Vin & mat
Dryckesmästare Carl
feb 19, 2021

Lagra vin och bra viner att lagra 2021

Vinlagring kan te sig i ekfat och på vinflaska. Här tar vi dig med på den komplexa processen att lagra vin och rekommenderar även bra vin att lagra.

 

Lagra rödvin, lagra vitt vin, champagne att lagra, lagra amarone, lagra vin hemma - allt detta tar vi upp denna artikel.

 

Letar du efter en snabbguide om vinlagring? Då har sommelier Christoffer Nernestål på Expressen här gjort en kort guide om att lagra vin.

 

Har vi människor hittat den unika kombinationen av druva och ekträ som inte går att överträffa eller har vi helt enkelt vant oss vid och nöjt oss med det vi har? Svårt att säga, men säkert är i alla fall att fatlagring är omåttligt populärt och en vinifieringsmetod som har tusentals år på nacken och troligen tusentals år till att vänta. 

Hur gör man ett ekfat?

Ett ekträd tar ca 200 år på sig, ibland mer, för att bli optimalt utvecklad och moget för skövling och för att göra tunnor på. 

 

Att göra ett ekfat, eller ett fat av annat träslag också för den delen, börjar i skogen med att hitta lämpligt virke. Det mest populära träslaget är ek. Det har dock genom historien används såväl bok som kastanj, körsbär och akaciaträ för tunnbindning.

 

Över tid har vi kommit till konsensus om att ek är det bästa och mest lämpliga träslag att jobba med. Detta dels för sin karaktär det ger till vinet men också för dess egenskaper för själva tunnbindandet. 

Vilka träslag används för vinfat?

Till vinfat eller vintunnor används ek som har kompakta fibrer och täta korn. VI talar normalt om tre olika träslag av ek: druveken, stjälkeken och amerikanska viteken. 

 

De främsta ekproducenterna och de finaste (läs: dyraste) ekarna hittar vi i de franska odlingarna. Några av de mest kända områdena är Limousin, Vosges, Nevers, Bertranges, Allier, och Tronçais. Av dessa är Limousin, Allier och Tronçais de kändaste områden och ligger bredvid varandra (Tronçais är tekniskt sett ett delområde av Allier). 

 

Går vi utanför Frankrike, kan billigare fat finnas att köpas från Ryssland och mer känt de slavonska skogarna i nordöstra Kroatien, slavonsk ek är vanlig i Italien och blandas ofta ihop med landet Slovenien. Även amerikanska fat har blivit populära världen över. 
 

Beroende på vilket typ av vin man vill göra bestämmer vinodlaren sig för vilken typ av ek hen vill köpa, även blandningar kan förekomma. Skall ekfatet brännas eller ej är också en högst relevant fråga då inte alla fat bränns invändigt. 

Tillverkning av ekfat 

Det är sällan en vinmakare köper in trädet i sin helhet. Hen väljer i stället ut vilket träslag hen vill jobba med och beställer därefter fat gjorda på det träslaget. 

 

Ekfaten har olika storlekar: det allra vanligaste är den franska "Bordeaux barrique" storleken på 225 liter, även amerikansk ek brukar ha denna storlek. Sedan finns det även storleken "Burgundy barrique" på 228 liter som används i Bourgogne och vissa andra Pinot Noir-regioner. I Italien är det vanligt med väldigt stora “botti” på 1,500-10,000 liter gjorda på slavonsk ek. 

 

Tunnbindaren som anlitats kapar stavar på 1,1 meter (för en klassisk barrique på 225 liter) som de sammanfogar på längden med tjocka metalband och börjar bygga ihop till en cylinder. Tunnbindaren är en viktig del i kvaliteten på den slutliga tunnan. 

 

De finns till och med de som menar att europeisk ek som fransk, rysk och slavonsk ger nästan samma resultat och att det är de som gör tunnorna som gör skillnaden. Om det är så eller inte låter vi vara osagt.

 

Missa inte:  Naturvin - lär dig mer om trenden

Vin på lagring i ekfat och vintunnor

Varför lagra ett vin på ekfat?

Amerikansk vitek har en naturlig vanillin i träet som utvinns vid lagringen och ger en ton av vanilj, även gräddkola och kokos. Därför passar det bra till robusta, tanninrika rödviner som balanserar detta med hög fruktighet, mycket kryddighet och bitterhet. 

 

När ett Tempranillovin från Rioja får ligga på ett amerikansk ekfat ett par år oxiderar druvmusten, ger en mjukare tannin/garvsyra, en lägre syra och en djupare karaktär med lite högre viskositet. 

 

Intresset för vitek är idag vida utbredd i världen, från Australien till Sydafrika, upp genom Europa och såklart även i hela USA.  Den europeiska druv- och stjälkeken ger inte samma söta förnimmelse, men bidrar med minst lika mycket smak och karaktär till vinet.

 

Fransk ek är känt för att ha väldigt täta korn som bidrar till finare tanniner samt bidrar med kryddiga toner som kryddnejlika, cederträ och kaffe. Slavonsk ek är mer nyanserad och brukar, med sina stora fat, ha en mindre påverkan på vinet. 

 

Fatet bidrar till ett mjukare vin med sammetslena tanniner. Just dessa tanniner återfinns till störst del i druvans skal och därför har röda viner, som pressats och jäst med druvskalet, störst vinning av just denna tanninförändring.

Många vita viner gör sig också bra med en tids fatexponering av flera andra skäl. Vissa fat kan även innehåll mjölksyrabakterier som skapar en malolaktisk jäsning, en process som ombildar skarpa syror till mer mjuka och feta mjölksyror. Det är just från denna process som ordet "smörigt" har tillskrivs till vissa Chardonnayviner. 

 

Såväl röda som vita viner kommer att ta åt sig smaken från eken. Beroende på brändhetsgrad och kvalitet kan även smaker skapas som påminner om rostat bröd, rök eller nötter. 

När skall du välja fatlagrade viner?

När du är ute efter ett vin med högre fyllighet och djupare smak av till exempel plommon, björnbär, kaffe och choklad, gör du rätt i att välja ett fatat rödvin. 

 

De fatade röda vinerna kommer att bidra till en lättare syra och beroende på mognadsgrad även en mjukare tannin och robustare smak. Eken kan ge smak av vanilj, kola, cederträ, rök eller toast som kan passa just maträtter av samma karaktär som inte skyndats fram. En hängmörad köttbit som smörstekts, ett långkok som blivit mustigt och djupt i smaken, eller en grillkväll med rökiga smaker och krämiga tillbehör gör sig bra i kombination.


Om du har tänkt att dricka ett vitt vin och ändå vill ha något med mindre syra och som passar bra till mer än råa skaldjur och som aperitif väljer du ett fatlagrat vitt vin fördelaktigen av Chardonnay-druvan. 

 

Detta vin kommer att vara krämigare och ha nyanser till den syrliga citrusen och stenfrukten i form av brynt smör, kola, aprikos och kanske en balanserad restsötma. Detta är utmärkt till grillad fisk med gratäng, rostade rotsaker och ugnsbakad fetaost. Eller varför inte en fräsch halloumiburgare med picklade grönsaker och majonnäs?

 

Är du osäker så tveka inte fråga experten på Systembolaget. Du kan också göra en jämförelse och prova ett ekat och ett oekat vin bredvid varandra och göra din egen bedömning. Viktigt att tänka på då är att försöka ha så lika viner som möjligt vad gäller till exempel druva.

 

Allt fatat vin smakar inte likadant. Fatutvecklingen och variationerna fortsätter också att utvecklas så hittar du inte rätt första eller andra gången, tveka inte att gå utanför boxen en tredje gång för vips så har du funnit din balans av smaknyanser och kommer uppskatta ekens formidabla egenskaper och inverkan på vin, på samma sätt som mig! Salute!

 

Läs även: Vi listar de godaste Rioja-vinerna

Lagra vin i vinflaska

Lagring i vinflaska eller så kallad vinlagring är när vinet mognar i flaskan för att nå sin rätta "peak". När denna är nådd är vinet helt utvecklat och färdigt att dricka. 

 

Innan vinet har mognat kan det vara strävt, syrligt och ha få smaker, men med åldern mjuknar syran och tanninerna och blir mer balanserade. Ny smaker utvecklas som för tankarna till mogna frukter, nötter, kryddor, kola, tobak och animaliska aromer, och blir som lager på lager.

Hur ska olika viner lagras?

Du kan lagra vin i en vinkyl, vinkällare eller i ett vinlagringsskåp. Är omständigheterna rätt och vinlagring kortvarig, kan du även lagra vin i garderoben.

 

Vanliga stilla viner med naturkork lagras med fördel liggandes då korken annars kan torka ut, korken blir då mindre och släpper in luft. 

 

Mousserande viner kan lagras stående. Detta då bubblorna i vinet hjälper till att förhindra att korken på vinet torkas ut. 

 

Olika viner kan lagras olika länge. Ett vitt Bordeauxvin har en lagringstid på 5-10 år, medan ett rött från Bourgogne kan lagras upp emot 15 år. Ett bra rött Bordeaux kan lagras upp emot 20 år. Champagne har en lagringstid på ca 5-20 år, beroende på producent och årgång.  

 

Ett fint vin vill mogna långsamt och utvecklar med tiden nya aromer och komplexa smaker. 

Bästa sättet att lagra vin

Här får du det bästa sättet att lagra ett vin på 1-4 steg. Gå igenom dessa steg så vet du allt du behöver veta!

1. Mörkt, gärna kolsvart!

Vin ska lagras på en plats där det är mörkt och svalt.  Det är viktigt att det är mörkt eftersom solljuset förändrar färgen på vinet och påverkar dess smak. På franska kallas detta för "goût de lumière" och översätts till: smak av ljus.  

2. Vibrationsfritt

Vinet mår inte bra av vibrationer, det påverkar vinets smakutveckling negativt. Vibrationer ökar den kinetiska energin i vinflaskan som minskar vinsyran och bärnstenssyran vilket i sin tur minskar antalet estrar, det ger en dämpad effekt på smaken.

3. Hög luftfuktighet

Det är också viktigt att luftfuktigheten är perfekt, om du ska lagra ett vin under lång tid. Denna bör vara 60 procent, helt okej mellan 50-70%.

 

Under 50% luftfuktighet så riskerar vinkorken att torkas ut och blir då mindre vilket resulterar i att mer syre kommer i kontakt med vinet. Oxiderat vin smakar oftast inte så gott tyvärr och i värsta fall blir det vinäger. Över 70% luftfuktighet så kommer vinetiketten över tiden bli ful och risken för mögel ökar. 

 

Kravet på hög luftfuktighet gör att en vinkällare på landet ofta passar bra. Moderna källare når ofta inte samma luftfuktighet och därav kan istället en vinkyl vara att föredra.

 

Luftfuktighet är dock inte den viktigaste faktorn om du ska lagra vin under kort tid, då är en vanlig källare helt okej. 

4. Jämn temperatur

Temperaturen, när du lagrar vin, ska helst vara kring 12 grader och hållas på en konstant nivå. Du kan även lagra vin vid lite lägre temperatur, till 6 grader, och lite högre, till 20 grader, om det inte sker snabba temperaturväxlingar. Det viktigaste är att temperaturen håller en jämn temperatur. 


Vin utvecklas olika snabbt och med olika smakprofiler beroende på temperaturen. Ett vin som lagrats vid 6 grader kommer smaka annorlunda från ett vin som har lagrats i 20 grader. Ett vin som har lagrats i olika temperaturer kommer få en blandad smakprofil som kan uppfattas som oaptitlig.  

 

Årstidsvariationen påverkar det slutgiltiga vinet, vilket är en av anledningar till att en vinkällare är så perfekt.

 

Ska du lagra ett vin under en kort tid? Då är detta inte lika viktigt. Din största fiende är tid + temperaturskiftningar över tid. Du kan lagra ett vin i garderoben under 2 år utan problem. Det är bara att förvara vinet inomhus, runt 18-22 grader, på en mörk plats och liggandes. Korken kommer inte att torka ut under den tiden och årstidernas effekt blir väldigt liten under en så kort tid. 

 

Ett annat, bättre alternativ är att lagra vinet i en källare, där det ofta är kallare med jämnare temperatur och högre luftfuktighet. 

Vilka viner passar att lagra?

Lagra rödvin, lagra vitt vin - när det gäller rött vin så är de med smaktypen stramt och nyanserat hos Systembolaget fördelaktiga att lagra. Med andra ord tanninrika, sträva, viner med hög syra. Vin att lagra när det handlar om vita viner är vita viner med hög syra, de som ofta kategoriseras på Systembolaget som fylliga och smakrika eller friska och fruktiga. Viner med bra årgångar är alltid att föredra för vinlagring, här hittar du Robert Parkers årgångstabell för vin.

 

Söta viner som Sauternes, Tokaji och Trockenbeerenauslese är även ofta väldigt lagringsdugliga. Här är en bra guide från Systembolaget om du vill veta mer om olika lagringstider för olika vinregioner.

 

Det går också att lagra viner med skruvkapsyl. Vinerna kommer lagras saktare än med kork eftersom vinet får mindre syre samt ger ett annorlunda slutresultat än om det hade haft en vanlig kork. Om man gillar det eller inte är högst individuellt, så prova.

 

Här nedan har vi samlat de bästa vinerna att laga och som finns på Systembolaget just nu. 

Vinflaskor som är bra att lagra

De bästa vinerna att lagra 2021

1. Château Mayne Lalande 2015 Nr 2111

Ett rött vin från Frankrike med rostad fatkaraktär och inslag av svarta vinbär, plommon, tobak, ceder, kakao och kaffe. Vinet kostar 199 kronor på Systembolaget.

2. Domaine du Pesquier Gigondas 2018 Nr 2836

Från Rhônedalen i Frankrike kommer detta röda kryddiga vin med spännande smak av bland annat fat, katrinplommon, charkuterier, svartpeppar och även lakrits. Detta vin kostar 189 kronor och finns att köpa på Systembolaget.

3. Roda Bodegas Roda 2016 Nr 95211

Från Rioja i Spanien är detta vin som har en fruktig och komplex smak med tydlig fatkaraktär. I doft och smak återfinns mörka körsbär, plommon, kanel, tobak, kakao, fikon och vanilj. Det här röda vinet kostar 289 på Systembolaget.

4. Barolo Giacosa Fratelli 2016 Nr 7656

Det här röda vinet från Italien har en kryddig smak av fat, körsbär, sandelträ, nougat och jordgubbar. Det kostar 199 kronor på Systembolaget. 

5. Champagne Calsac Les Rocheforts Nr 90077

Från Champagne i Frankrike kommer detta vin som ha en fruktig och frisk smak av gula äpplen, apelsin, marsipan, rostat bröd, hasselnötter, mineral och aprikos. Det kostar 499 kronor på Systembolaget.

6. Simonsig Chardonnay 2019 Nr 2032

Detta vin från Sydafrika är också en frisk vit variant. Det har smak av fat, gröna äpplen, päron, ananas, vanilj och citrus. Vinet kostar 94 kronor och finns att köpa på Systembolaget.

7. Biecher Riesling 2019 Nr 12284

Från Frankrike kommer detta vin som har en fräsch och fruktig smak med inslag av gröna äpplen, honungsmelon, citron och mineral. Det kostar 99 kronor på Systembolaget.

8. Lynx Barrel fermented Chardonnay 2019 Nr 4653

Detta fruktiga vin har tydlig fatkaraktär med smak av gula äpplen, ananas, smör, nötter och kardemumma. Detta vita vin kostar 99 kronor och finns att köpa på Systembolaget.

 

 

Vet du någon som också skulle vilja veta mer om vin att lagra? Dela gärna artikeln!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS