Vin & mat
Skribent Frida
Jan 06, 2017

Kakaobönan och Kakaoträdet

De olika Kakaobönorna


De olika kakaobönorna brukar vara utskrivna på det bästa chokladerna. Här följer en guide om kakaobönorna och hur de de skiljer sig åt.

Kakaobönan Criollo
Fruktigare, syrligare och mindre strävhet jämfört de andra andra chokladsorterna Forastero och Trinitario. Endast cirka 2% av all tillverkning. Anses vara den finaste bönan, den mest eleganta.

Kakaobönan Forastero
Robust, grövre och hårdare jämfört med Criollo och Trinitario. Används oftast till tillverkning av bulk choklad och står får cirka 90% av all chokladtillverkning. Däremot är just sorterna Cacao Nacional och Arriba utav hög kvalitet.

Kakaobönan Trintartio
Är en blandning mellan Criollo och Forastero. Kom till på Trinidad. Först odlades det Criollo och efter att en epidemi härjat bland odlingarna under 1700-talet valde Trinidianerna att istället odla en robustare och starkare Forastero. Växterna korsades med varandra och resultat blev hybriden Trinitario. En blandning mellan Criollo och Forastero i båda karaktär samt smak. Den är ofta något mjukare jämfört med sina föräldrar och smälter väldigt bra i munnen. En favorit bland många kvalitetschoklad producenter.

En kakaobönas liv


Choklad tillverkas av kakaobönor som finns i kakaofrukter som växer direkt på stammen på kakaoträdet. Carl von Linné gav kakaoträdet namnet Theobróma Cacáo som betyder gudaspis. Kakaoträdet är ett känsligt träd som inte tycker om blåst. Den vill ha de lite skuggigt, en temperatur på 21-25 grader och 1 & en 1/2 meter regn under ett år. Den växer som bäst i ett tropiskt, väldigt fuktigt klimat. Ett sådan klimat hittar vi runt 10-20 grader norr och söder om ekvatorn runt jordklotet, ett område som kallas för Kakaobältet. De största producenterna av kakaobönor är Brasilien och Elfenbenskusten men de finaste anses komma från Mellanamerika och Sydamerika.

Kakaoträdet blommar året runt med tusentals blommor i vitt, gult eller rosa som växer direkt på stammen men det är bara några hundratal som blir till en frukt. Pollineringen sköts av små myggor och flugor som behöver en speciell miljö med naturlig kompost av ruttnande växter på marken för att de ska trivas. Det tar cirka 5-6 månader för en kakaofrukt till att bli mogen. Frukterna väger från 2 hekto till 1 kilo och är cirka 20 cm långa. Från början är kakaofrukten grön och antar under mognadstiden härliga färger från gult till koppar mot orange till rött för att tillslut bli rödbrunt. Utsidan på frukten består av ett hårt skall och innanför de hårda skalet ligger rader av 30- 40 kakaobönor inbäddade i en gelatinliknande, söt och kletig massa. Bönorna är mycket rika på nyttigheter. Som färsk har kakaobönan ingen smak av choklad.

För att tillverka en chokladkaka på 250 gram går det åt tre till fem frukter, beroende på kakaohalt.

 

Lär dig om hur choklad tillverkas - klicka här

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS