Upplevelser
Sommelier Johan
Nov 21, 2017

Vin och ost i perfekt harmoni

När mörkret återigen faller över ett smått novemberdisigt Uppsala kan en fredagskväll knappast tillbringas bättre än på Hotell CityStay för en klassisk vinprovning.

Aftonen inleddes med en kort presentation av programmet och en liten utmanande övning för att öva doftsinnet. Den gick ut på att varje deltagare fick gissa sig fram till de typiska aromerna som kan förnimmas i ett vinglas. Majoriteten prickade rätt, inte illa!

Efter denna uppvärmning tog vi oss an själva provningen. Vi började med de tre vita, varav det första var ett mousserande vin. Utöver vinerna, hade vi även dukat upp lite antipasto i form av blandad chark, olika osttyper, bröd, oliver samt kex.

Franschhoek Brut Royale


Franschhoek ett trevligt torrt bubbel från Sydafrika med generös fruktsötma. Många hittade även en viss brödighet, nougat och grapefrukt i det. Tillsammans med färskost på kex kom även en del toner av valnöt. Utmärkt som aperitif!

Nederburg Winemaster's Reserve Riesling
Wente Morning Fog Chardonnay


Därefter ställdes två vitvinstilar mot varandra. Sydafrikanska Nederburg Winemaster's är friskt och fräscht, den påtagliga sötman till trots. Det har en hög frukthalt utav citrus och gröna äpplen. Amerikanska Wente Morning Fog är fatjäst och har tydliga toner av tropisk frukt samt en genomgående smörighet. Många upplevde Rieslingvinet som något mer muskulöst, och fann en fin partner i den kryddheta chorizon. Detta gjorde det till det givna valet till en stark thairätt. Chardonnay-vinet gjorde sig däremot väl som glasvin för sig i all sin elegans, eller för all del, serverat till en lättare maträtt, som t.ex. en Caesar sallad till lunch.

Pagos del Rey Condado de Oriza Ribera del Duero 409
Livio Pavese Corniolo Barbera 2010


Nästa jämförelse gjordes mellan två torra röda viner. Pagos del Rey är ett rikligt spanskt vin med mörka bär och en underliggande rostad fatkaraktär. Livio Pavese Corniolo är ett plommonfruktigt vin med mognadstoner och en avrundad strävhet. Bägge passade väl som antipasto viner, eller, som några i gruppen påpekade, i kombo med lättare rätter med tanke på den korta till medellånga eftersmaken i vinerna. Livio Pavese, det italienska vinet med sin något högre strävhet, skulle mycket väl kunna matcha en smaklig tryffelrisotto. Vår bruchettaskinka och chorizo med bröd och oliver passade utan tvekan till båda vinerna, men Manchego-osten utgjorde något speciellt till Pagos del Rey – ett helspanskt möte i perfekt harmoni.

Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône
Boutinot La Côte Sauvage Côtes du Rhône Villages Cairanne 2013


Nästa möte blev två torra röda franska viner, bägge Côtes-du-Rhône. Det blev en intressant jämförelse då det ena är från de norra delarna av regionen och den andra från de södra. Många tyckte att dessa två hade längst eftersmak av alla kvällens viner, och att de därmed skulle kunna ackompanjera en komplett maträtt bäst. Varför inte det något friskare Delas, på druvan Syrah, i kombination med en mustig köttgryta? Boutinot skulle inte heller sitta helt fel med ett stekt lamm och potatisgratäng.

J. Lohr Estates Seven Oaks Cabernet Sauvignon


Detta var sannolikt aftonens tätaste vin när det kom till frukten, då det är packat med svarta vinbär. Det är en djupt mörkröd och smakrik Cabernet Sauvignon med varierande andelar av Petite Sirah, Merlot, Petit Verdot, Syrah och Cabernet Franc, osv.. extra allt som sig bör när ursprunget är USA. Ett förträffligt vinval till sommarsäsongens BBQ!

Under aftonen gick vi även in på ämnet sensorik, moderämnet när det gäller vin. För många var det en spännande resa att få beskriva respektive vin samt göra sina egna kopplingar till personliga vinminnen. Ännu ett hett samtalsämne denna kväll var huruvida respektive vin var trevligt som glas vin för sig eller om det kom mer till sin rätt med någon maträtt. Ett annat intressant spår som berördes var hur man lagrar vin. Vad är de bästa förutsättningarna? Hur väljer man vin till sin egen källare? Vad är den optimala temperaturen? Man kan sammanfatta kvällen med att antalet frågor speglade det genuina intresset som genomsyrade gruppen.

Tack alla för en trevlig afton, och välkomna åter till Taysta. Flera spännande provningar väntar 2017.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS