Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Jun 20, 2017

Ljuvliga smakkombinationer inleder sommaren på Elite Grand

Denna ljuva fredagskäll var det återigen dags för en härlig choklad- och vinprovning på det anrika Elite Grand Hotel i Gävle. Den varma sommarluften gav ett smakprov på de utsökta kombinationerna som väntade, och det var en rejäl grupp som hade samlats denna kväll för att utforska vinet och chokladens styrka och finess. Fyra viner och fem olika choklader skulle snart provas, men innan dess inledde vi med ett litet sammandrag av vin- och chokladproduktion i allmänhet. Därefter kunde den efterlängtade provningen äntligen börja.

Barbera d’Alba Mauro Molino & Jivara 40% Valrhona
Detta vin är en modern Barbera från Piemonteregionen i Italien som har en rik karaktär av mörka bär och plommon. Det är medelfylligt med en bra syra och medelkraftiga tanniner. Producenten Mauro Molino har gjort en modern och långlivad Barbera som fortsätter utvecklas i källaren under många år. Jivara är en 40% mjölkchoklad från Valrhona med uttalad mjölkchokladsmak och krämighet, ett uns av vanilj och lätta maltiga toner. Eftersmaken är lång och bjuder på en elegant syra.

Rigogolo Chianti Riserva & Cru Madagascar 70% Amedei
Denna Chianti har en nyanserad och kryddig smak och doftar salvia, körsbär, vanilj och choklad. Det besitter en italiensk friskhet och balanserade tanniner. Cru Madagascar är en choklad vars ton är frisk och syrlig med citruskaraktär. Vi finner även vanilj, tropiska gröna frukter, kaffe och krämighet. Dess ursprungsland är Madagascar och själva kakaobönorna är Criollo och Trinitario.

Chateauneuf-du-Pape 2012 Domaine Chante Cigale & Grand Noir 85% Michel Cluizel
Kvällens tredje vin var en kraftig och mörk Chateauneuf-du-Pape som imponerar med sin färg redan i glaset. Doft och smak är en blandning av katrinplommon, körsbär, viol, kryddor och tätt mogen frukt. Det är fylligt med en påtaglig strävhet i munnen. Chokladen har en karaktär av tydlig bränd bitterhet, en viss syra och paranötter. Eftersmaken är lång och fyllig. Vi hittade även kaffe och blåbär i smaken. Den är gjord på Forastero- och Trinitariobönor.

Niepoort LBV 2012 & Toscano Black 66%
Kvällens sista vin för denna choklad och vinprovning var ett klassikt portvin från Dourodalen i norra Portugal. Den besitter en intensiv fruktig, söt smak med en lång eftersmak, och en doft med inslag av plommon, russin, björnbär. Druvorna i det här vinet kommer från stockar som är över 70 år gamla, och det kan nästan kännas i smaken. Toscano Black 66% är en harmonisk choklad med lätt kryddiga toner, rik passionerad smak och även lite sötma i sig. Den görs på Trinitariobönan som odlats i Venezuela och Karibien. Sötman i chokladen gick väldigt bra ihop med portvinets egen sötma.

Mangaro 65% Michel Cluizel
Kvällens bonuschoklad har prisbelönats i flera olika internationella tävlingar. Mangaro har en fin nötighet, inslag av torkad frukt och en lätt jordighet, samt en viss syra och lätta citrustoner. Vi fann även honung och kryddor i både smak och doft. Den görs på Trinitario från Madagascar. Den här chokladen fick deltagarna själva välja vilket vin de trodde skulle passa bäst till.
Mangaro 65% var en choklad som blev väldigt uppskattad och många tyckte den passade bäst tillsammans med Rigogolo Chianti Riserva eller Chante Cigale Chateaneuf-du-Pape. Många deltagare uppskattade även portvinet tillsammans med mjölkchokladen Jivara från Valrhona. Vissa påpekade med rätta att en viss choklad, som man kanske inte tilltalades av speciellt mycket på egen hand, plötsligt kunde ge en helt annorlunda smakupplevelse i kombination med rätt vin.

Kvällen avslutades med en diskussion kring andra möjliga smakkombinationer, och gav flera inspirerande spår att utforska under sommaren. Sommelieren vill tacka alla deltagare för visat intresse och en lyckad afton i vinet och chokladens anda.

 

Är du också intresserad av dessa spännande smakkombinationer? Vänligen klicka här för mer information.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS