Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Oct 23, 2018

Ljuvlig skotsk whisky värmer oss i höstmörkret

Det hade precis börjat skymma och de släckta tändstickornas arom låg fortfarande lätt kvar i salen. Snart skulle kvällens smakresa i vintervärmande whiskyvärlden börja. Ett tiotal gäster har tagit sig ut i den svala kvällen i Uppsala och kommit ner till det ombonade CityStay för att utforska och lära sig mer om whiskyvärlden och dess smaknyanser. Vi hade som smakbrytare till kvällen 5 skotska whiskysorter en blandning av såväl sött som salt samt krämigt och sprött.

När blandningen ger kvalitet


Den första sorten vi testade är en blended whisky från Skottland. Där bygger kvaliteten och smakrikedomen på erfarna och träffsäkra masterdistillers framgång i att få till den bästa blandningen av grain- och maltwhisky från de bästa leverantörerna.

Stewart blended whisky ger en len munkänsla med relativt lätt kropp. Den slinker ner smidigt men behåller en bra längd i sin lätt söta fruktiga smak. Utmärkt för en kvalitetswhisky eller som digestif utan tillbehör.

En djupt och mystiskt fullblod från gränslandet


Den efterföljande sorten var från gränstrakterna Speyside/Highlands. Ett område vid bukten Cromarty Firth, som ger en unik terroirkänsla och malten talar sitt tydliga språk. Dalmore vintage 2006 är helt klart den fylligaste ikväll om än inte extrem i sin smakintensitet.

Fräscha citrustoner av apelsin och grape möter den lilla tropiska touchen av ananas tillsammans med maltsöta toner av brödsirap och honung. Djupet kommer från deras exklusiva tillgång till första klassens bourbon och vinfat. Just denna butelj är lagrad 10 år på ex-bourbonfat. En smakrik, intensiv och fyllig whisky att testa till fet husmanskost eller mustiga höstgrytor.

Västkustens rökiga pärlor


De två rökigare varianterna ikväll var Jura Superstition samt Bowmore 12 years. Båda är från öarna väster om Skottland och den torvrökta whiskyns hemvistelse, kan man säga. Jura är ett destilleri på ön med samma namn med ca 200 invånare, en restaurang, en huvudväg och ett destilleri.

Smaken är väldigt komplex och svår att pricka in, med en milt avvägd rökighet och härligt brända toner av rostat bröd och kaffe. Slutet är något lenare och mer sött av choklad och toffee. Perfekt till desserter med kola och choklad.

Bowmore ger ännu mer rökighet och mer krydda, frukten och sötman är inte lika påtaglig, utan mer av havssalt och örter. Urtypisk Islaywhisky med extrem precision och är ett signum för hela produktionen på ön. Matchar väl till krämiga och salta ostar och ostbrickans alla tillbehör.

Ingen vanlig dussinwhisky


Kvällens avslutande bonus var rättfram i sin doft. Här hittade vi en tydlig doft av rök i Grouse Smoky Black. Denna whisky som under kvällen var en stor överraskning och gav oss nya intryck för hur även detta kända varumärke briljerar med nyskapande och komplexa drycker.

Förutom rökighet hade den även en len munkänsla, en vänlig blandning av trevliga aromer och ett rättframt tillvägagångssätt, i vad de flesta förväntar sig av en whisky.

Som alltid banar diskussionen vidare efter provningen och vi diskuterar såväl för- som nackdelar med alla sorterna och lär oss mer om hur vi kombinerar de olika stilarna bäst för att få ut det optimala av sin eventuella nyfunna favorit. En bra början på en livslång resa i destilleriernas anda, som vi säkert möts på igen!

Tills dess tackar vi för oss för denna gång. Missa inte att titta in på hemsidan där du hittar fler spännande provningar.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS