Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Oct 09, 2018

Lillördag i Örebro med choklad och vin

Nu har hösten nått oss i Örebro, även om vädret fortfarande överraskar med en och annan härlig soldag i tidig höst. Onsdag, mitt i veckan kanske somliga tänker inte är den optimala dagen för en sådan lyxig kväll, men tvärtom, onsdag kallas ju inte lillördag för ingenting!

Ikväll hade ett varmklätt gäng samlats utanför Saluhallen för att få avnjuta en rad viner i kombination med fin choklad och gott sällskap.

Kraftig mjölkchoklad möter två vita viner


Kvällens första vin var ett mousserande vin från området Trento i norra Italien. Ferrari Brut är gjort precis som man gör champagne, med en andra jäsning på flaskan. Doft och smak är nyanserad och brödig med äpplen och grapefrukt. Ett friskt vin med bra fyllighet.

Nästa vin, ett mycket friskt vitt vin från Alsace, Trimbach Riesling har en härlig frukt. Doft och smak påminner om äpplen, citrus, honung och mineraler. Ett vin som går bra ihop med bland annat fish n' chips.

Mangaro Lait är en 50% mjölkchoklad från Michael Cluizel. Gjord på trinitariobönan med sitt ursprung i Madagaskar. Doft och smak har inslag av nötter, torkad frukt och en balanserad syra. Trimbach Riesling var den som de flesta såg bäst i kombination med den kraftiga mjölkchokladen.

Fruktig choklad möter fylliga rödviner från Italien


Kvällens andra kombination var en match mellan norra Italien i form av Valpolicella och mellersta Italien i form av Umbrien.

Masi Campofiorin är en ripasso från Valpolicella som är kryddig med inslag av mörka bär, frukter och russin. Medelfylligt med bra beska och strävhet. Passar bra ihop med grillat kött, vällagrade ostar och gnocchi.

Från Umbrien hittar du nästa vin, Lungarotti Rubesco, ett fylligt rött vin, också med bra strävhet och syra. Vinet har en tydlig fatkarkatär med mörka körsbär och plommon. Passar bra ihop med robusta rätter, som till exempel lasagne.

Toscano Black 66% är gjord på trinitatiobönorna som är odlade i Venezuela och Karibien. Det är en fruktig choklad med lätt kryddighet. Många av kvällens deltagare tyckte att Masi Campofiorin gick bäst ihop med denna choklad.

Vuxen choklad med toner av tobak och vanilj möter två motsatser


Från Jumilla i Spanien kommer nästa vin, Bodega Juan Gil The Golden Stallion. Det är ett mycket fruktigt vin med inslag av fat, hallon, mynta, lakrits, vanilj och jordgubbar. Fylligt med fin strävhet och härlig syra. Detta vin passar bra ihop med en spansk gryta eller lagrade hårdostar, förslagsvis manchego.

Nästa vin är en australiensisk shiraz, nämligen Bloodstone Gemtree Shiraz. Detta vin är generöst fruktig i både smak och doft. Mycket björnbär, plommon, mint, choklad och vanilj. Också ett fylligt vin med både syra och strävhet som hittas i drycken. Passar bra med en riktig barbeque.

Cru Trinidad 70% är gjord på trinitariobönan från Trinidad. Det är en choklad med toner av tobak, vanilj och nötter. Här var deltagarna delade i sina åsikter. Ena halvan tyckte att chokladen tog bort den härliga frukten från Golden Stallion och tyckte därför att den kraftiga Gemtree Shiraz passade bäst. Den andra halvan tyckte å andra sidan nästan precis tvärt om.

En smakfråga avgör vinnaren av dessa viner


Från Bordeaux hittar du rödvinet Mouton Cadet Reserve Reserve St Emilion. Fruktig doft med fatkaraktär och inslag av plommon, ceder, svartvinbär och örter. Fylligt och stramt vin med en bra struktur. Passar perfekt med en klassisk lammstek och en Bordelaisesås.

Nästa vin är Haras de Pirque Hussonet Gran Reserva från Maipo i Chile. Det är ett vin med nyanserad doft, fatkaraktär och smak av plommon, vinbär, örter och mörk choklad. Fylligt men med en bra strävhet och syra. Passar extra bra ihop med ett långkok.

Toscano Black 70% är en mäktig choklad med fruktiga toner och smak av russin och honung. Ännu en Trinitario från Venezuela och Västindien. Båda vinerna gick bra ihop med chokladen, detta var egentligen helt och hållet en smaksak för varje enskild deltagare och deras åsikter om vilket vin som passade bäst.

Kvällen avrundad med ett fantastiskt vin på 30 år!


Vi avslutade kvällen med att prova ett sött vin som är dryga 30 år gammalt. Gerard Bertrand Rivesaltes är ett fantastiskt gott vin. Smak och doft är mogen med torkade dadlar, pomerans, valnötter, choklad och kaffe med en lång eftersmak.

Passar bra att dricka som det är eller till mörk choklad eller blåmögelostar. Grand Noir 85% är en choklad med tydlig bränd bitterhet, liten syra och uttalad ton av paranötter. Bra kombination, där det söta vinet matchades perfekt mot den kraftiga chokladen.

Tack för en mycket trevlig onsdagskväll med goda viner, god choklad och trevliga deltagare som var aktiva och intresserade under hela provningen. Denna lillördag blir inte glömd! Vi hoppas på ett återseende på kommande höst- och vinterprovningar med Taysta! Ha det fint tills dess!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS