Öl & Whisky
Per W
jul 09, 2021

Så här många kalorier är det i öl

Hur många kalorier är det i en öl? Att öl och annan alkohol innehåller kalorier vet nog de flesta. Men kan du gissa hur många kalorier öl innehåller? 

 

Alkohol innehåller mer kalorier än vad de flesta nog kan tro och påverkar hälsan på flera olika sätt. Man kan självklart dricka och må gott, men det handlar om att göra det med måtta. Alkoholen påverkar vikten och också effekten av träning och sömnen bland annat.

 

I den här artikeln tar vi reda på hur mycket kalorier som döljer sig i denna dryck, hur många kalorier vin, starköl och alkoholfri öl innehåller, samt vilken öl som innehåller minst antal kalorier. Är du nyfiken på vad exakt öl innehåller, kan du läsa om just detta men även hur olika ingredienser påverkar ölets smak.

Kalorier i olika typer av öl

Öl, vin och sprit innehåller olika mängd alkohol och därmed olika mycket kalorier. Det har att göra med alkohol- och sockerhalten i de olika dryckerna.

 

Öl innehåller, så klart, alkohol och den utvinns från socker och är söt. Mängden alkohol, och även restsocker, påverkar mängden kolhydrater i ölen. Den enklaste sättet att veta om ölen innehar mycket kalorier är att kolla på ölets alkoholhalt.

Alkoholen påverkar mängden kalorier

Kalorier öl: 1 starköl (40 cl) som har alkoholhalten 5,6 procent innehåller 186 kalorier. Det är ungefär lika mycket som om du skulle äta elva små köttbullar, 1 /2 dl vispgrädde eller 25 gram smör. Det kan man kanske inte tro när man tar sig ett svalkande glas öl.

 

Om vi anger antal kalorier per deciliter så blir det för starköl 50 kalorier. En folköl med alkoholhalten 4,3 procent ger 40 kalorier och en lättöl 30 kalorier. En ljus lageröl (5,2 procent) innehåller också cirka 40 kalorier per deciliter. Väljer du i stället en alkoholfri lager så får du endast 20 kalorier.

 

Men det är ju inte ovanligt att man gärna tar en öl och så en till. Det är då man snabbt kommer upp i fler kalorier. Två glas lättöl som rymmer 50 cl ger cirka 290 kalorier, och är det starköl så är man uppe i 470 kalorier. Då har man intagit lika mycket kalorier som om man ätit till exempel tjugo köttbullar eller 1 dl vispgrädde eller en hamburgare.

Kalorier i olika ölstilar

Olika ölstilar har olika mängd kolhydrater. Överjästa ölstilar som Ale, Stout, Porter, Barley wine och IPA innehåller mycket mer kolhydrater jämfört underjäst lager öl. Spontanjäst öl har också ofta lågt innehåll av kalorier, en Gose har ett snitt på 120 kalorier och en Lambic 140 kalorier.

 

En IPA kan däremot innehålla uppemot 275 kalorier, Imperial Stout 300 kalorier och söta Barley Wines 350 kalorier. Det kan jämföras med den lätt och mexikanska lagerölen Corona som endast innehåller 148 kalorier. 

 

Ett populärt val när det ska drickas öl är Norrlands Guld, ljus lageröl. En burk Norrlands Guld ljus rymmer 33 cl och ger 132 kalorier. En ytterligare granskning av näringsinnehållet ger att Norrlands Guld ljus innehåller 17 gram kolhydrater, 0 gram fett och 0 gram protein.

 

Läs även: Duvel, den prisbelönta belgiska djävulen

Vänner skålar med ölglas.

Alkohol- och sockerhalten styr kalorierna

Olika alkoholdrycker innehåller olika antal kalorier. Oftast innehåller alkoholdrycken mer kalorier ju starkare och sötare drycken är. Det är nämligen så att de flesta kalorier kommer från själva alkoholen i alkoholdrycken. 

 

Alkohol innehåller ungefär lika mycket kalorier som fett: i ett gram alkohol finns det 7 kalorier energi. Kalorier kommer också från sockret i alkoholdrycken som vi dricker. Om du vill dricka öl och välja den med minst kalorier så ska du således välja den alkoholfria ölen som ger ungefär 20 kalorier.

 

Ett litet tips som man kan gå efter om man vill veta hur mycket kalorier man intar är att ett vanligt glas som man serveras innehåller cirka 100 kalorier.

 

Missa inte: Ölglas test 2021 - de bästa ölglasen

Näringsvärde i öl

Öl har huvudingredienserna vatten, malt, humle och jäst. När humle började användas vet man inte exakt, men det återfinns långt tillbaka i historien, och det är bland annat humlens egenskaper som har gjort ölen godare. Vill du veta mer om öl och dess historia så kan du läsa det här.

 

Vad gäller näringsvärdet i öl så innehåller öl förutom kalorier bland annat också kolhydrater. Här nedan följer näringsvärdet för några olika öl räknat på 100 ml. 

Kolhydrater i öl

En alkoholfri öl innehåller 20 kalorier och 4 gram kolhydrater. Protein och socker är mindre än 0,5 gram och salt är mindre än 0,001 gram. En lättöl med alkoholhalten 2,2 procent innehåller 29 kalorier och 4,3 gram kolhydrater. Protein och socker är här också mindre än 0,5 gram och salt är mindre än 0,001 gram. 

 

Dricker du en folköl med alkoholhalten 3,5 procent får du i dig 40 kalorier och 4,6 gram kolhydrater. Du får också här protein och socker i mindre än 0,5 gram och salt mindre än 0,001 gram. En starköl med alkoholhalten 5,4 procent innehåller 42 kalorier och 5 gram kolhydrater. Protein och socker är mindre än 0,5 gram och salt är mindre än 0,001 gram.


Läs också: Så här lyckas du med att kombinera öl och ost

Ölglas med riktigt kall öl

Ölens påverkan på vad vi äter och i mat

Ett glas öl blir ofta två, och när vi dricker alkohol kan antalet kalorier snabbt bli många. För att förbränna en öl behöver du till exempel jogga i 22 minuter, cykla i 45 minuter, simma i 27 minuter eller dansa i 55 minuter. 

 

När du har druckit så förbränns heller ingenting av det du ätit förrän all alkohol har förbränts i kroppen. Det gör att fettförbränningen minskar och fettet lagras. Detta gör det således till en dålig idé att dricka mycket när man tränar och vill ha ut resultat från denna. 

Alkohol ökar aptiten

Alkohol ökar också aptiten och det är lätt att kanske slinka in och ta en pizza eller kebab på hemvägen från krogen. Alkohol kan också vara en av orsakerna till att man lätt äter mer än vad man hade tänkt göra när man dricker alkohol.

 

Det finns nackdelar med att dricka öl och vi har tagit upp en del, men självklart ska man få njuta av det goda då och då också. Att njuta av ölen i lite andra former är också tips. 

 

Öl är gott att dricka men det kan också bli en ingrediens som lyfter maten ett snäpp och gör det ännu godare. Ölens smak kan ge maten en spännande och god beska utan att det för den skull blir bitter. Den kan ge en intressant touch och en fyllighet som gör maten extra god. Här hittar du exempelvis ett recept på en god korvgryta med kidneybönor och öl.

Kalorier i vin

Vi har tagit reda på kalorier i öl men om du är nyfiken på kalorier i vin och i andra alkoholsorter så tar vi upp det här också. 

 

Kalorier vin: Ett glas rött vin ger cirka 92 kalorier och innehåller 11,4 gram alkohol. Tar du ett glas vitt vin ger det 100 kalorier och 12,4 g alkohol. Väljer du istället ett glas rosévin ger det 86 kalorier och ett glas champagne ger 76 kalorier. 

 

Väljer du ett glas alkohofritt rosévin eller ett glas alkoholfritt vitt vin så ger det 15 respektive 19 kalorier. En fyra gin & tonic innehåller 150 kalorier. En burk 33 cl cider som har alkoholhalten 4,5 procent ger ungefär 182 kalorier och en fyra av den populära drinken cosmopolitan ger 120 kalorier. Ett glas 4 cl punsch med 26 procent ger 98 kalorier. En whisky 4 cl med alkoholhalten 40 procent ger 89 kalorier.

 

Gå på en ölprovning: Prova goda öler med goda vänner

 

Vet du någon mer som gillar öl och är nyfiken på kalorierna? Dela gärna artikeln!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS