Resor
Carl B
maj 28, 2021

Upptäck Kalifornien genom vinet

Vindistriktet Kalifornien och Kalifornien-vin är någonting fantastiskt att utforska. Senaste året har det varit få förunnat att kunna upptäcka världen på det sätt man kanske hoppats. Det har gjort att vi istället har fått ta resorna och upptäcktsfärderna hem till oss. 

 

Kul att du har kikat in på denna artikel! Den kommer att ta dig med på en resa genom Kaliforniens vindistrikt och lära dig mer om härligt Kalifornien-vin. 

 

Vi inriktar oss främst på området som kallas North Coast, vilket innefattar de mest kända vinområdena och vinproducenter som Stags Leap, Black Stallion, Robert Mondavi, Francis Coppola och Seghesio.

 

Först och främst behöver vi få en känsla av vad det är för område vi beger oss till och varför det har fått en så hög status och ett så frodigt vinliv.

Nordamerikansk vinodling

Den absolut största delen av nordamerikansk vinodling sker i dag i Kaliforninen. Det kan tyckas märkligt att det inte är mer utspritt i ett så stort land som USA, som har så många klimatzoner och vinbördiga jordar till hands. 

 

Det är ju dock ett möjligheternas land så med tid  kommer säkerligen många andra regioner att komma i kapp med sin vinproduktion. I dag är till exempel Oregon och Washington State två delstater som trendar väldigt mycket inom vinproduktion och som har många omtalade vinproducenter.

 

Vindistriktet Kalifornien är ett känt sådant. Man kan säga att Kalifornien-vin på sätt och vis bär karakteristiska drag för den kaliforniska livsstilen i sig. När man kommer till Kalifornien är områdets livsstil ofta ganska påtaglig och man anammar den lätt när man är på plats. Den är ledig och öppen. Den är spretig och har influenser från världens alla hörn. 

 

Att vara excentrisk känns nästan mainstream. Ingen här höjer på ögonbrynen för att du är en filmproducent, hockeyspelare eller en jurist som börjar med egen vinodling. Detta är på gott och ont kanske, men det har i alla fall gett en spännande utveckling vad gäller distriktets vinproduktion!

 

Missa inte: Succévinet som satte Madiran på kartan

Vindistriktet Kalifornien och dess historia

Vinodling i Kalifornien har inget exakt startdatum. Redan på 1800-talet fanns dock väletablerade vinhus som började vinna prestigefulla priser på vintävlingar mot europeiska vinhus. 

 

Detta kanske mycket tack vare att man hade haft hjälp av europeiska vinmakare och invandrare såklart. Det medförde att vinerna som togs fram fick en spännande, europeisk profil i sitt uttryck. Kanske hade det också att göra med vinlusten som härjat fritt i större delen av Europa. Det gjorde att världens vinkonnässörer reste till den "nya världen" (utanför Europa vill säga) för att hitta sina kluckande rariteter.


Under 1970-talet fick vinerna i Kalifornien en kraftig renässans då bland annat Judgement of Paris ägde rum. Det är en världsutställning och tillika mästerskap i vin. Det var höga förväntningar på att Bordeaux skulle ta storslam och kamma hem alla priser. 

 

Men det märkliga hände då att ett vitt vin, Chateau Montelena Chardonnay (årgång 1973) vann vita vinprovningen. Ett rött kaliforniskt vin, Stags Leaps Cab. Sauvignon (år 1973), vann den röda.


Med denna renässans och uppsving i vinindustrin blev det en lukrativ bransch där högst möjliga uttag från sina odlingar eftersträvades. Ett resultat av detta var att vinstocken AXR1 blev ledande som ympstock. Den skulle vara resistent från den glumpska vinlusen, men en mutation av denna lus tog sig även an AXR1-stockarna, som stod för tre fjärdedelar av Kaliforniens vinodlingar. 

 

På gott och ont har detta gett ett nytt uppsving till högkvalitativ vinodling i USA. Kvantitet har gått över till kvalitet, som på "den gamla goda tiden". Men såklart finns i dag allt från billigare boxviner till vinflaskor som kostar flera månadslöner. Så anpassa din resebudget utifrån vad vill hitta. Här kan du läsa om det spännande vindistriktet Kalifornien.

Vindruvor på vingård i Kalifornien

En resa till Napa och Sonoma Valley

De två mest omtalade vindistrikten, så kallade AVA, är Sonoma County och Napa County. Dessa har i sig även mikroklimatzoner och är tydligt indelade i flera underregioner. Bara i Napa Valley finns det över cirka 500 wineries, som alla försöker profilera sig på något sätt. 

 

Så när du väl kommer dit kommer fascinerande herrgårdar och mansions att dyka upp längs de välbesökta turistrutterna. Vinerna kommer även de att särskilja sig. Man kan snabbt gå från amatör till proffs på att känna skillnad på "Cab" och "Cab" bara genom att åka några kilometer. Cab står för Cabernet Sauvignon och är en känd vindruva i Kalifornien och en av de mest eftertraktade och välordnade i North Coast. 

För att kunna ta sig till dessa distrikt är den bästa utgångsplatsen, och den mest spännande, San Francisco. Att åka med bil är att föredra, men det finns även flera guidade dagsutflykter med buss. Då får du tillfälle att besöka vingårdar i de södra delarna av Sonoma och Napa, prova Napa Valley-vin och kanske också någon Napa Valley Cabernet Sauvignon, och kan få en guidning av vingårdar. Här hittar du tips på några vingårdar att åka till.

Så åker du till Sonoma och Napa Valley

Om man utgår från San Fransisco så kan man om man åker med egen bil åka över Golden Gate Bridge, och ta av vid andra avfarten från väg 101. Fortsätt direkt vänster till västra sidan om bron. Där kommer ni snabbt upp på hög höjd och kan stanna till på ett par rastplatser. Där får ni chansen att njuta av en av världens vackraste stadssiluetter med Golden Gate-bron i förgrunden, Alcatraz borta i öster, samt bukten vid San Fransiscos hamn och skyskrapor. 


Åk vidare norrut längs Highway 101 så är ni snabbare än ni anar uppe bland grönskande vinodlingar. Här möts ni av flera möjliga avstickare till små vingårdar och tasting rooms. Känn dock ingen brådska att ta första bästa. Det finns som sagt över 500 gårdar bara i Napa, lägg därtill över 400 vinerier i Sonoma... 

Med stopp I Petaluma och Santa Rosa

Längs Highway 101 blir det såklart ingen optimal upplevelse men utgå från denna och börja till exempel med att åka in till Petaluma. I denna lilla ort finner du flera kända bryggerier som även de erbjuder spännande ölprovningar. Mest känt är väl kanske ändå Lagunitas Brewery. 

 

Fortsätt gärna ännu längre norrut i Sonoma så kommer man snart till nästa lilla stad, Santa Rosa. På vägen dit har du kunnat svänga av och avverka både ett och två stopp på något pittoreskt vineri och prova viner, ta en lunch eller en svalkande glass i det heta odlingslandskapet. 

 

Om du ska köra bil, så tänk såklart på prova måttligt och gärna spotta. Det kan vara värt att dela upp vinresandet över 2-3 dagar. Att åka igenom Sonoma är inte mer än ett par timmar i lugnt tempo, så om du missat något är det lätt att åka tillbaka. 

Gör resan på två dagar

När vi kommit förbi Santa Rosa och uppemot Geyserville är det dags att stanna för natten eller ta sig tillbaka in till San Franscisco för att åka upp längs Napa nästa dag. För du kan inte klara av båda countys på en dag utan att stressa och tappa njutningen.

 

Det finns flertalet charmiga hotell och vandrarhem uppe i North Coast att checka in på, men det kan kosta cirka 2000 kr/natt så beroende på budget kan det vara värt att åka in till sitt hotell i storstan igen. För det är som sagt nära ut till Napa igen. 

 

Om du stannat i Norra Sonoma, kommer du kunna åka tillbaka söderöver längs Highway 128 som slingrar sig ner i Napa och gör över i Highway 29. Du passerar byar som Rutherford, Oakville och Yountville och mynnar slutligen ut i Napas huvudort - Napa. 

 

På denna rutt finns kända vinhus. De har hänförande entréer och herrgårdar, omgjorda till utmärkta turistattraktioner, utan att kännas fake och påklistrat. Det är gediget, amerikanskt, men samtidigt genuint och personligt med kaliforniska excentriskhet och variation. 
 

Läs också: Vulkanvin och varför du borde testa det

Vinglas med ett riktigt bra Napa Valley-vin

Mina egna tips

När jag var på vinresa i Kalifornien åkte vi först en busstur under en heldag. Vi fick då möjligheten att gå på vinprovning, nationalparksutflykt till Muir Woods (https://www.nps.gov/muwo/index.htm), stanna till för lunch, gå på ytterligare en vinprovning och sedan vände vi hemåt igen. 

 

Det gav en bra inblick till landskapet och hur vi kan åka på egna utflykter kommande dagar. Det gav så även tankar om vad jag ville söka efter kommande dagar. Dessutom behöver du inte tänka på att vara "den nyktra föraren". Ett tips är med andra ord att ta hjälp av en guidad tur, och läs på vad varje stad och underregion är experter på för viner. 

 

Däremot behöver du inte vara expert innan du reser hit. Vart du än hamnar så kommer stundens njutning att överträffa dina förväntningar. Med doften av nya amerikanska ekfat, de vidsträckta flacka vinodlingarna här, värmen varvat med svalkande stillahavsbrisar och den djupa smaken från de intensiva Kalifornien-vinerna blir upplevelsen någonting alldeles extra.

 

I väntan på att vi kommer kunna bege oss iväg ut i vida världen på ett säkert sätt igen så kommer du kunna uppleva en hel del på hemmaplan ändå. Våga prova dig igenom flera olika viner från den amerikanska vinhyllan på Systembolaget. 

 

Några typiska och väldigt säregna viner är till exempel Seghesio, Ridge Vineyards, Black Stallion, Robert Mondavi och Frogs Leap. 
Kom gärna förbi på en av våra vinprovningar så kommer vi ta er med på en smakresa världen över, där såväl USA som övriga nya världen kan ge mersmak för kommande vinresor!

 

Känner du någon som kanske längtar lite extra efter att utforska Kalifornien? Dela gärna artikeln!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS