Öl & Whisky
Skribent Frida
Jan 06, 2017

Ljus Lager

Oftast får vi höra om hur de underjästa ölsorterna är en nymodighet, vilket inte stämmer. Lager har tillverkats sedan medeltiden i Bayern och Nuremberg, Tyskland. Jäststammen tros ha färdats via handelsvaror i båt från Patagonia, Sydamerika till Tyskland. Ölen tillverkades endast under de kalla perioderna i grottor. Jästen var dock okänd på andra platser och därmed hörde bryggning utav ale till det normala. Runt år 1860 så upptäckte Louis Pasteur jästen och år 1883 så lyckades Dane Hansen på Carlbergs bryggeri i Köpenhamn isolera jäststammen Saccharomyces pastorianus och året därpå böjde lager tillverkas i industriell skala.  I dag står lager för cirka  90 procent av all öltillverkning i världen. Dess framväxt förknippas med ölstilens enkla och tilltalade renhet. Friskt och rent med en mild maltsmak.

Ljus lager är en lätt ljusfärgad öl med mild smak. Är vanligtvis krispig med subtila smaker. Något bitter från humlen som även skänker sina karakteristiska smaker. Görs genom att använda blek malt.

Pilsner
En historisk tjeckisk öl från staden Plzen som var beläget under 1800-talet i västra delen av det gamla Tjeckoslovakien. Är oftast lätt i färgen, från halm till guld. En ren, krispig och smidig öl med påtaglig karaktär från den tjeckiska nobla malten, speciellt från Saaz. Kryddor, blommor och gräs, ofta tillsammans med smör. Kallas även för Bohemian.

Dortmunder
En tysk ljus lager först bryggd, som namnet antyder, i industristaden Dortmund, år 1873.  Bryggd i pilsner-stil, en lätt guldfärgad öl med mild bitterhet och fyllighet. Krispig och maltig smak.

Munich Helles
En tysk ljus lager från München, lillebror till Munich Dunkel. Denna ljusa ölstil skapades under 1800-talet av bryggarna i München vilka var rädda för den ökade populariteten av Pilsner. Vanligtvis lätt med lite humle och ren och tydlig maltsmak, något kryddig.

Maibocks
En rätt ny stil i jämförelse med sitt original. Ljusbrons till bärnstensfärgad. Medelstor fyllighet och en söt maltig smak, kan vara torr och ha en subtil humlekaraktär. Stark som traditionell bock, men mindre färg och maltkaraktär samtidigt som mer humle och bitterhet. Som namnet antyder är detta en bock som traditionellt framträder i maj som en hyllning till en ny bryggsäsong. Även kallat Helles bock eller Heller bock.

Spezial
En stark och ljus lager från södra Tyskland.  I stil mellan Helles och Maibock. Något fyllig, bittersöt och kryddig.

 

Lär dig mer om öl och dess olika stilar på våra ölprovningar

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS