Var försiktig – mandelkakorna är väldigt spröda och ömtåliga så håll dem gärna runt kanterna för att undvika att de krossas.

 

Läs även: God fransk kycklinggryta coq au vin

En nybakt makron med perfekt konsistensen
Saffransmacarons - de godaste vi provat

De 4 vanligaste misstagen för macarons-nybörjare

För att du ska lyckas med dina macarons har vi samlat de vanligaste misstagen du kan lära dig av. 

1. Varför spricker macarons i ugnen?

Detta händer oftast när det är för många luftbubblor i smeten när man ska grädda makronerna. För att undvika att macarons spricker under gräddningen ska man banka plåten med de färdigspritsade makronerna hårt på köksbänken. Vänd på plåten och upprepa några gånger. 

 

Det är även viktigt att låta macarons vila i ca 45 minuter på plåten innan gräddningen. Att makroner spricker i ugnen kan också orsakas av för hög temperatur under gräddningen. 

2. När macaronsen  blir ihåliga

För att undvika att macarons blir ihåliga är det viktigt att se till att ha rätt temperatur på ugnen. Om ugnen är för varm höjer kakorna sig för tidigt under gräddningen och får därmed ett krispigt skal med ihålig insida. 

3. Macarons utan ”fötter”

För att få de karaktäristiska kanterna eller ”fötterna” på macaronsen ska man låta dem stelna lite innan man bakar av dem. Oftast räcker det med 10-15 minuter – denna lilla paus ger dig tid att plocka undan och att värma ugnen. Men ibland behöver de vila i upp till 45 minuter. Detta beror på luftfuktighet och  temperatur i rummet och fuktigheten i ingredienserna du använt (har du vägt upp dem så är detta inte en faktor). 

 

Varför ska macarons vila? Det är dels för att bilda de typiska "fötterna" men också för att förhindra att macaronens spricker. För att veta om de fått vila tillräckligt länge kan du känna med fingret på kakorna. Om det går att röra vid kakan utan att den kladdar så är de redo att bakas. 

 

När man sedan tar ut kakorna ur ugnen kommer de att sjunka ihop lite och på så sätt bildas den karaktäristiska skrovliga kanten. 

 

Om du använder en silikonmatta för macaron så kommer det vara mycket enklare att få till fötterna.

4. Varför fastnar dina macarons?

Det är dags att ta ut makronerna ur ugnen. När man sedan tar av kakorna från plåten fastnar de. Detta beror på att de inte riktigt är klara än. För att undvika att macarons fastnar kan du öppna ugnsluckan när tiden är ute och prova lossa en av dem. Följer hela kakan med är den klar. Fastnar mittendelen på plåten krävs några minuter till i ugnen.

 

Macaron-silikonmatta gör det även enklare att lossa dina macarons, även om de är lite kladdiga. 

 

Dessa tips borde hjälpa dig att lyckas med dina macarons på första försöket. Men om du mot förmodan ändå sitter där med en hel plåt spruckna misslyckade macarons så är inte allt förlorat! Vad kan man då göra med misslyckade macarons? Misslyckade macarons blir nämligen väldigt goda toppings till glass och tårtor. Dessutom går det bra att frysa in macaronströssel. 

Så här förvarar du macarons på bästa sätt

Det är ganska tidskrävande att baka makroner – därför rekommenderar vi att göra en dubbelsats. 

Går det att frysa macarons? 

Skulle det mot förmodan bli några macarons över kan det vara värt att veta att det går alldeles utmärkt att frysa macarons. Det håller både smak och konsistens. Macarons håller i frysen i upp till 6 månader och upp till 5 månader om du använder smörkräm. Det beror dock hur färskt smöret du använder är - det är smöret som håller i 5 månader i frysen. När det sedan är dags att äta dem är det bara ta ut dem och låta dem tina i kylskåpet under 12 timmar. 

 

Det går även bra att förvara macarons i en tättslutande burk i kylen. Dessutom kan en natt i kylen göra så att de smakar ännu godare än nybakade! Macarons håller i kylen under ca 7 veckor, därefter kan både smak och konsistens bli sämre. 

Vart kan man köpa macarons?

Vill du köpa macarons istället för att laga dem själv? Då kan du leta reda på ett franskt konditori som säljer macarons. Dessutom går det att köpa frysta macarons från franska jätten Picard – dessa hittar du exempelvis i frysdisken på ICA. 

 

Vi hoppas att den här lilla guiden till macaronbak har varit inspirerande och intressant att läsa. Har du inte bakat makron än så rekommenderar vi starkt att prova åtminstone några av våra smarriga förslag.

 

Köp nu: Gå på en spännande matlagningskurs i gott sällskap

 

Gillade du artikeln? Dela den då gärna med någon som gillar bakning.

Bäst macaronsrecept 2023 

Ingredienser

För ca 20-25 macarons behöver du:

110 g - (ca 2 dl) mandelmjöl

170 g - (ca 3 dl) florsocker

90 g - (ca 3 st) rumstempererade äggvitor

2 msk strösocker

Några droppar valfri pastafärg

Valfri smaksättning*

Smörkräm:

100 g mjukt smör

1,5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 st (endast för smak) äggulor

Några droppar karamellfärg

Valfri smaksättning*

*Se alla tips på smaksättningar och fyllningar till macarons här ovan.

Gör så här

Blanda mandelmjöl och florsocker Väg upp mandelmjölet till ca 150-170 gram och sila mellan en bunke till en annan. Gör detta några gånger, ca 5-10 ggr. Desto mer finkornigt mandelmöjl du använder, desto slätare blir ytan på macaronsen. Du kan inte sila för mycket. I en skål väg upp madelmjöl till 110 g. Spara ca 15 gram i en annan skål, lägg den åt sidan.

Sikta florsockret, och om det behövs sila några gånger, och väg upp det till 170 g. Blanda med mandelmjölet 110g och sikta på nytt igen. Väg upp så att mandelmjölet och florsockret väger exakt 280 g. Om det inte göra det, addera lite av det redan silade mandelmjölet som du har lagt åt sidan.

Gör marängsmeten Vispa med elvisp ihop äggvitorna tills det är fluffigt, gärna i en skål av rostfritt stål. Sikta ned strösockret lite i taget. Marängsmeten är klar när det är ett fast skum som lämnar spår i smeten. Två test: 1) du kan vända skålen upp och ned utan att något faller ned och 2) du kan lyfta vispen och skapa spetsiga toppar som står rakt upp.

Macaronage Häll ned mandel och florsockerblandningen lite i taget i marängsmeten. Vänd försiktigt ihop smeten med hjälp av en slickepott. Rör slickepotten under marängsmeten och vända sedan över, fortsätta så tills du har en jämn och smidig smet. Ett klassiskt test är att ta upp slickepotten och forma en 8 - går det så är den klar.

Färgning Vill du tillsätta någon färg kan du göra det nu genom att blanda i önskad mängd pastafärg och sedan blanda tills färgen är jämn. Gör färgen gärna lite starkare än vad du har tänkt dig – de blir lite ljusare i ugnen.

Ett tips är att efter macaronage fördela smeten i olika skålar och där addera färgen, det blir enklast så.

Hälla ut smeten i formar Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa ut macaronsen på en speciell silikonmatta med markeringar. Tänk på att smeten flyter ut lite så du behöver inte fylla hela cirkeln. Använder du dock en silikonmatta för macarons så ska du fylla upp hela vägen, men inte över, markeringen.

Slå med plåten mot köksbänken för att bli av med eventuella luftbubblor.

Låt macarons torka på plåten i ca 45 minuter. Ibland går det mycket snabbar, du kan känna med fingret på ovansidan - kladdar det inte så är de klara.

Gräddning Sätt ugnen på 125 grader (över- och undervärme) och grädda dina macarons längst ned i ungen i ca 20-30 minuter. Det kan ta lite längre om du använder varmluftsugn. Kakorna ska fortfarande vara bleka men underdelen ska kunna lossa från bakplåtspappret eller silikonmattan. Ta ut kakorna och låt dem svalna. Pilla sedan ut dem med hjälp av en matkniv.

Blanda ihop smörkrämen: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker tills blandningen är vit och pösig.

Vispa ner äggulan och eventuell karamellfärg och smaksättning.

Låt kakorna svalna helt innan du fyller dem med smörkräm. Använd gärna sprits för att undvika att kakorna går sönder.

Njut!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS